Slovenci strli tudi trdožive Kanadčane (VIDEO)

Odbojka 25. Maj 202415:00 > 15:59 0 komentarjev
Odbojka Slovenija
Foto: Volleyball World

Slovenski odbojkarji so se po dnevu odmora na turnirju lige narodov v Antalyi pomerili proti Kanadi in dosegli še tretjo zmago. Po Nizozemski in Franciji so bili po petih nizih s 3:2 (-22, 18, 18, -21, 10) boljši od Kanade.

V igri Slovenije je bilo nekaj nihanj, kar je za ta del sezone povsem običajno. Varovanci Gheorgheja Cretuja tekme niso dobro začeli. Po zaostanku 1:6 so tekmeca ves čas lovili, a ujeli ga niso. So pa že v njem našli ritem, s katerim so nadaljevali. Stekel jim je servis, potem ko je v prvem nizu točke v večini dosegal razpoloženi Tonček Štern, so se mu nato pridružili tudi drugi.

Slabe točke praktično niso imeli, uspešno so krotili tudi zelo dobre servise tekmecev, v napadu so bili zanesljivi. Videti je bilo, da bodo brez težav spravili tekmece na kolena, a se jim je ustavilo. Četrti niz je spet pripadel Kanadčanom, “v tie breaku” pa večje negotovosti ni bilo, Slovenija je prišla do zmage, s katero na kakovostni lestvici ni veliko pridobila, a tudi ni ničesar izgubila.

To je bila že peta zmaga na petih medsebojnih tekmah proti Kanadi, tretja v ligi narodov, prva s 3:2. Pri zmagovalcih je Tonček Štern dosegel 23 točk, Klemen Čebulj jih je prispeval 21, Gregor Ropret se je izkazal s štirimi asi in nasploh z dobrimi servisi.

“Bila je zelo težka tekma. Že pred tekmo smo vedeli, da imajo kvalitetno ekipo. Njihova sprejemalca sta letos igrala v finalu italijanskega prvenstva, česar ne smemo pozabiti. Na koncu je bila v petem nizu pomembna le borba, da smo izvlekli minimalne točke. A v primeru poraza bi jih lahko tudi veliko izgubili,” je po tekmi dejal Jani Kovačič.

Za konec prvega turnirja se bodo Slovenci v nedeljo pomerili še s Poljsko, eno najboljših reprezentanc na svetu, ki tudi v Antalyi igra odlično.

Slovenija – Kanada 3:2 (-22, 18, 18, -21, 10)

* Športna dvorana Antalya, gledalcev 400, sodniki: Simonović (Švica), Akinci (Turčija).
* Slovenija: T. Štern 23 (2 asa, 2 bloka), Pajenk 10 (2 asa, 1 blok), Kozamernik 9 (1 blok), Toman, Marovt, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ropret 4 (4 ase), Urnaut 14 (1 as), Čebulj 21 (2 asa), Mujanović, Kržič.
* Kanada: Eshenko, Herr 1 (1 as), Hoag, Demyanenko 1, Maar 27 (3 bloke), Walsh 1 (1 blok), Wassenaar Ketrzynski 7 (2 bloka), Van Berkel 7 (1 blok), Szwarc 13 (1 as, 2 bloka), Barnes, Lui, McCarthy 5 (4 bloke), Currie, Loeppky 12 (1 as, 1 blok).

Peti niz:

V odločilnem nizu so Slovenci ključno razliko naredili pri izidu 6:6, ko so dosegli tri zaporedne točke in povedli z 9:6. V končnici so nato zaigrali še bolj odločno in niz dobili prepričljivo s 15:10.

Četrti niz:

Četrti niz so prav tako bolje začeli Slovenci, a so Kanadčani z delnim izidom 4:0 Cretuja prisilili v minuto odmora. Kanada je v nadaljevanju niza uspela uspešno odbiti vse poskuse Slovencev k priključitvi in poravnanju rezultata. Izsilili so odločilni peti niz, četrtega so dobili s 25:21.

Tretji niz:

Tudi v tretjem nizu povsem drugačen obraz Slovencev kot v prvem. Varovanci Gheorgheja Cretuja so tudi tokrat Kanadčane pustili na 18 točkah.

Drugi niz:

Veliko bolje v drugem nizu. Slovenci niso dopustili slabega začetka, povedli so s 7:4, prednosti pa niso več zapravili. Drugi niz so dobili s 25:18.

Prvi niz:

Zelo slab začetek Slovencev. Kanadčani so povedli s 6:1, nato pa so se Slovenci zbrali. Rezultat so na sredini niza znižali na dve točke zaostanka. Z dobrimi servisi je Gregor Ropret Slovence povsem približal in vrnil v prvi niz. Premalo in prepozno. Kanadčani so prvi niz vseeno dobili s 25:22.

Liga narodov 2024, turnirja v Antalyi in Riu:

Sobota, 25. maja:
Srbija – Brazilija 1:3
Slovenija – Kanada 3:2
Turčija – Francija 1:3
19.00 Bolgarija – ZDA
Japonska – Italija 1:3
22.30 Argentina – Nemčija

Lestvica:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!