Blaž Kavčič: Dogajanje na zvezi je navadna komedija

ATP 9. Apr 202412:00 > 12:51 6 komentarjev
Davis and FED Cup
FOTO: Aleš Fevžer

Potem ko smo v nedeljo poročali o načetih odnosih v krovni organizaciji slovenskega tenisa, in sicer tik pred kvalifikacijami za zaključni turnir pokala Billie Jean King, zdaj razkrivamo še poglede vpletenih. Spregovorili so direktor zveze Gregor Krušič, kapetan izbrane vrste Andrej Kraševec, podrobneje pa je svojo plat osvetlil še Blaž Kavčič, ki pravi, da z zvezo do nadaljnjega ne namerava več sodelovati.

Odpoved Tamare Zidanšek tik pred odhodom reprezentance na Slovaško je dvignila nemalo prahu. Slovenija se bo tako v Bratislavi na kvalifikacijah za zaključni turnir predstavila izdatno oslabljena. Izjave Blaža Kavčiča, ki se je za Sportklub razgovoril že v nedeljo, je na včerajšnji novinarski konferenci pokomentiral direktor Tenis Slovenija Grega Krušič, toda najprej se ustavimo pri pogledu kapetana Andreja Kraševca. Na uho nam je med drugim prišla informacija, da naj bi ga želel Kavčič – sicer trener Tamare Zidanšek – zamenjati v vlogi kapetana reprezentance in ker tega zveza ni dovolila, naj bi “počilo”.

“To so govorice. Ne bi se rad vtikal v take stvari. Sam takega občutka nisem imel. Zaključilo se je neko obdobje, začenjamo na novo, izbral sem trenutno najboljša dekleta, ki so na voljo. To je moje delo, izjavi Kaje Juvan in Tamare Zidanšek pa ste tudi slišali,” je za Sportklub o konfliktu zveze s staro gardo dejal kapetan Kraševec.

Kapetan Andrej Kraševec; FOTO: Uroš Kokol

Milo rečeno, zanimivo je pri vsem skupaj dejstvo, da je odšla celotna garnitura, ne le Kavčič. “Ladjo” sta zapustila tudi fizioterapevt Anže Kunavar in pomočnik kapetana Daniel Šantl.

Z omenjeno trojico Kraševec, kot sam pravi, ostaja v korektnih odnosih. Očitno je torej, da zamere protagonistov obstajajo predvsem do zveze. Na ponedeljkovi novinarski konferenci pred odhodom v Bratislavo je svoj lonček pristavila tudi krovna organizacija.

Pogled Tenis Slovenija

Direktor zveze Gregor Krušič je do določene mere prevzel krivdo. “Lani smo imeli prvič izkušnjo s tako visokimi sredstvi. Gre za 884.000 evrov, ki so si jih igralke med seboj razdelile. Priznam, da smo na tem področju stvar začeli reševati dokaj pozno, a so si dekleta znesek med seboj po dogovoru razdelila. Kar se strokovnega štaba tiče, so številke tajne, lahko pa vam povem, da je bil kader izjemno, res izjemno dobro nagrajen. Zato se čudimo, da je prišlo do zamer, razen seveda to, da smo se začeli dogovarjati pozno. To je edina krivda, ki smo jo pripravljeni prevzeti,” poudarja direktor zveze.

“Smo v procesu enormne rasti. Letos imamo 25 turnirjev, v ta projekt bo zveza letos vložila 1,5 milijona evrov sredstev. Vlagamo tudi v mladinske kategorije turnirjev, kar ima multiplikativni učinek na razvoj slovenskega tenisa. Lahko postrežemo s podatki o dvigu števila kategoriziranih športnikov, kar kaže na razvoj panožne zveze. Zato se ne morem strinjati z navedbami,” je pristavil Krušič.

WTA 250 Zavarovalnica Sava Portoroz Tennis tournament, day 1
FOTO: Vid Ponikvar/SPORTIDA

Glede obtožb strokovnega štaba, da niso primerno poskrbeli za njih, je povedal: “Za reprezentanco smo prekleto dobro poskrbeli. Od leta 2016 se je začelo graditi na ramenih Kaje in Tamare, ki smo ju strateško zaščitili kot glavni igralki. Vse se je gradilo za dosego cilja, ki je bil lani dosežen. Poudarjam, dosegle so ga igralke. Potem pa pridejo ljudje, moč, denar, ki na to želijo vplivati, kot ste sami lahko videli.”

Fizioterapevt želel oditi kar sredi turnirja

Seveda nas je zanimalo, kaj ima na besede Krušiča z novinarske konference povedati Kavčič.

“Zaključil sem! S Tenis Slovenija je sodelovanje za večno prekinil tudi fizioterapevt Kunavar, pa je bil najboljši in imel fenomenalen odnos z dekleti. Kako lahko zveza govori, da je vse odlično, s Tamaro pa ne moreva dobiti igrišča za trening?! Po preboju na zaključni turnir v Španijo si strokovni štab v enem letu ni mogel izprositi sestanka z vodilnimi na zvezi. Na koncu smo vsi trije bonuse sicer dobili izplačane, a za ceno povsem načetih odnosov in mrkih pogledov,” je svojo plat naknadno predstavil razočarani Kavčič.

Kunavar (ob Kavčiču in Tamari Zidanšek) se poslavlja od reprezentance. Foto: Teniška zveza Slovenije

Ljubljančan je navedbe Krušiča popravil in dejal, da bi denar dobila le dekleta, medtem ko naj bi preostali člani odprave delali skoraj “za božji lon”, če ne bi pred in med misijo “Sevilla 2023” strokovni štab udaril po mizi in dejal, da zahteva pogodbe.

“Težava ni v denarju”

Vsi so menda živeli v strahu, ker je odnos z zvezo temeljil le na ustnih dogovorih in izmišljevanju. “Verjemite mi, ni težava v denarju, temveč v odnosu,” je prepričan “Kaljut”, ki se je dotaknil tudi namigovanj o prevzemu selektorskega stolčka: “Ni res, da sem Kraševca želel zamenjati. Moja želja je bila, da bi nekoč postal kapetan, če bi bili na zvezi primerni ljudje in če bi dekleta tako želela. ‘Kraši’ me je vendarle pripeljal v ekipo in to cenim.”

“Dva dni pred pripravami sem rekel, da ne grem nikamor, potem sem v pol ure dobil neko jalovo pogodbo. Zakaj je treba vedno groziti? Vse je bilo tako zelo težko, ni jim bilo mar za nas. Tudi v Sevilli je bil, denimo, problem, ker Anžetu Kunavarju zveza ni želela dati nič in je želel kar med zaključnim turnirjem domov. Človek je med skupinskim delom in polfinalom proti Italiji iskal letalske povezave do Slovenije. Komedija!” Besedo komedija je Kavčič uporabil večkrat.

Kapetan Andrej Kraševec je v Bratislavo s seboj odpeljal Veroniko ErjavecPio LovričNino Potočnik in Elo Nalo Milič.

Slovenska ženska teniška reprezentanca
FOTO: Tenis Slovenija/Sportida

Tekme bo v petek in soboto gostila Peugeot Arena v Bratislavi s trdo podlago in zmogljivostjo 4000 gledalcev. Odpravo poleg kapetana in zgoraj navedenih deklet sestavljata še pomočnik Iztok Kukec in fizioterapevtka Tina Mohar Maučec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje