Na tekme Slovenije se vračajo organizirani navijači. “Dovolj je žvečenja kokic!”

Nogomet 19. Maj 20237:00 1 komentar
Združeni navijači Slovenije (ZNS) na marčevski tekmi proti San Marinu. FOTO: Aleš Fevžer.

S skupino Združeni slovenski navijači, ki jo podpira tudi Nogometna zveza Slovenije, se na tekme slovenske nogometne reprezentance po dolgih letih vrača organizirano navijanje. Pogovarjali smo se z njenim soustanoviteljem.

Ko se je Slovenija pod vodstvom Srečka Katanca na prelomu tisočletij uvrstila na evropsko prvenstvo 2000 in svetovno prvenstvo 2002, ji je to v veliki meri uspevalo zaradi združenih navijaških skupin slovenskih klubov, ki so jo bodrile s tribun. Green Dragons, Viole, Black Gringos in preostali so poskrbeli, da so bili Zlatko Zahović, Milenko Ačimović, Miran Pavlin, Aleš Čeh in preostali na kultnem stadionu za Bežigradom domala nepremagljivi.

Leta 2010, ko so slovenski nogometaši državo na noge spravili z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriški republiki, so za veter v njihova jadra skrbeli člani takrat novonastale navijaške skupine Slovenia Supporters, ki je bodrila Roberta Korena, Samirja Handanovića, Boštjana Cesarja

NZS in navijači na nasprotnih bregovih

Toda organiziranih navijaških skupin na domačih tekmah Slovenije ni že vrsto let. Prva skupina navijačev je s strani Nogometne zveze Slovenije že dolgo časa nezaželena. Druga je s krovno slovensko nogometno organizacijo v sporu.

12 tisoč slovenskih navijačev v Amsterdamu leta 2000. FOTO: Guliverimages.

Zato v Stožicah, ki so v zadnjem času “posvojile” najboljšo slovensko nogometno selekcijo, vlada slabo navijaško vzdušje. Junija lani smo bili ob gostovanju Srbije v tem pogledu priče pravcati sramoti.

V prihodnosti se utegne to vsaj malce spremeniti. Z boljšimi rezultati se nogometašem Matjaža Keka obeta boljša podpora s tribun, kar potrjuje tudi prodaja vstopnic za naslednjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 z Dansko, od katere nas danes loči natanko mesec dni.

Vzdušje se bo morda spremenilo tudi zaradi organiziranih slovenskih navijačev, ki se po dolgih letih vračajo na tekme slovenske reprezentance. Pred kratkim je s podporo NZS namreč nastala skupina Združeni navijači Slovenije (ZNS), ki bo v prihodnosti skrbela za organizirano navijanje na tekmah slovenske reprezentance.

ZNS: Prekipelo nam je na tekmi s Črno goro

“Za ustanovitev skupine smo se odločili zaradi gledališkega vzdušja v Stožicah v zadnjih parih letih. Prekipelo nam je na lanskoletni novembrski prijateljski tekmi proti Črni gori, ko je bilo v Stožicah deset tisoč Slovencev, ampak se je celotno tekmo slišalo zgolj navijanje manjše črnogorske skupine in žvečenje kokic s slovenske strani. Smo nov veter na tej sceni in upamo, da bodo ljudje prepoznali naš trud ter se nam pridružili,” nam je povedal soustanovitelj novonastale navijaške skupine ZNS Vito Vinšek iz Prebolda.

Na idejo o ustanovitvi skupine sta prišla skupaj s prijateljem in jo prenesla na nekatere druge ljudi, ki imajo izkušnje z navijanjem. Navijač je tudi sam. Že od majhnega je obiskoval tekme lokalnega kluba.

Skupinica ZNS, ki se je zbrala pred marčevsko tekmo s San Marinom. FOTO: ZNS.

Proti San Marinu 50, proti Danski že 200 ali več?

“Na eni tekmi Slovenije smo že bili. Marca smo bili zraven na tekmi proti San Marinu. Zbrali smo se na Žalah in se odpravili proti stadionu. Kakšnih 30 nas je bilo, nekateri so se nam pridružili na stadionu, tako da nas je bilo na tekmi skupaj približno 50,” je dejal in dodal, da je skupina, ki nima starostne omejitve, dobro organizirana.

“Imamo bobne, megafon, transparente, navijaške parole in tako dalje,” je povedal mladi navijač in zraven povabil tudi druge. “Dobrodošli so prav vsi. Za zdaj dialoga z večjimi klubskimi navijaškimi skupinami še ni, razen s posamezniki. Podobno velja tudi za starejšo navijaško skupino slovenske reprezentance. Neki stiki so bili, ampak nič konkretnega. Mi smo tukaj. Če se kdo namerava pridružiti, je dobrodošel,” je povedal eden od vodij ZNS – stari so med 19 in 25 let -, ki jim je NZS zagotovila svoj sektor in tudi nekoliko cenejše vstopnice. Za zdaj skupina članstva še nima, a ga namerava v bližnji prihodnosti vzpostaviti.

“Računamo, da nas bo na tekmi proti Danski nekje od 160 do 200. Verjamemo, da je lahko ta številka še veliko večja,” je na junijsko pomembno kvalifikacijsko tekmo navijače pozval Plut, ki je s somišljeniki za zdaj osredotočen le na nogomet, a se v prihodnosti to lahko spremeni.

Slovenski navijači na svetovnem prvenstvu leta 2010. FOTO: Guliverimages.

Navijanje na tekmah reprezentance je obvezno

Slovenijo bodo spremljali tudi na nekaterih gostovanjih. V tem ciklu se bodo zaradi zelo oddaljenih destinacij udeležili le tekme v San Marinu.

“Od kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 pričakujemo, da se bodo fantje borili do zadnje kaplje krvi in jim bo skupaj z našo pomočjo uspelo do preboja v Nemčijo. Zavedamo se, da ne bo lahko, a nam z enotnostjo lahko uspe,” je še povedal.

“Navijanje na reprezentančnih tekmah mora biti obvezno. Vsak državljan, ki ima rad nogomet, bi moral navijati s ponosom!” je za konec dodal in napovedal, da se nekaj članov skupine ta konec tedna odpravlja na Madžarsko.

Razlog? Evropsko prvenstvo do 17 let, na katerem so že na uvodni tekmi zablesteli varovanci Miša Brečka.

Srečno na poti! Do Budimpešte in ponovne vzpostavitve pravega navijaškega vzdušja na tekmah slovenske članske reprezentance. Glede na anemičnost slovenskega občinstva iz zadnjega obdobja, ne bo lahko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje