Po veličastni zmagi: Konec tedna, ko se nam je vsem prikupil Miran Rudan

Andrej Kraševec
Kapetan reprezentance, Andrej Kraševec; Foto: Aleš Fevžer

Slovenska ženska reprezentanca si je z zmago (3:2) nad Romunijo v Kopru priborila uvrstitev na zaključni turnir svetovne skupine v Pokalu Billie Jean King. Znotraj ekipe kapetana Andreja Kraševca je, navkljub zaostanku po petkovih dveh porazih, ves čas vladalo sijajno vzdušje.

Za to je med drugim skrbela tudi njihova neuradna himna – pesem z naslovom “Na nebo” izvajalca Mirana Rudana.

Obiskovalci v ŠC Bonifika so se jo v minulem koncu tedna naposlušali za eno leto naprej in nazaj, na melodijo nekdanjega člana zasedbe Pop Design so ob ugodnem rezultatu poplesavali celo romunski ljubitelji tenisa, ki jih je na Obalo prišlo kakšnih 50. “Vsi skupaj smo prišli na to idejo, pesem smo ‘posvojili’ in si jo vzeli za našo himno. To je bila praksa že na reprezentančni akciji novembra proti Kitajski,” je za Sportklub ozadje stokrat predvajane viže minuli vikend pojasnil kapetan reprezentance Andrej Kraševec.

Če bi Slovenija izgubila, bi se Rudan vsem vpletenim v reprezentančno akcijo bržčas vsaj delno priskutil, tako pa ga bomo ohranili v lepem spominu.

Tamara Zidanšek; FOTO: Aleš Fevžer

Strateg državne izbrane vrste je imel po petkovem zaostanku z 0 proti 2 kar nekaj dela, da je dekleta prepričal v možen preobrat, včeraj zvečer (sobota) je bilo ob izenačenju že precej lažje: “Kaje in Tamare sploh ni bilo potrebno motivirati, prečesali smo taktične zamisli. Strinjali smo se, da ob primerni igri moramo zmagati, ker sta naši dekleti pač boljši. Je pa težko odigrati tako pomembno tekmo, saj odloča lahko ena sama točka.”

Prizorišče že znano, toda…

“Kraši” dodaja, da dekleti, ki sta Sloveniji prinesli uspeh generacije, na tekmi dvojic sploh nista odigrali optimalno, pa je bilo to na koncu vseeno dovolj za napredovanje: “Ponesla nas je tudi publika,” je obiskovalce – zbralo se jih je kakšnih 300 – pohvalil kapetan.

Slovenija se je torej prebila med 12 najboljših reprezentanc sveta, ob bok Švici, Avstraliji, Španiji, Češki, Franciji, Kanadi, Kazahstanu, Nemčiji, Italiji in ZDA.

FOTO: Vid Ponikvar/SPORTIDA

“Turnir Billie Jean King Finals bi morda lahko organizirali tudi v Sloveniji, a kolikor mi je znano, je prizorišče že znano,” nam je zaupal Kraševec ter dodal: “Bojda je Mednarodna teniška zveza določila lokacijo zaključka, ki je nekje v Evropi. Ta teden bo znano, žreb skupin pa se bo tudi odvil v kratkem.”

Slovenija bo udeleženka ena izmed štirih skupin, kjer ji bosta družbo delali še dve reprezentanci. Prvouvrščene ekipe se prebijejo v polfinale, od tam se potem igra na izločanje.

Kot prava klapa

Reprezentanca je proti Kitajski novembra in Romuniji ta vikend nastopala v postavi Tamara Zidanšek, Kaja Juvan, Nina Potočnik, Pia Lovrič, Ela Nala Milič in Živa Falkner; kapetan: Andrej Kraševec. Del ekipe so bili še Blaž Kavčič, Nik Razboršek, Daniel Šantl, Anže Kunaver, Miran Kotnik.

Nismo si mogli kaj, da kapetana ne bi vsaj “potipali”, kateri dve tekmici svojim dekletom privošči v skupinskem delu zaključnega turnirja dvanajsterice. Odgovor je bil po takšnem norem vikendu, na nek način, pričakovan: “Nimam preferenc, čisto vseeno mi je. Saj smo si dokazali, da lahko igramo z vsakim nasprotnikom. Pa saj sem že ob prevzemu reprezentance dejal, da se bomo nekoč borili za finale, zdaj smo tu!”

Slovenska ženska reprezentanca; FOTO: Aleš Fevžer

Že zdaj slutimo, da nam bo sogovornik tudi po žrebu skupin v svojem klasičnem slogu dejal, da imajo Juvan, Zidanšek in druščina za zmago možnosti (v odstotkih izraženo) 51 proti 49. Samo naj ta optimizem “šefa” nikdar ne zapusti.

Neuradna himna ženske teniške reprezentance: