Sodišče: Fifa in Uefa zlorabili svoj monopolni položaj

Nogomet 27. Maj 202413:04 2 komentarja
Foto: Profimedia

Mednarodna nogometna federacija (Fifa) in Evropska nogometna zveza (Uefa) sta "zlorabili svoj monopolni položaj" in "preprečili svobodno konkurenco" z nasprotovanjem oblikovanju evropske nogometne super lige, se glasi sodba španskega sodišča za gospodarsko pravo v Madridu, ki so jo razglasili danes.

Sodba, ki je ponovila prejšnjo sodbo sodišča Evropske unije, je dvema vodstvenima organoma nogometa naložila, da “ustavita svoje protikonkurenčno vedenje”, s katerim so uvedli “neupravičene in nesorazmerne omejitve” svobodne konkurence na trgu, je sodišče navedlo o zadevi, ko se je odzvalo na tožbo predstavnikov podjetja European Superleague Company SL, organizatorjev zdaj že bolj ali manj propadlega projekte superlige.

Največja španska kluba Real Madrid in Barcelona močno podpirata projekt polzaprtega nogometnega klubskega tekmovanja po zgledu severnoameriških lig, ki se mu je večina drugih velikih evropskih klubov po velikem nasprotovanju evropske nogometne javnosti že odrekla.

Sodišče EU je decembra odločilo, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom unije.

S tem je razsodilo proti doslej veljavnemu monopolu, ki ga imata obe krovni nogometni organizaciji pri oblikovanju tekmovanj in pritrdilo, da je konkurenčno tekmovanje povsem možno. Po drugi strani pa se sodišče EU ni jasno opredelilo o samem oblikovanju nogometne superlige.

Dvanajst klubov, na čelu “odpadnikov” sta bila velikana Barcelona in Real Madrid, je leta 2021 napovedalo začetek lastnega zasebnega tekmovanja. To tekmovanje bi imelo velikanski komercialni potencial, a bi obenem predstavljalo konkurenco zdajšnji najvišji kakovostni ravni evropskega nogometa, ligi prvakov, ki poteka pod okriljem Uefe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje