Grožnje odnesle prvega sodnika Hrvaške, afera se še stopnjuje

Nogomet 1. Mar 202412:08 0 komentarjev
Bruno Marić
Bruno Marić. Foto: Posnetek zaslona / Nova TV

Hrvaški nogomet v teh dneh trese afera po razkritju posnetkov iz VAR sobe. Na njih je javno razkrita komunikacija sodnikov na tekmi med Varaždinom in Hajdukom (1:1), Splitčani pa v luči boja za naslov dnevno z vseh strani pritiskajo na vodilne može Hrvaške nogometne zveze, naj jim zagotovijo pošteno sojenje. Velik razkol v hrvaškem nogometu je s stolčka odnesel prvega moža sodniške organizacije Bruna Marića. A zadeve se medtem še zaostrujejo.

Afera “VARleaks”, v kateri v hrvaško javnost uhajajo posnetki iz VAR sob na številnih tekmah hrvaškega prvenstva, dobiva nove razsežnosti.

V središču pozornosti je bila tekma med Varaždinom in Hajdukom (1:1), po kateri so Splitčani zaradi omenjenih posnetkov začeli z močnimi napadi na delovanje hrvaške sodniške organizacije. Zaradi velikih pritiskov javnosti je včeraj z mesta predsednika sodniške komisije HNS odstopil Bruno Marić.

“Danes sem dolgo govoril z Marićem o vsem, kar se je dogajalo v zadnjih dneh. Pojasnil mi je osebne razloge, zaradi katerih je podal svojo odstopno izjavo. Njemu in njegovi družini so resno grozili. Razumel sem okoliščine in sprejel njegov odstop. Žalosti me način, zaradi katerega je prišlo do tega, a če nekdo misli, da kaj skrivamo, nimam nič proti temu, da se do konca sezone javno objavljajo posnetki iz VAR sob tekem našega prvenstva,” je odmevno spremembo na nogometni zvezi za Dnevnik Nove TV komentiral prvi mož hrvaškega nogometa Marijan Kustić.

Kdo je Bruno Marić?

Bruno Marić je bil dolgoletni hrvaški nogometni sodnik, okrog katerega se je v preteklosti dogajalo ogromno takšnih in drugačnih polemik.

Marić je bil namreč označen kot človek, ki ima tesne povezave z nekdanjo alfo in omego zagrebškega Dinama Zdravkom Mamićem, zaradi česar je bil velik sovražnik navijačev Hajduka. Leta 2009 so ga v splitskem lokalu napadli in pretepli neznanci, zaradi česar je potreboval tudi zdravniško pomoč.

Afera se nadaljuje in stopnjuje

A predsednik hrvaške nogometne zveze morda niti ne bo imel sam pristojnosti in možnosti, da odloči o tem, ali bodo posnetki sodniške komunikacije odslej res javno dostopni hrvaškim nogometnim navijačem.

V teh dneh je namreč ogromno pozornosti zbudil Facebook profil z imenom ‘Dnevnik nervoznog hajdukovca od rođenja’. Slednji bo v javnost poslal posnetke sodniške komunikacije ob številnih spornih situacijah na tekmah hrvaškega prvenstva v tej sezoni, ki jih je dobil od ‘neznanega junaka’.

Tekme hrvaškega prvenstva, še posebej pa delo sodnikov, bo tako v nadaljevanju sezone pod temeljitim drobnogledom. Pritisk je vse večji, predvsem zaradi hudega boja za naslov državnega prvaka. Rijeka ima na prvenstveni lestvici trenutno 50 točk, Hajduk eno manj, Dinamo pa ob tekmi manj 47 točk.

Standings provided by Sofascore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!