Trenerski lisjak sporoča v Ljubljano: Zoran, drži se!

Foto: Jure Banfi

Po nekaj letih odsotnosti se je Safet Hadžić vrnil na klop slovenskega prvoligaša. Tokrat ne kot trener Olimpije, česar smo bili vajeni v zadnjih letih, ampak kot trener Kopra, kjer so mu zaupali vodenje letos izvrstnih kanarčkov po slovesu Zorana Zeljkovića. 54-letni Ljubljančan je tokratni gost Sportklubovega intervjuja, v katerem smo se med drugim pogovarjali tudi o tem, kakšen izziv njegovega predhodnika čaka na mestu glavnega trenerja zmajev. Torej v službi, ki jo Safet Hadžić tako dobro pozna.

Ko smo Safeta Hadžića nazadnje gostili v Sportklubovem intervjuju, je bil na koledarju 8. april 2022. Večkratni uspešni reševalec težav, v katerih se je znašla ljubljanska Olimpija, je skoraj dve leti po slovesu od zmajev še vedno čakal na novo trenersko priložnost, ki jo je dočakal nekaj mesecev kasneje, ko je sedel na klop kranjskega Triglava.

To je bila zgodba, ki se ni razpletla po željah ne Kranjčanov in ne Safeta Hadžića. Hkrati pa tudi ne zgodba, ki bi bila tokratna tema debate s 54-letnim nogometnim strokovnjakom. Veliko bolj nas je namreč zanimalo, kakšni so njegovi prvi vtisi potem, ko je nedavno postal novi trener drugouvrščene ekipe Prve lige Telemach in je sedel na vročo koprsko klop.

“Iskreno, nobene ekipe ne bi zamenjal za to koprsko. Ne samo zaradi kvalitete, ampak tudi zaradi karakterja fantov. So izjemno srčni, imajo pravo energijo, vsako tekmo garajo vseh 90 minut,” nam zatrdi novi strateg kanarčkov.

Foto: Jure Banfi

Glede trenerskega posla v Olimpiji ima zelo kratek komentar

A s Safetom Hadžićem se nismo pogovarjali samo o Kopru. Jasno, glede na njegovo vpetost v trenersko ‘izmenjavo’ med ljubljansko Olimpijo in klubom z Bonifike, nas je zanimal tudi njegov pogled na to, kaj čaka Zorana Zeljkovića v eni izmed najzahtevnejših trenerskih služb v Sloveniji.

“Naloga, ki je pred njim je težka. Rečem mu lahko samo eno stvar. Zoran, drži se. To je edini komentar, ki ga lahko dam na temo trenerskega posla v Olimpiji,” razlaga nekdanji trener zmajev.

V nadaljevanju preverite, kako Hadžić gleda na svojo novo poglavje trenerske kariere, kakšne so njegove ambicije na klopi kanarčkov in kakšen je načrt primorskega prvoligaša, da jo v naslednjih mesecih zagode tistim, ki smo jih v slovenski javnosti izpostavljali kot glavne kandidate za državni naslov.

Foto: Jure Banfi

G. Hadžić, dolgo ste čakali na novo priložnost v prvi ligi. Navadno, ko pride nova trenerska rešitev, je to zato, ker je ekipa v krizi. S tem ste imeli veliko izkušenj. Tokrat je drugače, v Kopru ste prevzeli ekipo, ki je bila v strmem v vzponu, lepo presenečenje sezone. Kakšno moštvo ste dobili v roke?

Del Kopra sem že od začetka sezone. Selekcija oziroma izbira igralcev je bila načrtna. Iskali smo nogometaše, ki bodo ustrezali slogu igre Kopra. Mislim, da smo dobro zadeli z igralci. Prvenstvo je še dolgo, ampak ekipa kaže svoje kvalitete. Predvsem pa je stabilna.

Iskreno, nobene ekipe ne bi zamenjal za to koprsko. Ne samo zaradi kvalitete, ampak tudi zaradi karakterja fantov. So izjemno srčni, imajo pravo energijo, vsako tekmo garajo vseh 90 minut.

Je ravno ta karakter najpomembnejši razlog, da ekipa Kopra v tej sezoni dosega tako dobre rezultate?

Izredno dobro poznam ekipo in vem, da fantje vedno dajo vse od sebe. Ne bojim se nobene ekipe v Sloveniji. Če bomo šli tekmo po tekmo, bomo dosegli zastavljene cilje.

Safet Hadžić o včerajšnji tekmi z Bravom

“Rezultat je na koncu realen. 60 minut smo bili slabi, nismo uspeli razviti igre. Nasprotnik je bil dober, agresiven. Na koncu smo imeli dve ali tri priložnosti za zmago, ampak na koncu je to premalo, da bi si zaslužili več.”

Poleti so vas v Kopru predstavili kot skavta, hkrati pa tudi kot tesnega sodelavca vodstva kluba. Kaj ste prepoznali v Kopru, da ste bili pripravljeni sprejeti to novo, drugačno vlogo?

Ta vloga svetovalca pomeni, da delaš vsega po malo. Ni pa bila zame nič novega, ker sem to delal že v Olimpiji. Nisem prišel z namenom, da bi postal koprski trener, da ne bi vse skupaj napačno izpadlo. Toda spomnim se primera Marcela Bielse, ki je najprej vstopil v strukturo kluba in bdel nad mladinskim pogonom, naslednje leto zasedel mesto glavnega trenerja in postal prvak.

To so stvari, ki jih dobiš iz izkušenj. V Sloveniji sem počel že marsikaj. Trenerski kruh je težek, v osnovi pa je pomembno, da najdeš karakterno ekipo, za katero veš, da bo vedno, ko bo stopila na igrišče, dala vse od sebe.

Trenerski posel je zares nepredvidljiv. Zoran Zeljković je čez noč zapustil Koper in postal trener Olimpije, kakšen pa je bil za vas tisti dan, ko se je vse skupaj začelo dogajati? Takoj smo namreč dobili informacije o tem, da ob Zeljkovićevem odhodu Koper ne bo iskal novega trenerja, ker ga že ima v klubu …

V teh dveh mesecih je očitno vodstvo kluba spoznalo, da imam dovolj kvalitete za vodenje prve ekipe Kopra. Vse se je dogajalo zelo hitro, ampak zaradi vseh mojih izkušenj je bilo lažje. Potrebno je bilo hitro odreagirati, na meni pa je, da dosežem zastavljene cilje. Dal bom vse od sebe.

Foto: Jure Banfi

Kar se tiče vaše kariere, smo vas bili vajeni ves čas v vlogi nekakšnega gasilca, ki je prišel v krizni situaciji in reševal vse, kar je šlo narobe. Zdaj ste prišli v Koper, kjer seveda ni krize, ampak gre ekipi zelo dobro. Kaj vse je z vašega vidika zdaj drugače?

Z nazivom gasilec se ne morem strinjati. Nenazadnje sem trener, ki je v obdobju Milana Mandarića najdlje vodil Olimpijo. V svojem zadnjem mandatu sem bil prva izbira vodstva, čeprav se je morda govorilo drugače.

Na koncu se vse ni razpletlo tako, kot bi se moralo. Kdo je imel v tej zgodbi prav in kdo ne, je povsem vseeno. To je trenerski posel, enkrat zmaguješ, enkrat ne. Enkrat imaš službo, drugič si brez nje. Ni trenerja na svetu, ki bi ekipo vodil brez obdobij krize. Na klubu pa je, da z njim vztraja ali pa se odloči za menjavo.

Če se podrobneje dotakneva ekipe Kopra, zdi se, da ste sestavili zanimivo mešanico izkušenj in mladih nogometašev, ki jih uveljavljate na največjem slovenskem odru. Kako vi gledate na ta preplet mladosti in izkušenj? Verjetno je tudi to povezovanje pravzaprav dveh različnih generacij poseben izziv.

To so nogometne zakonitosti, ki se jih že ves čas držim. Mladi igralec težko napreduje, če nima ob sebi izkušenih soigralcev. Ta mešanica prinaša rezultat, kompaktnost na igrišču, nenazadnje pa se ti mladi igralci od starejših naučijo ogromno stvari, ki jim bodo morda pomagale nekoč, ko se bodo dokazovali v tujini.

Ko je govora o izstopajočih posameznikih, v Kopru ne moremo mimo Maksa Barišiča. Poznamo njegovo zgodbo, zdaj je spet na pravi poti. Kakšen je v vaš pogled nanj, kakšna dodana vrednost je za ekipo, kako je delati z njim?

Maks je igralec, kakršnega si želi vsak trener. Je vselej stoodstoten, vedno daje vse od sebe. Ima svoje kvalitete, kakršni sta hitrost in občutek za gol. Moja velika želja je, da mu pomagam znova v tujino. Da si tam zagotovi življenjsko eksistenco in uživa v naslednjih letih kariere. Predvsem pa je moja želja, da bi se v prihodnosti še veliko govorilo o Maksu Barišiču.

Foto: Jure Banfi

Ko se pogovarjamo z vodilnimi možmi kluba, v tej sezoni ne slišimo nobenih velikih napovedi o tem, kako visoko lahko poseže Koper. Ni posebnega pritiska o končni uvrstitvi kanarčkov. Kakšen pa je vaš osebni cilj, kakšen pritisk si morda vi sami nalagate na svoja ramena?

Naš cilj je vsaka tekma posebej. Gremo tekmo po tekmo, na koncu pa bomo videli, kaj bo to prineslo. Tiha želja so vedno najvišja mesta, ampak trenutno ne gledamo tako daleč. Na vsaki tekmi želimo izvleči najboljši rezultat. Zelo preprosto.

Kaj še manjka tej ekipi, da bi lahko konkurirali res povsem za vrh lestvice vse do konca sezone? Boste do tega prišli z napredkom nogometašev, ki so že zdaj del zasedbe ali pogledujete tudi proti prestopnemu roku, da bi vendarle dodali še kakšno novo moč?

Imamo 25 igralcev in vem, da lahko oni dosežejo tisto, kar si želimo. Ne razmišljamo o okrepitvah, skozi trenažni proces bomo še dodajali nove stvari, da bomo še boljši in še bolj všečni.

Sicer to trenutno ni nekaj, na kar se posebej osredotočate, a vemo, kako zelo ste bili v preteklosti povezani z ljubljansko Olimpijo. Kakšen je vaš pogled na to, kar se je z zmaji zgodilo v minulem tednu, ko so na Ferskih otokih doživeli pravi debakel in ostajajo pri evropski ničli? Kaj to govori o klubu, kakršen je Olimpija Ljubljana?

Najlažje je sedaj pametovati o tem, kaj je šlo narobe. Nisem oseba, ki bi to počel. Oni imajo svoj način dela, svoje cilje. Problematiko svojih uspehov in neuspehov bodo morali reševati sami.

Foto: Uroš Skaza

Odlično poznate tudi Zorana Zeljkovića, nenazadnje ste zadnje mesece delali z njim. Kakšna je njegova perspektiva v klubu, do katerega nikoli ni skrival naklonjenosti?

Naloga, ki je pred njim je težka. Rečem mu lahko samo eno stvar. Zoran, drži se. To je edini komentar, ki ga lahko dam na temo trenerskega posla v Olimpiji.

Če končava z bojem za vrh lestvice, v katerega bo očitno v tej sezoni vključen tudi Koper. Tu imamo zdaj dominantno Celje, pa Maribor in Olimpijo, vsakega s svojimi težavami. Kakšna bo v tem boju vloga vaše ekipe?

Zagotovo smo optimisti pred nadaljevanjem sezone, a vlogo favorita kar naj imajo tisti, ki se nenehno pojavljajo v medijih. Mi bomo ostali tihi favorit iz ozadja, ki bo delal kvalitetno in dajal vse od sebe na tekmah. Potem pa bomo videli.