Suarez se ne želi opravičiti: Nisem jaz zgrešil ‘penala’

Katar 2022 1. Dec 202217:00
Foto: Profimedia

Na zadnji dan skupinskega dela svetovnega prvenstva v Katarju bo najzanimivejša tekma zagotovo tista v skupini G med Švico in Srbijo. Veliko oči pa bo uprtih tudi v tekmo skupine H med Urugvajem in Gano, kar bo ponovitev kontroverznega četrtfinala pred dvanajstimi leti v Južnoafriški republiki.

Takrat sta se južnoameriška in afriška reprezentanca v izenačenem boju borili za mesto med najboljšo četverico mundiala 2010, šele po enajstmetrovkah pa so se napredovanja s 4:2 veselili Urugvajci.

Rezultat po rednem delu je bil namreč izenačen na 1:1, tekma pa je šla v podaljške. V njih se je Gancem ponudila zlata priložnost, ko je do strela z glavo prišel Dominic Adiyiah, žoga pa bi končala v mreži, če ne bi z vratarsko potezo posredoval napadalec Urugvaja Luis Suarez.

Ta je zaradi svoje poteze prejel rdeči karton, Gana pa je bila nagrajena z enajstmetrovko. K beli piki se je postavil Asamoah Gyan, a je zgrešil. Ostalo je pri 1:1, po streljanju enajstmetrovk po izteku podaljškov pa se je, kot že omenjeno, veselil Urugvaj. Ta je sicer nato v polfinalu izgubil proti Nizozemski (2:3), v tekmi za tretje mesto pa ga je z enakim izidom premagala še Nemčija.

“Obramba” Luisa Suareza. Foto: Guliverimage

Luis Suarez je bil na novinarski konferenci pred obračunom z Ganci, ki bo jutri ob 16. uri na stadionu Al Janoub, soočen tudi s to situacijo. Eden od ganskih novinarjev mu je dejal, da ga veliko prebivalcev Gane zaradi tega dogodka dojema kot poosebitev hudiča. In da ga želijo z jutrišnjo zmago v tekmi za napredovanje iz skupine H (v tem primeru bo Gana napredovala, Urugvaj pa bo izpadel) reprezentančno upokojiti.

“Ne bom se opravičil. Ganski nogometaš je zgrešil enajstmetrovko. Ne jaz. Jaz sem bil izključen. Če bi poškodoval koga, bi se opravičil. Bodite prepričani, da bi vam Gyan dejal enako,” je bil zelo kratek 35-letnik, sicer član urugvajskega Nacionala.

Tragični junak Gane: Asamoah Gyan, ki je enajstmetrovko v podaljšku zapravil. Foto: Profimedia

Tema je prišla na dnevni red tudi na novinarski konferenci ganske reprezentance, kjer je o tem spregovoril kapetan Andre Ayew. Edini, ki je kot član ekipe doživel to grenko razočaranje v Južnoafriški republiki. “Vsi vemo, kako smo se počutili. Slabo. A ne gre za maščevanje. Če bi se to zgodilo ali ne, si želim jutri zmagati, saj gre za napredovanje v izločilne boje. Mislim, da Gana kot država tega dejanja ni odpustila Suarezu. A zame je to nogomet. Sprejel je odločitev, bil zanjo kaznovan. Nimam več povedati o tem,” je še dodal prvi med enakimi v ekipi črnih zvezd.

Čeprav oboji zatrjujejo, da je situacija izpred 12 let pozabljena, pa jo bodo zagotovo imeli v mislih na jutrišnji tekmi. Istočasno se bosta v skupini H pomerili še Južna Koreja in Portugalska, ki že ima zagotovljeno mesto v izločilnih bojih.