Limonada Fury – Usyk: Ali obstaja upanje?

Tyson Fury
Foto: xJohnxBarryx

Vse bolj se zdi, da so se močno ušteli tisti, ki so se veselili borbe za naslov nespornega svetovnega prvaka v težki kategoriji. Po informacijah, ki so se pojavile v sredo, do mega spopada med Tysonom Furyjem in Oleksandrom Usykom ne bo prišlo 29. aprila na Wembleyju, kot je bilo sprva načrtovano.

Iz tabora Oleksandra Usyka ves čas poslušamo obtožne na račun Tysona Furyja in njegove ekipe, ki naj bi si ves čas izmišljala nove in nove pogoje za omenjeni “blockbuster”, medtem ko britanski in ameriški mediji pišejo, da je Ukrajinec zapustil svoje priprave.

Zanimivo, da so zastopniki Britanca vsaj za zdaj zelo mirni in neopazni. Nekaj upanja v tej “limonadi” je ponudil samo Frank Warren, ki skupaj z Bobom Arumom zastopa Furyja.

“Želim, da pride do borbe. Komuniciram s predstavniki Usyka. Verjamem, da lahko nadaljujemo pogovore. To je zelo pomembna borba za boks kot šport, a tudi zelo pomembna za Usyka, ki želi združiti vse naslove. To je tudi načrt Furyja. Zelo smo razočarani, kar so pogovori prekinjeni, ker smo mislili, da je vse dogovorjeno,” je dejal šef agencije Queensberry Promotions.

Aleksandar Krasjuk, eden od promotorjev Usyka, je obnašanje Furyja označil za sramotno in dejal, da je Ukrajinec sprejel, da se dobiček od borbe deli 70-30 v korist boksarja iz Manchestra.

Trenutno največjo težavo predstavlja klavzula o povratni borbi, zadnji rok za podpis pogodbe pa je 1. april. V kolikor do takrat dogovor ne bi bil dosežen, bo moral Usyka sprejeti borbo proti obveznemu izzivalcu Danielu Dobuisu, v nasprotnem primeru bo ostal brez naslova prvaka po verziji WBA.

Oba še ne poznata poraza

Tako Usyk kot Fury v svoji statistiki še nimata vpisanega poraza. Ukrajinec je postal prvi po Evanderju Holyfieldu, ki je postal svetovni prvak v težki kategoriji, potem ko je bil pred tem nesporni prvak v cruiser kategoriji (do 91 kg).

Spomnimo, da je bil zadnji absolutni vladar težke kategorije Lennox Lewis leta 1999 po zmagi proti Holyfieldu, na prvega v času tako imenovane “ere štirih pasov” pa še čakamo. Je čas za novega kralja?