Slovenke na prvi tekmi opravile levji delež

Rokomet 8. Apr 202320:17
Twitter/RZS

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v Chietiju z 31:25 (17:11) zmagala proti Italiji na prvi tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bo med 30. novembrom in 17. decembrom na Danskem, Norveškem in Švedskem. Povratna tekma bo v sredo v ljubljanski dvorani na Kodeljevem.

Slovenske rokometašice so na sploh prvem medsebojnem obračunu teh dveh reprezentanc opravile levji delež v boju za SP in si pred povratno tekmo v Ljubljani pripravile dobro izhodišče. Kljub odsotnosti nekaterih nosilk igre današnja zmaga Slovenk ni bila nikoli resneje ogrožena.

Na uvodu tekme je bilo moč zaznati nekaj nervoze obeh reprezentanc, kar je vodilo v nekaj napak in zgrešenih priložnosti. Varovanke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića so prvič na dvoboju povedle v sedmi minuti (3:2) po golu Tjaše Stanko.

Izenačenemu uvodu je v 11. minuti sledila obramba sedemmetrovke slovenske vratarke Amre Pandžić, na drugi strani pa je Alja Varagić naredila prvo manjšo razliko na tekmi, saj so Slovenke povedle z dvema goloma prednosti (5:3).

Slovenske rokometašice so v drugi polovici prvega polčasa počasi začele dominirati na parketu, prednost se je postopoma zviševala in je ob koncu prvega polčasa znašala že +6, ko je bila za 16:10 natančna Tija Gomilar Zickero.

Podobno kot prvi polčas so tudi drugega Slovenke nekoliko slabše začele in Italijanke so zaostanek znižale na štiri gole. Varovanke selektorja Adžića so se nato znova zbrale in zaigrale veliko bolje, tudi prednost je ponovno narasla. Po slabih petnajstih minutah nadaljevanja je Slovenija vodila z dvomestnim številom (26:16).

Italijanke so nato odgovorile z delnim izidom 3:0 in se nekoliko približale (19:26), a jim česa več od tega Slovenke niso pustile. Adžić je proti koncu tekme ponudil še nekaj priložnosti igralkam s klopi, Slovenke pa so prednost zadržale do konca ter bodo na povratni tekmi v Ljubljani imele lepo prednost in izhodišče za uvrstitev na SP.

Pokazale, da je kakovost na njihovi strani

Stanko je bila s sedmimi goli najboljša strelka tekme, pet jih je za slovensko izbrano vrsto dodala še Varagić. Za Italijo sta po šest zadetkov dosegli Sofia Ghilardi in Ilaria Dalla Costa.

“Glede na to, da pogrešamo sedem rokometašic, ki so bile del ekipe na minulem evropskem prvenstvu, sem ponosen na izid tekme. Dan pred dvobojem smo ostali še brez osrednje obrambne igralke, Nine Žabjek, a je to odprlo nove možnosti na naši pogumni poti proti Parizu. Izredno sem ponosen na predstavo, ki jo je tokrat prikazala naša zasedba, za kar sem ji hvaležen,” je po dvoboju za Rokometno zvezo Slovenije dejal selektor Adžić.

“Menim, da je bil pristop dober. Tekmo smo začele nekoliko zadržano, a nato pokazale, da je kakovost na naši strani. Priložnost za igro so dobile tudi nekatere rokometašice, ki sicer igrajo manj. V sredo gremo po zmago,” pa je o tekmi dejala Stanko.

Slovenske rokometašice se bodo po enodnevnem premoru zaradi velikonočnih praznikov spet zbrale v ponedeljek, čez dva dni pa jih čaka povratni obračun z Italijankami.

Pala Santa Filomena, gledalcev 1000, sodnici: Kijauskaite in Zaliene (obe Litva).
Italija: Luchin, Rossignoli, Cabrini, Meneghini 1, Stefanelli, Dalla Costa 6 (4), Squizziato, Eghianruwa 3, Ghilardi 6 (1), Fabbo 1 (1), Stettler 1, Niederwieser 2, Djiogap Noumedem, Gislimberti 2, Babbo 1, Djiogap Tenguim 2.
Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Tripkovič, Klemenčič, Barukčić, Marković, Stanko 7 (2), A. Abina 3, Ljepoja 4, Zulić 4, Varagić 5 (2), Svetik 2, Čopi, Hrvatin 1, Gomilar Zickero 4, E. Abina 1.
Sedemmetrovke: Italija 9 (6), Slovenija 5 (4).
Izključitve: Italija 10, Slovenija 12 minut.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje