Na Euru v ospredju ne le nogomet, ampak tudi varnost

Nogomet 24. Jan 202414:23 2 komentarja
Aleksander Čeferin
Poteza, ki bo le še učvrstila njegov položaj v naslednjih treh letih, ko izzivov spet na bo manjkalo. Foto: Profimedia

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v intervjuju za britanski časnik Daily Telegraph dejal, da bo varnost "največja skrb" med poletnim evropskim prvenstvom v nogometu v Nemčiji.

“Svet je ponorel. V teh norih časih, ko je geostrateško svet ponorel, je največja skrb varnost,” je prvi mož Uefe dejal v intervjuju. Eden največjih športnih dogodkov se bo odvijal sredi dveh velikih konfliktov, v katere so vpletene članice Uefe, in sicer v Ukrajini ter med Izraelom in Palestino.

Čeferin je povedal, da se je dvakrat srečal z nemško notranjo ministrico Nancy Faden, ki je tudi zadolžena za šport, in dodal, da se bosta še srečala v luči geopolitično po njegovih besedah “popolnoma agresivnih razmer”.

“Ne bojim se samo stadionov. Kajti stadioni bodo, prepričan sem, ustrezno zaščiteni. Toda navijači bodo povsod po mestih in v urbanih središčih,” je dejal.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin. Foto: David Klein/ Sportimage/Guliverimage

Varnost na prvem mestu

Čeferin se je strinjal, da bi lahko ena od teh držav, Ukrajina ali Izrael, ki bi se uvrstila na prvenstvo po dodatnih kvalifikacijah za EP, dodala dodatno razsežnost varnostni grožnji, ki jo na velikih turnirjih tradicionalno predstavljajo teroristi in aktivisti.

Šef Uefe pa je poudaril: “Bodimo optimisti. Še vedno mislim, da bo vse v redu s podporo nemških oblasti, ki so zelo odločene, da nam pomagajo.”

Euro 2024 se bo začel 14. junija v Münchnu, finale pa bo 14. julija v Berlinu.

O Manchester Cityju

Predsednik Uefe se je odzval tudi na dogajanje, povezano z angleškim Manchester Cityjem. Po mnenju Čeferina so imeli Uefini preiskovalci prav, ko so Manchester City izključili iz evropskih tekmovanj, potem ko so ugotovili, da so kršili finančne predpise.

Uefin organ za finančni nadzor klubov (CFCB) je februarja 2020 Cityju izrekel dveletni suspenz, vendar je bila kazen julija istega leta razveljavljena na mednarodnem športnem razsodišču v Lozani (Cas).

Manchester City brani naslov v ligi prvakov. Foto: Profimedia

Cas je ugotovil, da nekatere domnevne kršitve “niso bile ugotovljene”, druge pa so zastarale. Kazen klubu zaradi nesodelovanja s preiskovalci so na Casu znižali na 10 milijonov evrov. Čeferin pa je podprl postopek svoje organizacije.

“Vemo, da smo imeli prav. Ne bi se odločili, če ne bi mislili, da imamo prav,” je Čeferin povedal za Daily Telegraph.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje