Obeta se rekordna navijaška invazija v Nemčijo

Nogomet 11. Jun 202415:35 > 17:37 0 komentarjev
navijači
Foto: Profimedia

Nogometna zveza Slovenije pričakuje, da se bo na evropsko prvenstvo v Nemčijo odpravilo med 40.000 in 50.000 slovenskih navijačev, največ v München na tekmo s Srbijo. Ta je med tekmami slovenske reprezentance označena tudi z najvišjo stopnjo varnostnega tveganja. V Nemčiji bo delovalo tudi deset slovenskih policistov.

Predstavniki Nogometne zveze Slovenije, Generalne policijske uprave ter ministrstva za zunanje in evropske zadeve so pred bližajočim se evropskim prvenstvom v nogometu Euro2024 v Nemčiji danes na Brdu pri Kranju predstavili aktualna varnostna priporočila za obiskovalce in navijače prvenstva, ki si bodo tekme ogledali v živo. Ker bo slovenska reprezentanca na EP nastopila prvič po 24 letih in ker so prizorišča relativno blizu, na prvenstvu pričakujejo veliko Slovencev.

Za vse tri tekme uvodnega dela prvenstva je bilo slovenskim navijačem zagotovljenih skupaj 36.000 vstopnic. Številni Slovenci pa naj bi v Nemčiji spremljali tekme tudi v navijaških conah pred stadioni, tako v Nogometni zvezi Slovenije ocenjujejo, da bo v Nemčijo zagotovo odpotovalo med 40.000 in 50.000 Slovencev.

Slovenski navijači med tistimi, ki imajo najboljši sloves

Najbolj zanimiva zaradi bližine in nasprotnika bo za slovenske navijače zagotovo tekma v Münchnu, je ocenil generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Martin Koželj. Tudi po informacijah policije bo največ slovenskih navijačev odpotovalo v München, kjer se bo slovenska izbrana vrsta merila s srbsko selekcijo, kamor bo 20. junija peljal tudi posebni vlak.

Vodja oddelka za javni red in mir na upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave Boris Rojs je pojasnil, da so nemški varnostni organi tekme Slovenije ocenili po tristopenjski lestvici varnostnega tveganja, pri čemer je tekma s Srbijo označena s srednjo stopnjo, tekmi z Dansko in Anglijo pa z nizko stopnjo tveganja.

Foto: Profimedia

Kot je izpostavil Koželj, so slovenski navijači med tistimi, ki imajo najboljši sloves in verjame, da ga bodo obdržali tudi na evropskem prvenstvu. “Upam, da vam bomo lahko tudi z našimi predstavami zagotovili kar se da odlično evropsko prvenstvo. Pomagajte nam in nas bodrite,” je navijače nagovoril Koželj.

Obiskovalci naj sledijo varnostnim in drugim priporočilom

Pojasnil je, da so jim številne informacije na voljo na njihovi spletni strani, prav tako lahko različne informacije dobijo na spletnih straneh Policije in zunanjega ministrstva. Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Viktor Mlakar je navijače pozval, naj preverijo veljavnost svojega potnega lista ali osebne izkaznice, saj bo nemška policija v času prvenstva izvajala mejni nadzor.

“Obiskovalci naj sledijo varnostnim in drugim priporočilom organizatorjev in varnostnih organov na lokaciji, pred odhodom pa naj preverijo tudi potovalna priporočila na naši spletni strani,” je navedel Mlakar, ki tistim, ki odhajajo v Nemčijo, svetuje tudi, naj pred odhodom sklenejo ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in se vpiše v njihovo bazo podatkov za popotnike, tako da jim bodo v primeru težav lažje pomagali.

Foto: Profimedia

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je zaradi učinkovitejšega nudenja konzularne pomoči slovenskim državljanom med evropskim nogometnim prvenstvom vzpostavilo začasni klicni center, na katerem bodo uslužbenci zunanjega ministrstva dosegljivi 24 ur na dan. Klicni center bo deloval od 14. junija 2024 do zaključka tekem slovenske reprezentance. V klicnem centru bodo uslužbenci zunanjega ministrstva dosegljivi za državljane, ki bodo v Nemčiji v času prvenstva potrebovali informacije o konzularnih postopkih ter konzularno pomoč, kot je na primer izguba/kraja dokumentov in navezovanje stikov s pristojnim diplomatskim in konzularnim predstavništvom.

Telefonska številka klicnega centra: +386 1 478 23 66

E-pošta klicnega centra: [email protected]

Za varnost bo skrbelo tudi 400 policistov iz drugih držav

V Nemčiji bo delovalo tudi predhodno ustrezno usposobljenih 10 slovenskih policistov, ki so jih v Nemčijo napotili že to soboto. Njihova naloga bo predvsem zagotavljati vez med slovenskimi državljani in nemškimi varnostnimi organi, je povedal Rojs. Pojasnil je, da bodo policisti patruljirali in druge naloge izvajali neposredno v bližini stadionov, pa tudi na železniških in avtobusnih postajah ter glavnih prometnicah, morda tudi na kakšni mejni kontrolni točki.

Foto: Profimedia

Rojs je obiskovalce opozoril tudi na temeljne varnostne napotke nemške policije. Spomnil je, da so prepovedani vsi predmeti, s katerimi se lahko škoduje zdravju ljudi, torej tudi zložljivi noži in plinski razpršilci. Ponekod je prepovedano tudi kajenje, zato naj obiskovalci varnostna navodila preverjajo tudi na kraju samem. Pazijo naj se žeparjev in v čim večji meri uporabljajo javni prevoz.

“Ocenjujemo, da bo zagotovljena varnost na najvišji ravni,” je, kar se tiče izvedbe tekem, izpostavil Rojs in pojasnil, da so vse sodelujoče policije med seboj zelo dobro povezane in si izmenjujejo varnostne podatke glede navijačev. V Nemčiji bo za varnost poleg tamkajšnjih policistov skrbelo tudi še okoli 400 policistov drugih sodelujočih držav.

Ljubljanska mestna občina bo poskrbela za pestro dogajanje ob prihajajočem športnem dogajanju z enim od vrhuncev – evropskim prvenstvom v nogometu. Med tekmami slovenske reprezentance bo zaživela navijaška cona ob pokriti tržnici. Ljubljanski župan Zoran Janković je ob tem pozval k spoštljivemu navijanju in spodbujanju slovenskih športnikov.

Prihaja Euro, prihaja fantasy

Pred vrati je eden od športnih vrhuncev leta 2024  – evropsko nogometno prvenstvo. Poglobljeno ga bomo spremljali tudi na Sportklubu, ob tem pa vas vabimo, da sodelujete v priljubljeni igri ‘evropski nogometni Fantasy 2024’.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!