Kdaj bo priložnost na Euru 2024 dobil Josip Iličić?

Euro2024 22. Jun 20245:00 10 komentarjev
Josip Iličić
Foto: Uroš Skaza

Prvi dve tekmi je presedel na klopi. Bo morda Josip Iličić na težko pričakovani tekmi z Anglijo skriti as iz rokava selektorja Matjaža Keka?

Dolgo smo jo čakali. In jo naposled vendarle dočakali. Govorimo namreč o reprezentančni vrnitvi enega najboljših slovenskih nogometašev vseh časov Josipa Iličića.

Za nogometašem Maribora je odlična nogometna pomlad, ki je selektorja Matjaža Keka najprej ‘prisilila’ v to, da je začel razmišljati o vnovičnem reprezentančnem vpoklicu nekdanjega nogometaša Palerma, Fiorentine in Atalante, naposled pa je slovenskega virtuoza vzel s seboj na evropsko prvenstvo v Nemčijo.

Reprezentančna vrnitev Iličića je bila naravnost sanjska. Jojo se je v dres s Triglavom na prsih vrnil z golom za zmago na pripravljalni tekmi proti Armeniji, njegov status ‘jokerja’ s klopi se je zdel zanj kot nalašč tudi na evropskem prvenstvu.

Ne proti Danski in ne proti Srbiji … Morda proti Angliji?

Toda za zdaj Kranjčan v Nemčiji zaman čaka na to, da se ob pogledu na svojo klop oči Matjaža Keka ustavijo na njem. Na tekmi z Dansko, ko je Slovenija lovila rezultat, se je Kek odločil za Benjamina Verbiča in kasneje v ogenj poslal še Jona Gorenca Stankovića in Žana Celarja. Zadeva se je izkazala kot zadetek v polno, Slovenija je v finišu tekme rasla in rasla ter bila na koncu celo bližje zmagi kot favorizirani Danci.

Scenarij tekme s Srbijo je bil precej drugačen. Slovenija je dominirala v polju in dvajset minut pred koncem po krasni akciji Žana Karničnika in Timija Maxa Elšnika povedla z 1:0. Sledilo je obdobje srbskega pritiska in slovenskega izbijanja žoge daleč stran od svojih vrat. Selektor Kek je po tekmi priznal, da je poškodba Benjamina Šeška pokvarila njegove načrte v zaključku tekme in tako bržkone nikoli ne bomo izvedeli, ali bi Josip Iličić po prvotnem načrtu v Münchnu dobil priložnost za dokazovanje.

Matjaž KeK Josip Iličić
Foto: Uroš Skaza

Kaj pa proti Angliji? Zdi se, da je prihajajoča tekma kot nalašč za Iličićev ‘faktor X’ oziroma potezo več, ki jo je že tolikokrat dokazal. Če kdo, potem nekdanji zvezdnik Serie A premore dovolj kvalitete, da lahko z njo parira tako opevanim Angležem, ki pa se doslej na turnirju niso proslavili. Toda spet bo vprašanje Iličićevega vstopa pogojeno s smerjo, v kateri se bo peljala tekma. Jasno, končno odločitev o tem, kdaj oziroma če sploh ‘Jojota’ poslati v ogenj pa bo imel, kot za vse, tudi najmanjše detajle, vezane na reprezentanco, selektor Matjaž Kek.

Loading Poll…

Kdo bi še lahko bil Kekov skriti adut?

Jasno, ne le Josip Iličić, skriti adut Slovenije, ki bo proti super favorizirani Angliji bržkone potrebovala tudi kakšno presenečenje, bi lahko bil tudi kdo drug, ki na tem prvenstvu še ni opozoril nase. Žan Vipotnik in Benjamin Verbič sta v zadnjem obdobju že dosegala pomembne reprezentančne gole, v klubski majici je to uspevalo Tomiju Horvatu, ki pa se na reprezentančni ravni še ni zares uveljavil.

Benjamin Verbič
Foto: Profimedia

Tu je tudi strelsko vroči Žan Celar, ki pa še čaka svoj prvenec v dresu z državnim grbom, morda lahko Kek preseneti celo z Ninom Žugljem, ki bi se s svojimi fizičnimi predispozicijami na krilu lahko kosal z angleškimi bočnimi branilci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje