Vermezović: Kdor ne mara derbijev, ne sodi v nogomet

Vladimir Vermezović. Foto: Jure Banfi

V nedeljo nas v Prvi ligi Telemach čaka sosedski derbi med Muro in Mariborom. Tekma na Fazaneriji bo posebna tudi zaradi povratka Anteja Šimundže v njegov nekdanji dom. Črno-beli sicer pred nedeljskim obračunom zelo odkrito razmišljajo o zmagi.

Mura na zadnjih medsebojnih tekmah z Mariborom ni navdušila. V Prvi ligi Telemach je na zadnjih sedmih obračunih z vijoličastimi le enkrat prišla do zmage. Zmaga bi bila tokrat vredna še več, saj bi črno-belim ponudila priložnost, da se približajo zgornjemu delu lestvice.

“Derbi je za nas velik izziv. Za takšne tekme treniramo. Kdor nerad igra derbije in se jih boji, nima v nogometu česa iskati. Vsak derbi predstavlja praznik nogometa,” pred nedeljo zelo slikovito razlaga Vladimir Vermezović in dodaja: “Tukaj sem že več kot dva meseca, takoj po prihodu v Slovenijo pa sem izvedel, da je derbi Mure in Maribora po pomembnosti takoj za derbijem med Mariborom in Olimpijo.”

Vladimir Vermezović je Muro prevzel 6. septembra in prvi mesec izkoristil za spoznavanje svojih varovancev. Zdaj skrivnosti ni več, dobro pa se je že spoznal tudi s Prvo ligo Telemach. “Nogometaše sem zdaj že spoznal in vem, da lahko dajo več, kot kažejo trenutno. Na začetku trenerske kariere, mi je eden od izkušenih kolegov dejal, da je igralec brez moči kot slika brez z okvirja. Šele slika z okvirjem dobi pravo vrednost.”

Trener, ki rad uporablja metafore, je s tem ciljal na telesno pripravljenost. Slednja je pri Muri v jesenskem delu sezone vprašljiva. “Če igralci niso fizično pripravljeni, ne morejo pokazati vsega, kar znajo, ne morejo izpolnjevati taktičnih zadolžitev. Telesna pripravljenost je vedno boljša, a imamo še veliko prostora za napredek.”

Amadej Maroša bo v nedeljo zelo motiviran.

Maroša: Tekme z Mariborom vedno spremlja izjemna navijaška kulisa

Več izkušenj s tekmami Maribora kot trener Vermezović ima napadalec Mure Amadej Maroša. Maroša hkrati zelo dobro pozna tudi trenerja Maribora Anteja Šimundžo. Z njim ob robu igrišča je Mura v sezoni 2020/21 osvojila Prvo ligo Telemach. Tudi zaradi omenjene sezone in odločilne zadnje medsebojne tekme je rivalstvo Mure in Maribora še zanimivejše, derbiji pa zares veliko pomenijo domačim igralcem.

“Derbi je derbi. Domače tekme z Mariborom so vedno lepe. Zmaga na koncu pa je na koncu vredna enako kot na drugih tekmah, torej tri točke. Kulisa je vedno fantastična, vedno je lepo zmagati,” pred tekmo z Mariborom razkriva Maroša in razkriva tudi, česa si najbolj želi: “Mi gremo na zmago, kaj se bo zgodilo, pa bomo videli v nedeljo.”

Želja Maroše in Vermezovića je, da Mura do konca jesenskega dela osvoji čim več točk in se približa mestom, ki zagotavljajo Evropo. Ob boju za točke bodo vsi vpleteni v zadnjih tednih jesenskega dela veliko pogledovali tudi proti zelenicam, ki na marsikaterem stadionu v Sloveniji niso v najboljšem stanju.

Navijaška skupina Black Gringos bo v nedeljo zagotovo poskrbela za glasno navijanje. FOTO: Jure Banfi.

“Veste, kako pravijo, za pravega mojstra je tudi glavnik violina. Tisti, ki znajo, se dobro znajdejo tudi na zahtevnem igrišču. Res je, v Šenčurju smo igrali na težkem terenu, vendar smo se pripravljali na to, nekaj treningov smo opravili na Grbavici,” se je na pokalno tekmo ozrl Vermezović in napovedal, da bo nedeljska tekma odigrana na zelo dobrem igrišču: “Domačini so se potrudili, da pripravijo čim boljše igrišče. Storili so vse, da bodo pogoji za igro čim boljši. Ko se s takšnega terena preselite na ‘tepih’, bo tudi fantom veliko lepše in lažje, da igrajo.”

Vermezović pri sestavi začetne enajsterice ne bo imel posebno velikih skrbi. Nekaj težav je imel v zadnjem času Matic Maruško, ki pa je pripravljen za tekmo. Srbskega strokovnjaka ob tem veseli tudi stanje Klemna Pucka in Kaija Cipota, ki oba dobro okrevata. Po trenutnih napovedih bo Pucko z ekipo pričel vaditi že v zimskih pripravah.