Odpovedi toliko, da boli glava, a puške ne mečejo v koruzo

Odbojka 18. Jun 202312:30 2 komentarja
Foto: CEV

V nedeljo zvečer se bo Kranjski Gori zbrala ženska članska odbojkarska reprezentanca, dan kasneje pa začela s pripravami. Selektor Marco Bonitta bo na uvodnem zboru pozdravil 16 igralk, čez teden dni se jim priključi še Maša Pucelj. Odpovedi je bilo ogromno.

Na seznamu so prosti igralki Katja Banko in Anja Mazej, korektorice Naja Boisa, Zala Krašovec, Nika Markovič in Iza Mlakar, srednje blokerke Mirta Velikonja Grbac, Nika Milošič in Saša Planinšec, podajalke Žana Ivana Halužan Sagadin, Sara Najdič in Eva Pogačar ter sprejemalke Selena Leban, Lorena Lorber Fijok, Mija Šiftar in Eva Zatković. Z osemdnevnim zamikom se bo po dogovoru s selektorjem ekipi pridružila še Maša Pucelj.

Italijanski strokovnjak na slovenski klopi se je pred zborom reprezentance soočal s številnimi odpovedmi. “Pripravil sem seznam 32 igralk, za katere menim, da lahko zastopajo barve Slovenije. Posredoval sem jim informacije o zastavljenih ciljih, plan priprav in sestavo strokovnega štaba reprezentance, vse v luči nadaljevanja dobrega dela in rezultatov iz leta 2022,” najprej pove italijanski strokovnjak na slovenski klopi.

Najprej Ščuka, Mori in Eržen …

“Iz osebnih razlogov so sodelovanje takoj odpovedale Lana Ščuka, Eva Pavlović Mori in Darja Eržen, medtem ko se je Julija Grubišič Čabo odločila za študij v ZDA. Vse ostale so, kljub povsem razumljivim šolskim in študijskim obveznostim, potrdile svojo udeležbo na pripravah.”

Lana Ščuka
Foto: Aleš Fevžer

Sledile so Hutinski, Rituper, Cikač …

Ko je Italijan mislil, da je z odpovedmi konec, je sledilo novo razočranje in nov osip v selekciji. “S Saro Hutinski sva se dogovorila, da bi se ekipi pridružila proti koncu julija, a je zaradi družinskih razlogov naposled prav tako odpovedala sodelovanje,” še doda slovenski selektor. Zaradi študijskih obveznosti in poškodb na pripravah ne bo Lare Rituper, Urške Cikač, Klare Milošič in Tie Koren.

Foto: Aleš Hutinski

Bonitta ne meče puške v koruzo

Bonitta klub okrnjenemu številu razpoložljivih igralk ne meče puške v koruzo. Ravno nasprotno, veseli se dela z odbojkaricami, ki želijo igrati za reprezentanco. WPriprave začenjamo s 17 igralkami, ki sem jim hvaležen za njihovo razpoložljivost in resnost. Prepričan sem, da so dekleta, ki se bodo zbrala v Kranjski Gori, izredno motivirana in se veselijo skupnih aktivnosti, na katerih se bomo skušali kar najbolje pripraviti na nastope. Trdo bomo delali vse dni in prepričan sem, da bo reprezentanca častno zastopala Slovenijo,” še pove.

Foto: Aleš Oblak

Dekleta bodo na Gorenjskem trenirala do konca junija, nato pa se bo preselila v Maribor. Med 10. in 15. julijem bo gostovala v Grčiji in tam odigrala štiri pripravljalne tekme. V začetku avgusta bodo naše odbojkarice odpotovale v slovaško Nitro in tam opravile še dva preizkusa ter nato priprave nadaljevale v Ljubljani. Zadnja pripravljalna obračuna bodo v domovini odigrale 12. in 13. avgusta proti Hrvaški.

Na OZS obžalujejo vse odpovedi

“Na Odbojkarski zvezi Slovenije smo tudi letos ženski reprezentanci zagotovili vrhunske pogoje za delo. Ob tem bo ekipa odigrala številne pripravljalne tekme, še dodatno pa smo okrepili strokovni štab, ki je že lani z dekleti poskrbel za sijajne rezultate,” več o nadgradnji delovanja izbrane vrste razkrije generalni sekretar OZS Gregor Humerca, ki ne skriva zadovoljstva ob dobrem delu v reprezentanci in vzponu le-te na evropski in svetovni lestvici.

Gregor Humerca Metod Ropret
Gregor Humerca(levo) in Metod Ropret (Foto: Aleš Fevžer)

“Selektor Bonitta se je snovanja letošnjih priprav lotil izjemno precizno, saj stremi le k najvišjim ciljem, ki jih je sposobna doseči naša mlada, a izjemno talentirana in obetavna izbrana vrsta. Na priprave je povabil prav vse najboljše slovenske igralke. Lagal bi, če bi rekel, da številnih odpovedi sodelovanja na OZS ne obžalujemo, a v igranje za reprezentanco nikogar ne moremo prisiliti ali mu tega vsiljevati. Ne glede na vse imamo na voljo dobro in perspektivno ekipo, ki je lani izpolnila glavni cilj sezone. Prepričani smo, da bo letos skozi vse aktivnosti le še dodatno napredovala. Konec koncev ji bodo nasproti večkrat stale najboljše reprezentance sveta, največ izkušenj in novih znanj pa lahko pridobiš le z igranjem proti realno boljšim od sebe.”

EuroVolley in olimpijske kvalifikacije

Žensko izbrano vrsto v letošnjem letu čakata dva izziva. Po nadvse uspešnih lanskoletnih kvalifikacijah za EuroVolley, v katerih je klub mladosti premagovala tudi favorizirane tekmice, jo med 15. avgustom in 3. septembrom čaka tretji nastop med evropsko elito. V prvem delu evropskega prvenstva bo nastopala v Gentu. V skupini A ji bodo družbo delale gostiteljica Belgija, Madžarska, Srbija, Poljska in Ukrajina.

Dekleta so se lani uvrstile na evropsko prvenstvo, prvič pa bodo zdaj zaigrale tudi v kvalifikacijah za olimpijske igre. Foto: CEV

Velik vzpon na svetovni jakostni lestvici je Slovenke popeljal tudi v kvalifikacije za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Na turnirju na Poljskem se bodo naše odbojkarice med 16. in 24. septembrom merile z gostiteljicami, Italijankami, Američankami, Nemkami, Tajkami, Kolumbijkami in Južnokorejkami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje