Recept, kako premagati Maribor? Vemo, da ne marajo teči

Nogomet 8. Mar 202416:00 0 komentarjev
Žan Karničnik Josip Iličić
Foto: Jure Banfi

Prej jutrišnjim štajerskim derbijem med Celjem in Mariborom smo se pogovarjali s talismanom domače ekipe Žanom Karničnikom.

Ko razmišljamo o prihajajočem štajerskem derbiju med Celjem in Mariborom, moramo v isti sapi podoživeti derbi vodilnih moštev iz prejšnjega kroga Prve lige Telemach. Grofje so se z gostovanja v Ljubljani vrnili s točko, ki njihovo prednost pred Olimpijo drži na ‘varnih’ sedmih točkah.

Eden najzaslužnejših, da vodilna ekipa lige ni izgubila dvoboja z zmaji, je bil Žan Karničnik. Slovenski reprezentant je v zadnjem obdobju postal pravi talisman celjskih uspehov, Korošec pa se strinja z oceno, da morajo biti s soigralci zadovoljni z razpletom tekme.

“Na koncu je bila točka dober rezultat. Med tekmo sem imel občutek, da ne igramo najbolje, bili smo v podrejenem položaju. Vseeno bi se lahko tekma obrnila v eno ali drugo stran, ampak na koncu je najbolj pomembno, da smo zadržali skupno prednost pred Olimpijo. Če smo povsem realni, moramo biti zadovoljni s točko. Vsaka ekipa pride v obdobje, ko ne gre vse po načrtih. Zdaj je pred nami štajerski derbi, na katerem moramo biti pravi in obdržati razliko do konkurence,” poudarja Karničnik.

Žan Karničnik Timi Max Elšnik
Z reprezentančnim soigralcem Timijem Maxom Elšnikom sta si na koncu razdelila prvenstveni točki. Foto: Aleš Fežver

Na nas je, da privabimo še več gledalcev

Prihajajoči štajerski derbi bo na stadion Z’Dežele, ki je kljub odličnim predstavam Celjanov v tej sezoni prepogosto kazal precej skromno navijaško kuliso, znova narisal pravo nogometno vzdušje. Domačini so včeraj sporočili, da so mesta na vzhodni tribuni že dodobra razprodana, obeta se tudi precej množično gostovanje mariborskih navijačev.

“Gledalci prepoznavajo naše rezultate, naše dobre predstave in dominantnost v prvenstvu. Vse bolj številčno nas podpirajo, na stadionu jih je čedalje več. Na nas je zdaj, da na igrišču pokažemo svoje, potem bodo navijači še bolj z veseljem prihajali na naše tekme,” je o tem, da bo v prihodnosti domači stadion Celja večkrat zapolnjen z ljubitelji nogometa, prepričan Karničnik.

Vemo, da ne marajo veliko teči

Jutri v Celje prihaja nasprotnik, ki je to pomlad že dokazal, da lahko igra na zelo visokem nivoju. V ekipi Maribora izstopa predvsem napadalni četverec, ki ga sestavljajo Arnel Jakupović, Josip Iličić, Hilal Soudani in Maks Barišić. Žana Karničnika vprašamo, kako ustaviti vso kvaliteto, ki jo premore napad vijolic.

“Maribor je v tem delu sezone pokazal, da ima zelo dobro ekipo, sploh v napadu. Naš cilj je, da te posameznike čim bolj izločimo iz igre oziroma da smo mi tisti, ki prevzamemo pobudo. Vemo, da so to igralci, ki ne tečejo radi, zato bomo na ta način pridobili prednost. Moramo pa biti pozorni na vsakega njihovega posameznika, ki lahko z eno potezo reši tekmo,” opozarja bočni branilec Celjanov.

Gol Karničnika na derbiju z Olimpijo

Prvi gol bo ključen

Vijolice sicer na štajerski derbi ne prihajajo z najboljšo popotnico. Varovanci Anteja Šimundže so med tednom izgubili proti Radomljam (1:2) in izpadli iz pokalnega tekmovanja. Kakšnega nasprotnika torej pričakujejo Celjani – potolčene in nesamozavestne Mariborčane ali ranjene leve, željne popraviti vtis?

“Oboji smo v podobnem položaju. Zadnji tekmi tako Celja kot Maribora sta dokazali, da v nogometu ne gre vse tako, kot si zamisliš. Nekaj se vpraša tudi nasprotnika. Mislim, da bo na tej tekmi zelo pomembno, da prvi dosežemo zadetek. Potem bo vse lažje,” o štajerskem derbiju razmišlja slovenski reprezentant.

Žan Karničnik
Žan Karničnik bo po končani klubski sezoni Slovenijo zastopal na Euru 2024. FOTO: Aleš Fevžer

S preteklostjo se ne obremenjuje

Prihajajoči derbi bo za Karničnika nekaj posebnega. Pomeril se bo namreč s klubom, kjer se je prebijal iz mladinske v člansko moštvo, pozimi pa se je veliko govorilo o tem, da si Maribor želi Korošca znova videti v svojih vrstah.

“S tem se ne obremenjujem preveč. Verjamem, da nas čaka zanimiva tekma, tako za gledalce kot za nas na igrišču. Ambient bo pravi, lahko bomo pokazali vse, kar znamo, na ta način bodo tudi navijači prišli na svoj račun,” pogovor zaključuje Žan Karničnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!