Katarci priznali, da je smrtnih žrtev med delavci več sto

Katar 2022 29. Nov 202214:32
Foto: Guliverimage

Generalni sekretar organizacijskega odbora nogometnega mundiala v Katarju Hasan al-Tavadi je v intervjuju za britanski televizijski kanal Talk TV govoril o več sto mrtvih tujih delavcih v povezavi s svetovnim prvenstvom v Katarju. Po prejšnjih uradnih podatkih organizatorjev SP so na gradbiščih stadionov v Katarju umrli trije ljudje.

“Ocena je 400, med 400 in 500. Nimam točnega števila,” je Hasan Al-Tavadi odvrnil na vprašanje o realnem številu delavcev migrantov, ki so umrli zaradi svojega dela za svetovno prvenstvo v nogometu.

Organizacijski odbor sicer še ni navedel uradnih podatkov o skupnem številu umrlih migrantskih delavcev v zvezi s SP.

Senzacionalno poročilo britanskega Guardiana iz začetka lanskega leta je sicer govorilo o več kot 6500 mrtvih delavcih iz petih azijskih držav na gradbiščih v Emiratu v zadnjih desetih letih. Katar je te podatke vedno zanikal.

Al-Tavadi je v pogovoru vnovič poudarjal katarske reforme, ki so po njegovem v zadnjih letih znatno izboljšale razmere za delavce na gradbiščih SP.

Številne evropske nogometne zveze se sicer zavzemajo za ustanovitev odškodninskega sklada za migrantske delavce v Katarju in za ustanovitev njihovega centra v Dohi.

Mednarodna nogometna zveza Fifa je danes odprla disciplinski postopek proti hrvaški reprezentanci zaradi obnašanja navijačev na tekmi svetovnega prvenstva v Katarju proti Kanadi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ta obenem dodaja, da je nemška reprezentanca prejela visoko denarno kazen zaradi kršenja pravil na tiskovni konferenci.

Hrvaški navijači so žalili kanadskega vratarja Milana Borjana, ki ima srbske korenine. Ob zmagi Hrvaške s 4:1 se je na tribunah pojavil plakat z žaljivo vsebino, žaljivo pa je bilo tudi vzklikanje, piše dpa. Borjan je po obračunu dejal, da je prejel ogromno sporočil jeznih hrvaških navijačev, potem ko je njegova telefonska številka pred tekmo pricurljala v javnost.

Foto: Guliverimage

Nemci pa bodo morali plačati 10.150 evrov, ker so kršili pravila na tiskovni konferenci pred dvobojem s Španijo. Po pravilih Fife morata biti na srečanju z mediji prisotna selektor in eden od igralcev, pojavil pa se je zgolj selektor Hansi Flick.

Ta je dejal, da je enemu od igralcev s tem prihranil dolgo pot do medijskega središča in mu posledično omogočil boljšo pripravo na dvoboj s Španijo, poroča dpa.

Komentari

Vaš komentar