Ozadje podpisa pogodbe Gheorgheja Cretuja

Odbojka 6. Apr 202312:00 1 komentar
Foto: FIVB

Predsednik odbojkarske zveze (OZS) Metod Ropret je po uradnem podpisu pogodbe Gheorgheja Cretuja razkril malce več podrobnosti težkih pogajanj, ki so se na koncu srečno končala.

Gheorghe Cretu po izjemen dosežku na svetovnem prvenstvu, na katerem je Slovenija zasedla odlično četrto mesto, ostaja slovenski selektor. Podpisal je dvoletno pogodbo, glavni cilj pa je zgodovinska uvrstitev na olimpijske igre 2024 v Parizu.

“Po tistem trenutku, ko smo se znašli v praktično brezizhodnem položaju, sva se oba od pogajanj povsem distancirala. Minilo je 14 dni, ko je v meni ponovno dozorela ideja, da ga pripeljemo na slovensko klop. Menil sem, da sva zajela dovolj svežega zraka in lahko začneva ponovno. Ves čas smo se vsi zavedali, da sodimo drug drugemu. Da smo si usojeni,” je povedal Metod Ropret.

Gregor Humerca Metod Ropret
Foto: OZS

“Aktualni najboljši trener v Evropi”

Po dnevih mirovanja je sledil nov predsednikov klic in besede 54-letnega Romuna, ki jih Ropret ne bo nikoli pozabil. “Dejal mi, od tega trenutka se pogovarjala, kot da se do zdaj še nisva. Kot da se ni zgodilo nič. Začela sva na točki nič in se res iz dneva v dan bolj približevala neki rešitvi, ki je bila sprejemljiva za obe strani. Res sem vesel, da je na naši klopi aktualni najboljši trener v Evropi,” je dodal Ropret in se pošalil, da ga veseli tudi to, da mu letos med dopustom ne bo treba iskati drugega trenerja.

Cretu sam svoj manager

Glede na to, da Gianni nima svojega zastopnika, o vseh svojih poslih in pogodbah odloča sam. Sam se pogovarja o vsem. Je bilo zato za vodstvo OZS težja ali lažja naloga? “Do zdaj tega še nismo izkusili, saj smo se pred tem vedno pogovarjali z zastopniki trenerjev. Mogoče je to lažje, a ko so odstopanja prevelika, se pogovori v tem primeru hitro zaključijo. Ko nimaš neposrednega stika s trenerjem, nimaš občutka, kaj bi bilo tisto sprejemljivo. V pogovori med tremi so težja, hitro se kaj izgubi tudi v prevodu. Vesel sem, da je bilo tako, kot je bilo. Cretu je dokazal, da je vrhunski trener, moram pa reči, da bi bil tudi zelo dober manager,” je z nasmehom na obrazu pripovedoval prvi mož slovenske odbojke.

Gheorghe Cretu Gregor Ropret
Gheorghe Cretu Foto: FIVB

Najvišja pogodba do zdaj

Ropret o številkah, ki so na pogodbi, ni želel govoriti, je pa priznal, da bo Cretu najbolje plačani slovenski selektor do zdaj. Imel bo višjo plačo, kot sta jo imela pred njim tudi Italijana Alberto Giuliani in Andrea Giani.

“Lahko potrdim, da so številke nekoliko višje, kot jih je zveza do zdaj kadarkoli podpisala, kar je po moji oceni tudi pričakovano. Vsi stroški okoli reprezentanc so se povišali, po drugi strani pa smo podpisali strokovnjaka, ki si to zagotovo tudi zasluži,” je mirno povedal in pripomnil, da se pogajanja niso podaljšala le zaradi denarja.

“Nikakor ne. Šlo je za paket pogojev. Cretu ima na določene stvari drugačen pogled. Priznam, da so bile v tistem prvem krogu pogajanj nekatere stvari za nas pretežke, da ne rečem neizvedljive. A zares smo si ga želeli, fantje so si ga, slovenska javnost prav tako …, enako pa velja tudi zanj. Ponudbe voditi reprezentanco, kot je Slovenija, ne dobiš vsako popoldne. Po drugi strani pa smo imeli tudi realne okvirje. A kot sem rekel, vsak dan je bilo na najinem seznamu več kljukic in na koncu je prišlo do podpisa.”

Gheorghe Cretu
Foto: Profimedia

Previsoka za italijanske klube?

Cretu si je s podpisom nove pogodbe z OZS “zaprl” vrata treniranja v najmočnejši italijanski ligi. V preteklosti se ga je povezovalo s Piacenzo, tudi z Lube Civitanovo, a v Italiji imajo pravilo, v kolikor nekdo želi biti v dvojni vlogi mora Italijanski odbojkarski zvezi plačati 100 tisoč evrov. “Sam ne vidim te možnosti, saj ne vidim kluba, ki bi plačal ta denar. Glede na to, da smo mi že podpisali pogodbo, bi ta klavzula padla na pleča kluba,” je pojasnil Ropret.

Cretu bo slovenske reprezentante zbral 8. maja, ko se bo začelo trdo delo za akcijo na treh frontah. Začelo se bo z ligo narodov, sledil bo EuroVolley 2023, Slovenci pa bodo reprezentančno sezono sklenili na Japonskem, kjer bo potekal turnir za uvrstitev v Pariz 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje