Obujanje spominov z junakom najpomembnejšega štajerskega derbija (VIDEO)

Nogomet 8. Mar 202420:00 1 komentar

Danijel Brezič, ki se je v slovenskem nogometu uveljavil v dresu Mure, je v Prvi ligi Telemach skozi celotno kariero zbral kar 406 tekem, osvojil lepo število lovorik in odigral tudi eno tekmo za slovensko reprezentanco. Danes 48-letni Brezič se je pred slabimi 21 leti podpisal tudi pod najpomembnejši gol v zgodovini štajerskih derbijev.

Ljubezen do nogometa se je rodila zaradi očeta, ki mu je za enega izmed rojstnih dni podaril žogo. Čez mlajše selekcije se je prebijal pri Muri, v otroških letih pa skušal vedno posnemati idola Diega Armanda Maradono.

“Da lahko postanem profesionalec sem začutil, tik preden sem to postal. Na enem izmed treningu mladincev na pomožnem igrišču v Murski Soboti, smo si igrišče delili s člani. Takratni trener Miloš Šoškić me je pozval, da iz polovice z mladinci prestopim na polovico igrišča s člani. Bil sem presenečen in morda celo začuden. Nisem se niti dobro zavedal, kaj se je zgodilo. To so bili moji prvi koraki v profesionalizem,” se začetkov članske kariere spominja Brezič, ki je v prvi slovenski ligi debitiral v sezoni 1993/94.

Iz Mure se je leta 1997 preselil v velenjski Rudar, v Sloveniji pa igral še za Maribor, Celje, Interblock in Domžale. Na tujem je igral v treh različnih obdobjih. Zelo zgodaj se je odpravil v Avstrijo h klubu Austria Lustenau in v Belgijok Molenbeeku, v Avstrijo pa se je vrnil še na koncu kariere. “Ko pogledaš nazaj, se morda niti ne zavedaš, da se je nabralo toliko tekem. Nekaj let sem igral še v tujini, kjer sem prav tako igral. Podatek o številu nastopov spoštujem, nabralo se je ogromno izkušenj, med kariero pa se s statistiko nisem ukvarjal.”

nk maribor nogomet
Fotografija ekipe NK Maribor, ki je v sezoni 2002/03 osvojila sedmi zaporedni naslov v Prvi ligi Telemach. Foto: NZS.si

“Bili smo na kolenih, a na koncu osvojili naslov”

“Mislim, da sem najboljši nogomet igral v Belgiji. Ekipa je bila zelo kvalitetna, zato je bilo najlažje dobro igrati. Zaradi finančnih težav kluba se zgodba ni končala po željah,” se belgijske zgodbe spominja Brezič, ki si je ob povratku v Slovenijo nadel dres Maribra in v sezoni 2002/2003 odigral ključno vlogo v boju za naslov s Celjem. Vijoličaste je v tisti sezoni z roba igrišča vodil zdajšnji selektor Slovenije Matjaž Kek.

Gol Danijela Breziča za izenačenje v Ljudskem vrtu:

Iz omenjene sezone se je med legendarne tekme podpisal štajerski derbi v zadnjem krogu lige, ko sta Danijel Brezič in Damir Pekič poskrbela za preobrat v zadnjih minutah ter Mariboru priigrala sedmi zaporedni naslov, zadnjega v eri Jožeta Jagodnika in Željka Fundaka, ki sta se sicer kot funkcionarja že med sezono poslovila od Ljudskega vrta. “Celje je v tisti sezoni igralo zelo dober nogomet. Maribor je bil praktično na kolenih, nato pa se nam je posrečil podvig. V zadnjih minutah smo prišli do naslova. Občutki so bili izjemni. Ves stadion je po pogrebni atmosferi padel v evforijo. Uživali smo v tistih trenutkih.”

Nov pomemben štajerski derbi v Prvi ligi Telemach nas čaka že v soboto, ko se bosta tekmeca merila v knežjem mestu. Obračun si boste lahko ogledali na Sportklubu, kjer se bomo s studijskim delom za vas oglasili že ob 17. uri. Vabljeni v našo družbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje