Kako so igrali: osvetlitev slovenskega nogometnega dragulja

Liga narodov 13. Jun 202218:30 > 18:32 0 komentarjev

Slovenija je včeraj z remijem z 2:2 na drugi tekmi proti Srbiji sklenila junijski četverček tekem v ligi narodov. S pomočjo algoritma Sofascora smo ocenili slovenske nogometaše, ki so včeraj zaigrali v Stožicah. Najboljši je bil mladi, komaj 19-letni napadalec Benjamin Šeško, ki je prvič na veliki reprezentančni tekmi potrdil svoj nesporen talent.

Najboljši na igrišču:

Benjamin Šeško (ocena Sofascore 7,2): prvič je bil v reprezentančnem dresu na igrišču od prve do zadnje minute in pokazal, da je prihodnost slovenskega nogometa. Že v prvem polčasu je imel lepo priložnost, da pride do zadetka, a žoge na robu kazenskega prostora ni najbolje ustavil. V drugem je z eno akcijo v trenutku dokazal, zakaj spada med največje talente svoje generacije na svetu. V 53. minuti je po dolgi podaji ušel zanki srbske obrambe, v hipu umiril ne najbolj ugodno žogo, potem pa z levico neubranljivo in rutinirano zadel.

Tudi sicer je poskušal veliko in kar trikrat streljal na gol, ogromno je pretekel in se trudil. Statistično sicer ni bil najboljši (točnost podaj 67-odstotna, dvoboji na tleh 7/1, dvoboji v zraku 3/1, 11 izgubljenih žog), ampak saj vemo, kako je z napadalci. Bistvo je, da dosežejo gol. On ga je. Palec gor tudi za trud, ki ga vedno vlaga na igrišču. V prihodnosti bi moral biti še boljši.

Začetna postava:

Jan Oblak (6,6): spet je prejel dva gola, a tudi tokrat za nobenega ni bil “kriv”. Zbral je štiri obrambe. Resnici na ljubo, nobena ni bila prav spektakularna. S streli, ki so šli v njegova vrata, ni imel preveč dela. Obranil je, kar je “moral”. Sicer pa so bile njegove podaje 33-odstotne (30/10), pri dolgih podajah je zadel le 5 od 24.

Gregor Sikošek (6,3): tokrat ne najboljša tekma reprezentanta iz slovenske lige, a vseeno ni bil tako slab. Zamudil je pri prvem golu, ko mu je za hrbet stekel Andrija Živković. V 78 minutah je dobil pet od osmih dvobojev na tleh, medtem ko je v zraku vse štiri izgubil. Uspešnost njegovih podaj je bila 85-odstotna (13/11), uspela mu je tudi ena ključna podaja. Izgubil je le štiri žoge. Eno žogo je prestregel, eno pa odvzel. Dvakrat je uspešno razčistil.

David Brekalo (6,3): igral je le v prvem polčasu in imel prste vmes pri drugem golu Srbov, ko je ob njem skočil Aleksandar Mitrović, potem je ob odmoru ostal v garderobi oziroma se usedel na klop. V 45 minutah je izgubil vse tri dvoboje na tleh in enega od dveh v zraku. Izgubil je tri žoge, trikrat uspešno razčistil in blokiral en strel nasprotnika. Pri podajah je bil zelo natančen (93-odstoten, 27/25).

Miha Mevlja (6,9): tudi on je bil zraven, ko je Mitrović za Srbe dosegel drugi gol, sicer pa je bil najboljši slovenski branilec na igrišču. Tri žoge je nasprotniku odvzel, prestregel dve žogi in enkrat uspešno razčistil. Dobil je tri od štirih dvobojev na tleh in enega od dveh v zraku. Odstotek njegovih podaj je bil zelo visok (92-odstoten, 38/35), uspele so mu tri od štirih dolgih podaj. Izgubil je tri žoge. V 84. minuti je moral z igrišča zaradi poškodbe.

Jaka Bijol (6,6): spet je bil veliko pri žogi, največ med slovenskimi branilci, a pri podajah ne najbolj natančen (76 odstotkov, 41/31). Tudi tokrat je bil pri dvobojih zelo uspešen. Edinega na tleh je dobil, v zraku pa tri od petih. Eno žogo je nasprotniku odvzel in kar šestkrat uspešno razčistil.

Žan Karničnik (6,7): pri prvem golu je bil pred predložkom Filipa Mladenovića na desni strani preigran, sicer pa je svoje delo, predvsem v obrambi, opravil zelo dobro. Petkrat je razčistil, nasprotniku odvzel dve žogi in eno prestregel. Tako pri dvobojih na tleh kot v zraku je dobil štiri od sedmih. Pri podajah je bil 75-odstoten (40/30), izgubil je 13 žog in bil enkrat preigran. Oba predložka, ki ju je poskusil, je zgrešil.

Adam Gnezda Čerin

Adam Gnezda Čerin (6,8): počasi postaja nezamenljiv člen slovenske reprezentance na sredini igrišča. Agilen, borben in tudi učinkovit. Na začetku drugega polčasa je v slogu rutiniranih napadalcev začel slovenski preobrat in prišel do drugega gola v slovenski reprezentanci.

Pri podajah je bil natančen, 89-odstoten (53/47), uspeli sta mu dve od štirih dolgih podaj, enkrat je nasprotnika uspešno preigral. Oceno so znižali številni izgubljeni dvoboji. Na tleh je dobil le tri od 13, v zraku enega od treh, kar trikrat je bil preigran. Odvzel je dve žogi, eno prestregel in enkrat uspešno razčistil. Devet žog je izgubil.

Jasmin Kurtić (6,4): med najbolj agresivnimi in glasnimi slovenskimi reprezentanti, njegova sijajna dolga podaja je preluknjala srbsko obrambo in Sloveniji prinesla drugi gol. Pri dolgih podajah, ki so njegov zaščitni znak, se je spet izkazal. Uspešen je bil pri treh od štirih poskusov. Uspel mu je tudi eden od dveh predložkov.

Zelo slab je bil pri dvobojih na tleh (7/0), medtem ko je bil v zraku precej bolj uspešen (3/2). Pri podajah je bil 84-odstoten (37/31), dvakrat je uspešno razčistil in eno žogo prestregel. Kar štirikrat je bil preigran, medtem ko mu edini poskus preigravanja ni uspel. Na gesto s prijemanjem za mednožje po koncu tekme ne more in ne sme biti ponosen.

Miha Zajc (6,2): slaba tekma za slovenskega organizatorja igre, ki se je v za Slovenijo slabem prvem polčasu povsem izgubil in ob odmoru odšel z igrišča. Tako kot vedno je bil pri podajah zelo uspešen, z 96-odstotno uspešnostjo najboljši v slovenski vrsti (25/24), a ni ustvarjal viška. Dobil je le dva od šestih dvobojev na tleh in v 45 minutah izgubil kar osem žog. Dvakrat je bil preigran. To ni bil njegov večer.

Žan Celar (6,6): spet veliko truda, a na prvenec v slovenskem dresu, ki mu je bil že nekajkrat zelo blizu, še naprej čaka. Tokrat v 45 minutah, kolikor je igral, do strela ni prišel niti enkrat in se žoge dotaknil vsega desetkrat. Žrtev slabe igre Slovenije v prvem polčasu. Pri podajah je bil vsega 56-odstoten (9/5), izgubil je štiri žoge in izgubil oba zračna dvoboja. Na tleh ni imel niti enega.

Andraž Šporar.

Rezervisti:

Andraž Šporar (7,0): asistent pri prvem golu Slovenije, spet zelo borben in tekaško razpoložen. Manjkajo samo goli. Tokrat v nasprotnikova vrata ni meril niti enkrat. Uspelo mu je eno od dveh preigravanj, s katerima je poskusil, prispeval je dve ključni podaji. Pri podajah je bil sicer 65-odstoten (23/15), dvakrat je bil v dveh poskusih uspešen pri dolgih podajah. Dobil je enega od treh dvobojev na tleh in enega od treh v zraku. Izgubil je devet žog.

Jure Balkovec (6,7): bočni branilec, ki je bil v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 standarden član začetne enajsterice, je dobil sploh prve reprezentančne minute v letošnjem letu in zaupanje upravičil. Na igrišče je vstopil po odmoru. V drugem, za Slovenijo odličnem polčasu, je dobil oba dvoboja na tleh, odvzel eno žogo in bil 84-odstotno uspešen pri podajah (25/21). Eno žogo je odvzel, sedemkrat pa izgubil posest. Enkrat je poskusil tudi s strelom, a meril mimo vrat.

Benjamin Verbič (6,7): v igro je vstopil v 78. minuti, ko je Slovenija napadla za zmago. Žoge se je do konca tekme dotaknil vsega desetkrat, a vseeno poskrbel za eno preigravanje in prestregel eno žogo. Dve je izgubil. Pri podajah je bil 80-odstoten (5/4).

Jon Gorenc Stanković (6,5): zaigral je v zadnjih desetih minutah tekme, ko je v obrambi nadomestil poškodovanega Mevljo. V tem času se je žoge dotaknil vsega trikrat in bil uspešen pri eni od dveh podaj. Edini dvoboj na tleh je izgubil in enkrat uspešno razčistil. Uspel je dobiti tudi rumen karton.

Domen Črnigoj (6,9): poživil je igro Slovenije v drugem polčasu in domači reprezentanci vnesel nekaj energije. Dobil je oba dvoboja na tleh in enega od dveh v zraku. Pri podajah je bil 76-odstoten (25/19), ena od njegovih podaj je bila ključna. Pri dolgih podajah je bil 50-odstoten (2/1). Enkrat je uspešno razčistil, dve žogi nasprotniku odvzel in osemkrat izgubil posest.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!