Najprijetnejše pariško presenečenje je angelski obraz iz Sibirije

Grand Slam 1. Jun 202318:37 1 komentar
Mira Andrejeva; FOTO: Guliverimage

Mira Andrejeva je z uvrstitvijo v 3. krog Roland Garrosa poskrbela za lepo osvežitev na ženski strani tekmovanja. Potem, ko je s 6:1 in 6:2 odpravila domačinko Diane Parry, je Rusinja postala šele sedma 16-letnica, ki ji je v odprti dobi tenisa (od 1968 dalje) uspelo priti med najboljših 32 na četverici turnirjev, ki v denarnem in točkovnem smislu pomenijo največ.

Včasih je bilo tega več. Najstnice so se na turnirjih velike četverice redno uvrščale v glavni žreb tekmovanja, danes jih lahko med 128 tekmovalkami naštejemo komaj za prste ene roke.

Še večja redkost je njihov viden rezultat, kot na primer zmaga Emme Raducanu v Flushing Meadowsu predlani. Andrejeva mlajša (ima tudi sestro Eriko, ki je izpadla v prvem krogu) je skozi sito kvalifikacij do tretjega kroga prišla brez izgubljenega niza. V prvih dveh tekmah tekmovanja je oddala vsega šest iger!

Duel najstnic

Roger Federer je bil od začetka kariere moj največji idol, a ko je lani Rafael Nadal osvojil Roland Garros, mi je v glavi naredilo ‘klik’. Zdaj sta skupaj na prvem mestu s Švicarjem, toda to še ne pomeni, da Novaka Đokovića ne občudujem. Všeč mi je, kako napada iz obrambnega položaja in predvsem to, kako dobro se giblje,” je po največjem uspehu kariere povedala mlada Rusinja in dodala: “Prvi spomin na Novaka je iz hodnika pod stadionom Suzanne Lenglen, ko je bil ob pripravi na tekmo tako zelo sproščen, pel si je neko pesem.”

FOTO: Profimedia

Naslednja ovira za nasmejano 16-letno Andrejevo bo tri leta starejša Cori Gauff, ki bo najstniška leta zapustila marca prihodnje leto. Američanka je danes porazila Avstrijko, Julio Grabher.

“Če me bodo uspehi spremenili v naduto dekle, mi bo to trener zagotovo povedal. Poskušam biti jaz, ostala bom skromna, to je vendarle šele tretji krog,” je po tekmi nasmejana razlagala Andrejeva, ki se bo po pariškem turnirju zagotovo prebila med najboljših sto na svetu. Trenutno jo na WTA lestvici najdete ob številki 143.

“Nimam posebnih konjičkov, sem klasična najstnica – gledam televizijo. Morala bi se sicer učiti, a tega ne počnem tako, kot bi morala. Rekla bi, da sem prijetna oseba. No, saj boste videli, če boste le imeli priložnost več govoriti z menoj,” zaključuje dekle z angelskim obrazom iz Krasnojarska.

Za vsak slučaj poglejmo še edine tri igralke, ki so v odprti dobi tenisa že pri 16 letih osvojile Grand Slam: Tracy Austin (1979 OP ZDA), Monica Seleš (1990 OP Francije), Martina Hingis (1997 OP Avstralije).