Cretu povabil 23 odbojkarjev: na seznamu štirje novinci in povratnika

Odbojka 18. Apr 202313:43 1 komentar
Gheorghe Cretu. Foto: guliverimage

Selektor slovenske odbojkarske reprezentance Gheorghe Cretu je na priprave pred ligo narodov, evropskim prvenstvom in olimpijskimi kvalifikacijami povabil 23 odbojkarjev. Med njimi so kar štirje novinci in dva povratnika.

Na mestu podajalca bo romunski strokovnjak Gheorghe Cretu, ki je pred kratkim z Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS) podpisal novo, dvoletno pogodbo, bo na mestu podajalca računal na štiri igralce Dejana Vinčića, Gregorja Ropreta, Grego Pernuša in Uroša Planinšiča.

Tudi pri sprejemalcih ni večjih ni. Tukaj je udarna trojka – Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Rok Možič. Zraven je ponovno Žiga Štern, kot tudi zvezda filipinskega občinstva Črt Bošnjak, novinec v članski izbrani vrsti Rok Bračko ter povratnik v reprezentanco Matej Kök.

Na mestu korektorja najdemo tri imena. Tonček Štern, Nik Mujanović in prvič Jaka Sešek. Blokersko linijo tvorijo Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Miha Fink, Danijel Koncilja, Sašo Štalekar in tudi poškodovani Janez Janž Kržič. Ni pa drugega stebra blokerske linije ACH-ja Matica Videčnika.

Na mestu prostega igralca so Jani Kovačič, eden izmed štirih novincev na seznamu povabljenih, Žiga Kumer ter ob Köku še en povratnik, ki je že resno igral za reprezentanco, Urban Toman.

Pester izbor selektorja

“Tekom sezone sem pozorno spremljal vse igralce, ki so bili del reprezentance v zadnjih letih. Za ekipo, ki je na svetovnem prvenstvu dobro delovala, je pomembno, da ostane zdrava. Bliža se namreč obdobje petmesečnih priprav, v katerem nas čakajo tudi tri pomembna tekmovanja, ki se bodo zvrstila eno za drugim. Jasno je, da časa za večje spremembe oziroma preizkušanja novosti nimamo,” ob predstavitvi spiska razkrije selektor Cretu.

Reprezentanca se bo prvič zbrala čez manj kot mesec dni, v ponedeljek, 8. maja v Ljubljani. Tedaj še ne bo v polni zasedbi, saj bodo nekateri reprezentančni kandidati še imeli klubske obveznosti oziroma bodo z njimi zaključili tik pred tem. “Pričakujem, da bodo na treningih vsi osredotočeni na naše delo ter da bodo za seboj pustili tisto, kar se jim je dogajalo skozi klubske sezone. Na priprave so namreč vabljeni tako igralci, ki bodo imeli za seboj uspešne sezone, kot tudi takšni, pri katerih se slednje niso zaključile po željah,” pogled na bližnje snidenje vrže slovenski selektor.

Merkur Maribor
Povabilo je prejel tudi Rok Bračko. Foto: Aleš Fevžer

Štirje novinci

Na Cretujevem spisku se nahaja tudi četverica mladih odbojkarjev (Bračko, Fink, Kumer in Sešek), ki uradnega nastopa za člansko reprezentanco še nimajo ter nekaj takšnih, ki so bili programu članske reprezentance priključeni nedavno. “Kot sem že dejal, časa za preizkušanje novosti ne bo. Naša naloga bo, da nove fante čim bolj vključimo v ekipo in sistem naše igre. Temu bomo morali nameniti vsak trenutek. Tako bodo točno vedeli, kako lahko v največji meri pomagajo moštvu, če bodo morali zapolniti kakšno vrzel,” še pove Cretu in v isti sapi dodaja: “Ekipe sicer ne delim na mlade in starejše, izkušenejše odbojkarje. Pri prav vsakem posamezniku bo pomembno, da ob vstopu na igrišče, ne glede na to, v kakšni situaciji se bomo nahajali, pripomore k cilju naše ekipe.” Glavni: uvrstitev na olimpijske igre v Parizu 2024.

Odbojkarsko reprezentanco v preostanku leta 2023 čakajo veliki izzivi. Junija in julija bo skušala v Ligi narodov zbrati kar največ točk za svetovno jakostno lestvico, zaključek poletja bo prinesel evropsko prvenstvo, na katerem bo branila srebrno medaljo, reprezentančno obdobje pa se bo zaključilo oktobra s kvalifikacijskim turnirjem za olimpijske igre.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje