Jan Oblak opozarja: Ne na glavo, ampak z glavo

Nogomet 19. Nov 202320:00 0 komentarjev
Jan Oblak je dan pred tekmo miren. FOTO: Grega Valančič.

V družbi selektorja Matjaža Keka je na zadnjo tiskovno konferenco pred najpomembnejšo tekmo generacije, jutrišnji zadnji kvalifikacijski obračun proti Kazahstanu, ki Sloveniji lahko prinese evropsko prvenstvo, prišel Jan Oblak. "Smo pred finalom. Naredili bomo vse, da nam uspe," je odločen kapetan.

“Vsi smo si želeli, da bi imeli na zadnji tekmi možnosti za nastop na evropsko prvenstvo. Do te tekme smo kvalifikacije opravili zelo dobro. Manjka še ta zadnja, finalna tekma. Komaj čakamo, da se začne. Verjamemo v to, da nam bo uspelo. Prepričan sem, da bo vsa ekipa dala vse od sebe za skupen cilj, ki si ga vsi tako zelo želimo,” je uvodoma povedal Jan Oblak, ki javno nastopa zelo redko. Praktično le takrat, ko je najbolj napeto. Po bolečih porazih, kot predlani v Zagrebu in lani v Beogradu, ali pa – če hočete – v petek na Danskem, in pred najpomembnejšimi tekmami. Jutrišnja proti Kazahstanu, na kateri Slovenija za prvo uvrstitev na veliko tekmovanje potrebuje le točko, to zagotovo je.

Z reprezentanco v takem položaju še ni bil

Najpomembnejša tekma te generacije. In kapetanove reprezentančne kariere. Ko se je Slovenija v dodatnih kvalifikacijah z Ukrajino merila leta 2015, je bil namreč še rezervist. Slovenska vrata je branil Samir Handanović. Potem je priložnost dočakal on. Do zdaj je bil trikrat neuspešen. V zadnjih dveh kvalifikacijah kot kapetan. Zdaj je po številnih mejnikih, ki jih je dosegel v klubskem dresu, na pragu prvega velikega reprezentančnega uspeha. Pred njim je tekma, ki ga lahko postavi ob bok predhodnika.

“Pot do sem ni bila lahka, ampak v nogometu šteje le vsaka naslednja tekma. To, kar imamo zdaj, smo gradili nekaj časa. Ponedeljkova tekma bo pokazala, ali smo zgradili dovolj dobro in ali si zaslužimo evropsko prvenstvo. V to reprezentanco je bilo vloženega veliko truda strokovnega štaba in igralcev, da smo prišli do sem, kjer smo zdaj. Odkar branim za Slovenijo, novembra nismo bili v takem položaju. Zdaj si lahko na zadnji tekmi zagotovimo evropsko prvenstvo. Igramo doma. Imamo realne možnosti. To, česar si želimo. Za takšne tekme treniramo. Dali bomo vse od sebe, da se povzpnemo na zadnjo stopničko in se uvrstimo na evropsko prvenstvo,” pravi kapetan, ki v teh kvalifikacijah opravičuje velik ugled. Tega v svetovnem nogometu uživa že vrsto let.

“Pričakujem zahtevno tekmo. Igramo za evropsko prvenstvo. Obe ekipi bosta dali vse od sebe za uspeh. To je posebna priložnost za nas in za Kazahstan. Obe ekipi sta zasluženo še vedno v igri za evropsko prvenstvo. Naredili bomo vse, da nam uspe,” obljublja edini reprezentant, ki je na petkovi tekmi na Danskem zadovoljil oziroma blestel. Slovenijo je rešil pred veliko višjim porazom, kot je bil na koncu 1:2.

V družbi selektorja. FOTO: Grega Valančič.

Vzdušje je ostalo pozitivno, vsi verjamejo v uspeh

“Komunikacija je tudi po porazu zelo dobra. Jasno je, da poraz nikomur ni bil všeč, a nas ni prizadel. Vedeli smo, da nas čaka najbolj zahtevno gostovanje v skupini. Na žalost smo izgubili. Danska je bila precej boljša od nas. Tukaj ni kaj dosti za dodati. Od konca tekme v Köbenhavnu razmišljamo le o Kazahstanu, smo pozitivni. Vsi verjamemo, da nam lahko uspe. Fantje so zelo fokusirani. Ne razmišljamo o tem, kaj bo, kako bo, ampak samo o tekmi s Kazahstanom in tem, kako bi bili na njej najboljši. Verjamemo, da nam bo uspelo,” je o tem, kakšno vzdušje po neprepričljivem petkovem nastopu pred velikim finalom kvalifikacij vlada v slovenski reprezentanci, zvezdnik Atletico Madrida.

“Glava. Vsi imamo kakovost, igramo na visoki ravni. Na takih tekmah odloča glavo. Na tekmo ne smemo na glavo, ampak z glavo,” je v odgovoru na vprašanje, kaj je na tekmah, kot bo jutrišnja, najbolj pomembno, malce spremenil besede, ki smo jih iz ust njegovih soigralcev večkrat slišali v zadnjih dneh.

“Pametno bo treba brati situacije, kako se postaviti, kako igrati. Borba in želja tako ali tako ne bosta vprašljivi. Hladna glava in srce, to je na takšnih tekmah najbolj pomembno,” je nadaljeval.

FOTO: Grega Valančič.

Razprodane Stožice veliko veselje, nikakor pritisk

Tega, da je večina kazahstanskih reprezentantov s sezonami končala že pred dvema tednoma, ne vidi kot plus za Slovenijo, ampak obratno. Precej drugače pa je z domačim stadionom. Stožice bodo nabito polne. To ni pritisk, ampak velika prednost, pravi.

“To, da bi lahko za tekmo s Kazahstanom razprodali tri, štiri Stožice, je predvsem eno veliko veselje. Zato treniramo in igramo. Vedno si želimo, da bi bili stadioni polni, množice pa navdušene nad nami. To je le veselje, noben pritisk. Prepričan sem, da bodo vsi navijači, tako na stadionu kot za televizijskimi zasloni, dodaten plus za nas in nam bodo pomagali do uspeha,” je za konec na enotnost pozval prvi med enakimi v slovenski reprezentanci.