Slovenci morajo biti pripravljeni za boj z nožem v zobeh

Odbojka 15. Sep 202112:00 > 13:34 0 komentarjev
Foto: CEV

Pred izredno pomembnim večernim obračunom (19.00) slovenske odbojkarske izbrane vrste proti Čehom, smo se pogovarjali z nekdanjim reprezentantom in zdajšnjim trenerjem Matijo Pleškom in slovenskim odbojkarskim strokovnjakom Zoran Jerončičem. Zmaga nad Čehi bi Slovence popeljala v polfinale EuroVolleyja 2021, oba sta mnenja, da ima Slovenija vse, kar potrebuješ za uspeh, a ne bo lahko. Daleč od tega.

Matija Pleško, nekdanji slovenski reprezentant in trener Calcit Volleyja:

“Kar je bilo do zdaj, jih ne sme več zanimati. Mnogi omenjajo poraza iz skupinskega dela, a trenutno to ni pomembno. Tekma proti Hrvatom se je odvila tako, kot so fantje pričakovali in se zanesljivo uvrstili v četrtfinale. Tam smo pričakovali Francijo, a so Čehi pripravili senzacijo. Vsaj na papirju nas čaka lažji tekmec, a Čehe ne smeš vzeti z levo roko. Zagotovo se bodo spet “stepli”, igrajo doma in imajo priložnost, da se po 20 letih v isti dvorani spet uvrstijo polfinale, po drugi strani pa ima Slovenija vse, kar je potrebno, da premaga domačo reprezentanco.

Vloga favoritov je strani naših fantov, a menim, da to ne bo dodaten pritisk. Imamo same vrhunske igralce, ki so navajeni takih tekem, tudi takega okolja, ki se nocoj pripravlja v dvorani Ostravar. Teža tekme je zagotovo velika, a Slovenci so v svetovnem odbojkarskem vrhu. Res je, da se evropski odbojkarski vrh širi in da ne bi bilo prav nobene presenečenje, če ne prideš iz četrtfinala, saj te lahko ob dobrem dnevu in tvojem malce slabšem premaga vsak, a fantje so tako izkušeni, da verjamem, da bo vse tako, kot mora biti.

Foto: Calcit Volley

Čehi so v podobnem položaju, kot so bili Slovenci pred dvema letoma v Stožicah. Imeli bodo domač teren, glasne navijače, a to bo le slab približek tistega, kar je bilo v Ljubljani. To, kar se je dogajalo v Stožicah, so sposobni narediti le še poljski navijači. Ne verjamem, da se lahko Čehi odzovejo na tak in pripravijo navijaški kotel, bodo pa šli Čehi na glavo, o tem ni dvoma. Tudi oni imajo kvaliteto, ki so jo že pokazali, a Slovenci bodo to nevtralizirali, vodili svojo igro. Za to pa je potreben dober servis, kar posledično pomeni boljši blok in igranje obrambe. V napadu pa vsi vemo, kam skačejo naši fantje.

Treba bo močno začeti, saj se že ob najmanjšem padcu koncentracije ti hitro uide niz, v malce daljšem premoru gre pa tudi tekma po gobe. Tudi proti Hrvaški se je videlo, kaj lahko naredi dominanten server. Pa ne samo nam, vsem najboljšim ekipam na svetu. Tega se je malce za bati, a fantje se zavedajo, da imajo pred sabo res lepo priložnost, daleč pa od tega, da se bo tekma zmagala sama.”

Zoran Jerončič, slovenski odbojkarski strokovnjak:

Foto: Facebook Zorana Jerončiča

“Če odpravimo nihanja, lahko naši fantje pridejo zelo daleč. Sicer je na tem prvenstvu kar nekaj reprezentanc, ki lahko posežejo po medaljah, med njimi so jasno tudi naši fantje. Odpadla je Francija. Tega šoka tudi največji pesimisti niso pričakovali in tudi sam ne, še posebej zato, ker imajo novega selektorja Brazilca Rezendeja, ki je navajen zmagovati.

Gre za šok, a tudi plus za naše fante, a ne gre pozabiti da Čehi letijo na krilih domačih navijačev in ljubiteljev odbojke. Vidijo priložnost, katere si niso niti v sanjah nadejali.

Za naše fante na semaforju gori rumena luč, pozor, bodimo zbrani in pripravljeni za boj z nožem med zobmi … Vsekakor nam bo “lekcija” iz naše prve medsebojne tekme še kako koristila, a zdaj je odvisno od nas samih, kakšen bo pristop in kako bo z rdečo nitjo prvenstva – nihanjem v igri. Boljši smo, imamo daljšo in kvalitetnejšo klop, torej vse pogoje za uspeh. Po moji oceni v tako širokem vrhu moške odbojke je polfinale velik uspeh, ki pa lahko na koncu ponudi tudi še kaj več.

Treba bo biti pozoren. Vsak premor v igri se drago plača.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!