Zakaj se derbi, ki ga nihče ne želi igrati, iz Stožic seli v Šiško?

Nogomet 19. Avg 202314:23 5 komentarjev
Matko Obradović
Foto: Aleš Fevžer

Od štirih slovenskih klubov, ki so začeli letošnje evropsko poletje, sta v igri še dva. Olimpija in Celje. Grofje in zmaji bodo v četrtek odigrali prvi tekmi 'play-offa' za uvrstitev v ligo Evropa oziroma konferenčno ligo, nato pa ju konec tedna čaka težko pričakovan medsebojni spopad v prvenstvu. Takrat naj bi ljubljanskim navijačem prvič kot trener Celja v Stožicah predstavil Albert Riera. A se ne bo. Tekma je namreč predstavljena v Športni park Spodnja Šiška, kluba pa sta dobila negativen odgovor NZS v skupni želji, da tekma v tem terminu zaradi bojev v Evropi sploh ne bi bila odigrana. Raziskujemo ozadje.

Včeraj popoldne je vodja tekmovalno-licenčnega sektorja NZS Renata Podviz Čeferin nogometnim deležnikom poslala elektronsko sporočilo s spremembo uradnega delegiranja 6. kroga Prve lige Telemach, ki bo odigran prihodnji konec tedna. V njem je bila objavljena sprememba prizorišča težko pričakovanega obračuna dveh od treh glavnih kandidatov za državni naslov Olimpije in Celja.

Zmaji in grofje bi se morali po prvotnem načrtu seveda udariti na stadionu Stožice. Zdaj se bodo v nedeljo, 27. avgusta, ob 15.00 na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški. Na ozkem igrišču, ki po stilu igre ne ustreza ne enim ne drugim in sredi poletnega popoldneva. Uradnega razloga za spremembo delegiranja na NZS niso navedli, naši viri pa so prepričani, da je poteza sprejeta predvsem v luči zaščite zelenice stadiona Stožice, ki bo to jesen gostila Uefine tekme v ligi Evropa ali konferenčni ligi, že v začetku septembra pa se bo na njem slovenska reprezentanca na izjemno pomembni kvalifikacijski tekmi za Euro 2024 udarila s Severno Irsko.

Stadion Stožice je v teh dneh obremenjen, kot že dolgo ne. Foto: Guliverimage

Prestavljena lokacija, kluba bi igrala v drugem terminu

Dejstvo je, da je bila zelenica stadiona Stožice v zadnjem obdobju v precej slabem stanju. Veliko število tekem je terjalo svoj davek, glede na to, da so in se še bodo na evropske tekme v Ljubljano preselili tudi Celjani, pa stanje igralne površine v resnici narekuje previdnost pri načrtovanju urnika tekem, ki bodo odigrane na največjem stadionu v državi.

Selitev resnično nestrpno pričakovane tekme med Olimpijo in Celjem v Spodnjo Šiško med navijači seveda ni bila sprejeta z navdušenjem. V prebujeni nogometni Ljubljani se je namreč na stadionu pričakovala več tisoč glava množica, tekma bi imela tudi dobrodelno noto. Tudi grofje se seveda še kako zavedajo pomembnosti dvoboja z edino ekipo, ki je lansko prvenstvo končala pred njimi. Odločitev, da se zamenja prizorišče, pa se ne zdi optimalna tudi v luči tega, da sta kluba v iskanju alternative našla še eno skupno rešitev. Na NZS sta po naših informacijah poslala prošnjo o tem, da se tekma prestavi na kasnejši termin.

Grofje in zmaji so bili s svojo prošnjo na NZS neuspešni. FOTO: Aleš Fevžer

Marsikje v tujini je to praksa, pri nas ne

Skupna prošnja Olimpije in Celja ni bila uspešna. Čeprav se v zadnjem obdobju vrstijo pozivi o tem, da bi morali nogometni odločevalci najti rešitve, s katerimi bi pomagali slovenskim klubom, ki igrajo v Evropi, je to seveda sistemska sprememba, ki zahteva veliko pogajanj, debat in usklajevanj. To ni zadeva, ki se lahko zgodi čez noč, absolutno pa bi bilo dobro začeti razmišljati v tej smeri. Evropski nogomet domačemu prvenstvu nosi toliko pozitivnih učinkov, da tega enostavno ne gre ignorirati.

V trenutnem nogometnem sistemu na sončni strani Alp pa torej prestavitve tekem zaradi klubskih obveznosti v Evropi niso predvidene. Drugače je recimo na Hrvaškem, tudi v Bosni in Hercegovini, pa v Grčiji, kaj šele na Portugalskem, kjer je že žreb tekmovalnih parov pred sezono delegiran tako, da se predstavniki v Evropi v uvodnih krogih sezone ne srečujejo med sabo in so hkrati tekme razporejene teko, da ta moštva ne potujejo na daljša gostovanja, kakršno je recimo tisto sredi Atlantika pri Santa Clari.

Da tovrstne zadeve niso v praksi pri nas, je do neke mere ‘kriv’ NK Maribor. Vijolice so bile dolga leta gonilna sila evropskih uspehov slovenskega nogometa, hkrati pa je v zlati eri Zlatka Zahovića v klubu veljalo nepisano pravilo, da se v Mariboru niti ne razmišlja o prestavitvi tekem v domačem prvenstvu, ker so te za klub ravno tako pomembne kot veliki, prestižni, atraktivni evropski spopadi. Tako so avgusta 2011 Mariborčani le nekaj dni po remiju v Glasgowu, s katerim so si proti Ragersom odprli vrata lige Evropa, odigrali večni debi v Ljubljani. In ga sicer izgubili z 1:4, a na koncu prvenstvo vseeno osvojili z 20 točkami prednosti pred konkurenco.

V eri Zlatka Zahovića NK Maribor ni razmišljal o prestavitvi tekem domačega prvenstva. Foto: SPS

Smiselno bi bilo najti sistemsko rešitev

Zdaj, ko v ospredje prihajajo tudi nekateri drugi klubi, se je ideja o prestavitvi tekem evropskih predstavnikov znova porodila. Še posebej zato, ker tokrat slovenska predstavnika v Evropi igrata medsebojno tekmo, ki bi se lahko izkazala kot pomembna v boju za naslov. Glede na natrpan koledar in preobremenjenost stadiona Stožice se odločitev NZS, da ne prestavi tekme med Olimpijo in Celjem, na prvi pogled zdi nerazumljiva.

A tu je vedno druga plat kovanca. Morebitna prestavitev tekme bi bila seveda prednost za Olimpijo in Celje, ne samo v pripravi na Evropo, ampak tudi v boju z Mariborom, ki velja za tretjo stranico trikotnika, v katerem naj bi letos iskali zmagovalca Prve lige Telemach. Še eno pomembno odprto vprašanje bi nastalo s terminom prestavljene tekme. Kdaj jo sploh odigrati?

Če bi se namreč tudi Celjani prek dvoboja z Maccabijem iz Tel Aviva uvrstili v konferenčno ligo, bi bili ob dejstvu, da bo evropsko jesen igrala tudi Olimpija in da so na sporedu tri reprezentančna okna, urniki ekip polni vse tja do sredine decembra. Edina možnost bi bila tako, da se tekma 6. kroga Prve lige Telemach med Olimpijo in Celjem odigra po zadnjem krogu jesenskega dela. Prestavljati tekmo v pomlad bi namreč ob verjetno precej spremenjenih ekipah skozi zimski premor regularnost prvenstva spet postavilo pod vprašaj …

Olimpija in Celja si bosta čez teden dni vendarle stala nasproti. FOTO: Aleš Fevžer

Pod potegnjeno črto in glede na močne argumente bi bila prestavitev tekme med Olimpijo in Celjem smiselna. Ob pomembnosti obračuna bi bilo vsekakor bolje, da bi bil za oba kluba ta derbi prioriteta in ne odvečna obveznost v pripravi na Evropo. A žal tovrstna praksa v Sloveniji (še) ni vzpostavljena. Bi bilo smiselno razmisliti o tem, da se to spremeni? Bi. Ampak za to je zdaj žal prepozno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje