Pred 25. krogom v PL: Liverpoolova vrnitev je nujna

Premier Liga 10. Feb 201716:05 > 16:13
Gareth Copley/Getty Images

Izid sobotnega poznopopoldanskega velikega derbija na Anfieldu bo močno zaznamoval psihologijo spomladanske polovice Premier lige. Še zlasti domačinom grozi nemara usodno razočaranje.

A ker je razlika med 15-uvrščenim in zadnjim na lestvici vsega dve točki, si nepopravljivo moralno škodo ne smejo dovoliti niti najslabši.

Uvodna tekma bo na Emiratih v Londonu, kjer ga po dveh zaporednih porazih Arsenal ne sme več polomiti. Njegov nasprotnik je tokrat Hull City, ki se je v zadnjih treh tednih z igro in z doseženimi rezultati podvizal do te mere, da ga – tako kot je bilo to jeseni – k avtomatičnim odpadnikom ne prištevamo več.

Manchester United bi moral doma brez težav premagati Watford. Klub iz severnega Londona si je v minulem krogu priboril še drugo zaporedno zmago, tako da je počasi že med tistimi, ki niso med najbolj nervoznimi v ligi. Septembra je Watford doma veliki United premagal s 3:1.

Sobotni sveženj premierligaških obračunov nadaljujejo zahtevne preiskušnje za trojec, ki se komaj upira zgodnji sezonski kapitulaciji. Middlesbrough, Crystal Palace in Sunderland. Prvi gosti močno in zelo dobro organizirano ekipo Evertona, drugi gostuje v Stokeu, tretji pa doma pričakuje Southampton, ki je na zadnjih sedmih ligaških tekmah zmagal le enkrat.

Precej bolj mirna in najbrž tudi tekma, ki ne bo postregla z velikim številom zadetkom, se bo na Londona Stadiumu. Tam osmi obišče devetega. West Ham in West Bromwich sta v minulih 24. krogih dosegla enako število zadetkov, toda Londončani so jih v primerjavi z Birminghamčani prejeli kar 12 več. Za West Ham ne bo nastopil njihov visokorasli napadalec Andy Carroll, ki je poškodovan.

Potem pa pride na vrsto že veliki derbi. Drugi na lestvici Tottenham se predstavi v gosteh pri Liverpoolu. Potek srečanja sopihanja in vmesnih počitkov ne bo dovoljeval. Niti gledalcem ne, kaj šele energičnim zvezdnikom obeh ekip. Tottenham z naborom igralcev ni v prednosti, kajti njegova ključna branilca branilca Danny Rose in Jan Vertonghen bosta tudi zdaj odsotna zaradi poškodb. To pa je tudi edina dejanska opora, ob modrovanju o tem, kdo bo to pomembno srečanje dobil. Če bo Manchester United, ki za Liverpoolom zdaj zaostaja le točko, uro pred tem zabeležil zmago, bodo domači dodatno izpostavljeni še neizbežni teži te historično-rivalske travme.

Nedeljska para sta dva. Vodilni Chelsea potuje v Burnely. Ob obisku tam sta bila jeseni uspešna edino Arsenal in Manchester City, pri čemer vsi ostali tam redno izgubljajo. Še bolj napet pa bo obračun med Swansea Cityjem in Leicester Cityjem. Obe ekipi sta le stopnico nad rdečo cono.

Ponedeljkov iztek zelo zanimivega 25. kroga, ki se bo – kot vse kaže – igral v zelo hladnem vremenu, pogosto tudi v vlažnih če ne že deževnih pogojih – se bo iztekel z gostovanjem Manchester Cityja v Bournemouthu. Moštvo trenerja Pepa Guardiole si lahko v primeru Tottenhamovega neuspeha na angleškem jugu znova pribori drugo mesto na tabeli.

Kajti po tem krogu sledi dvotedenski premierilaški počitek. Prihodnji vikend je spet rezerviran za Angleški pokal. In tu je skrit odgovor, zakaj bo priigrano v prihodnjih dneh hudo pomemben moralni in psihološki kapital.