Tulipani vedo, koliko je ura, Slovenci še ne

Odbojka 20. Maj 202419:00 0 komentarjev
Tonček Štern Gheorghe Cretu
Foto: Profimedia

Prvi nasprotniki slovenske reprezentance v letošnji ligi narodov, v kateri se bodo razdelile še preostale vstopnice za Pariz 2024, Nizozemci so v pripravah odigrali štiri trening tekme, medtem ko s Slovenci niso nobene, strokovno vodstvo se je odločilo, da se posvetijo zgolj sebi in trdemu treningu.

Tulipani, ki so vsaj na papirju tisti, ki lahko še prekrižajo načrte Sloveniji, so odigrali štiri pripravljalne tekme, a prav vse izgubili.

Dvakrat jih je razbila Japonska (4:0 in 3:1), nato pa so dvakrat morali priznati premoč tudi gostiteljem olimpijskega turnirja Francozom. Tudi galski petelini so četo Roberta Piazze premagali s 4:0 in 3:1 v nizih.

Nizozemci na prvi turnir VNL 2024 v Antalyo prihajajo z določenimi informacijami, medtem ko so Slovenci v Turčijo odpotovali brez testa.

“Na začetku priprav je vselej zelo težko pripeljati vse igralce do podobne ravni, saj se njihove klubske sezone razlikujejo. Nekateri so jih končali prej, drugi so igrali dlje in za nas selektorje je to, da igralce spravimo v enako telesno in tehnično formo pred začetkom VNL, zelo težka naloga. To, da imamo v naši reprezentanci tako veliko kakovostnih igralcev, nam omogoča, da že skozi treninge pridemo do takšnih psiholoških in telesnih obremenitev ter stresa, s kakršnim se soočamo na pravih tekmah. Zato se mi ni zdelo pametno igrati pripravljalnih tekem. V tem tednu delamo tudi na tem, da se igralci med seboj povežejo, da vzpostavimo tak ekipni duh, kakršnega smo imeli lani,” je odločitev pred dnevi pojasnil slovenski selektor Gheorghe Cretu.

Slovenska reprezentanca v Antalyi:

Podajalca: Gregor Ropret, Dejan Vinčić

Korektorja: Tonček Štern, Nik Mujanović

Sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Žiga Štern, Rok Bračko

Blokerji: Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Sašo Štalekar, Janž Janez Kržič

Prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman

Doma sta ostala tretji podajalec Uroš Planinšič in mladi Luka Marovt, ki ima šolske obveznosti (matura).

Prednost je ogromna, a …

Na olimpijske igre v Parizu je že uvrščenih sedem reprezentanc. Na voljo je še pet vstopnic, ali bolje rečeno štiri, saj bo eno mesto avtomatsko pripadlo najboljši afriški reprezentanci. Torej Egiptu, saj v ligi narodov afriških predstavnikov ni, o preostalih štirih mestih pa bo odločala forma v ligi narodov.

Trenutno so trdno na mestih, ki vodijo v Pariz, Italija, Argentina, Slovenija, medtem ko so Srbi že zdaj v nevarni coni. Za hrbet jim diha Kuba, daleč ni niti Nizozemska, ki bi denimo s slovenskim skalpom dobila polno vrečo točk, upanja pa nista izgubili niti reprezentanci Turčije in Irana.

Lestvica FIVB:

1. Poljska* 421,14
2. ZDA* 390,91
3. Italija 342,43
4. Japonska* 340,30
5. Brazilija* 338,17
6. Argentina 314,35
7. Slovenija 307,12
8. Francija* 306,80
9. Srbija 253,22
10. Nemčija* 249,10
11. Kuba 236,96
12. Kanada* 222,17
13. Nizozemska 214,73
14. Turčija 210,73
15. Iran 207,82

*Reprezentance, ki so že uvrščene na olimpijske igre, v odebeljenem zapisu pa reprezentance, ki se potegujejo za preostale štiri vstopnice za Pariz 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!