Žreb Slovenkam dodelil zahtevno skupino starih znank

Rokomet ostalo 18. Jun 202016:30 > 16:39
RZS

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je dobila tekmice na svojem sedmem evropskem prvenstvu, ki ga bosta med 3. in 20. decembrom letos gostili Danska in Norveška. Žreb je Slovenkam prinesel mesto v skupini A , kjer so še Danska, Francija in Črna gora.

V skupini B v Frederikshavnu na Danskem bodo nastopale Rusija, Švedska, Španija in Češka. Tekme preostalih skupin prvega dela bodo potekale v norveškem Trondheimu. V skupini C se bodo merile Nizozemska, Madžarska, Srbija in Hrvaška, v D pa Romunija, Norveška, Nemčija in Poljska.

V drugi del tekmovanja, ki bo v Stavangerju in Herningu, se bodo uvrstile po tri najboljše izbrane vrste iz vseh štirih skupin. Končnico bo gostilo Oslo.

Ples kroglic je Slovenkam v prvem delu dodelil skupino, v kateri se nahajajo štiri udeleženke lanskega svetovnega prvenstva na Japonskem. Danke, ki bodo 4. ali 5. decembra prve slovenske tekmice, so mundial sklenile na devetem mestu. Štiri mesta nižje so tekmovanje zaključile Francozinje, sicer nosilke žreba za letošnji Euro, in druge tekmice naših deklet (6. ali 7. december), na visoko peto mesto pa so se zavihtele Črnogorke – Sloveniji bodo nasproti stale v zadnjem, tretjem krogu prvega dela (8. ali 9. december) – in si s tem zagotovile nastop na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju.

Francija in Črna gora sta bili slovenski tekmici že na zadnjem evropskem prvenstvu leta 2018. Prve so bile tedaj na domačem tekmovanju, na katerem so osvojile tudi končni naslov, boljše s 30:21, slednje pa na uvodni tekmi v prvega dela s 36:32. S Francozinjami so se naša dekleta pomerila tudi v sklepnih pripravah na decembrsko svetovno prvenstvo na Japonskem. Konec lanskega novembra so bile te na pripravljalnem turnirju v Tokiu boljše s 33:21. Malenkost dlje v zgodovino sega zadnji obračun z Dankami, ki so bile tekmice Slovenk v kvalifikacijah za že omenjeni EP 2018. Sredi septembra 2017 so bile prve boljše z 28:22, na povratni tekmi v Celju konec maja 2018 pa z 29:23.

Slovenske rokometašice so doslej šestkrat nastopile na zaključnem turnirju stare celine. Največji uspeh so dosegle na Madžarskem 2004, ko so osvojile deveto mesto. Dve leti pred tem so na svojem premiernem nastopu na Danskem zasedle deseto mesto. V Franciji 2018 so osvojile 13., na Švedskem 2016 14., na Švedskem 2006 ter na Danskem in Norveškem 2010 pa zadnje, 16. mesto.

Uroš Bregar, selektor slovenske ženske članske reprezentance:

“Žreb nam je namenil zahtevne tekmice. S Francijo smo igrali že na zadnjih velikih tekmovanjih. Gre za eno najbolj organiziranih in rokometno bogatih izbranih vrst na svetu. Na lanskoletnem svetovnem prvenstvu si je privoščila rahel spodrsljaj, a je verjetno ta tudi delna posledica pomladitve ekipe. Danska, s katero se bomo v Herningu pomerili v uvodnem krogu, iz leta v leto dviga raven svoje igre. Nedavno je menjala selektorja. Precej njegovih izbrank je mlajših, a v močnejših klubih igrajo vidne vloge. Tudi danska liga je zelo kakovostna. Tudi Črnogorke so že naše stare znanke, saj smo se z njimi merili na zadnjem evropskem prvenstvu. Še vedno imajo možnosti, da se prebijejo tudi na olimpijske igre. Ne glede na imenitne tekmice bomo naredili vse, da se na evropskem prvenstvu predstavimo z našo dobro igro, ki nas krasi v zadnjih nekaj letih. Obenem sem zelo vesel, da bomo z reprezentanco nastopili že na petem zaporednem velikem tekmovanju.