Edinstvena priložnost generacije, kapetan si je oddahnil

Kraševec s Kajo Juvan; FOTO: Aleš Fevžer

Slovenska ženska teniška reprezentanca se bo konec tega tedna proti Romuniji pomerila za preboj na finalni turnir dvanajsterice v Pokalu Billie Jean King. Kapetan Andrej Kraševec lahko računa tudi na doprinos Kaje Juvan, katere sodelovanje je bilo, po njenem nedavnem zapisu, pod vprašajem.

Vstopamo v teden, ki utegne biti za slovenski tenis zgodovinski.

V petek in soboto se bodo Tamara Zidanšek, Kaja Juvan, Nina Potočnik, Pia Lovrič in Ela Nala Milič na Bonifiki borile za to, da Sloveniji prinesejo uvrstitev med ducat najboljših reprezentanc na svetu in se prvič prebijejo na zaključni turnir elite. Ker je Juvan prejšnji teden s svojim zapisom o tem, da si bo od tekmovalnega tenisa na turneji WTA vzela premor in dala vedeti, da njen nastop v Kopru nikakor ni samoumeven, je včerajšnja novica o njenem igranju prišla kot velikansko olajšanje.

To priznava tudi kapetan reprezentance Andrej Kraševec: “Vsekakor. Saj veste, kako je. Šest let smo garali, delali na tem projektu reprezentance. Zdaj smo tik pred ciljem. Škoda bi bilo, da ne bi storili vse, kar je v naši moči … Kaja je zraven in bo igrala.”

Pod taktirko zmagovalca Wimbledona

Za Romunijo bodo v Kopru igrale Ana Bogdan (58.), Jaqueline Adina Cristian (176.), Irina Maria Bara (195.), Anca Alexia Todoni (707.) in izkušena specialistka v igri dvojic Monica Niculescu. Kapetan reprezentance je zmagovalec Wimbledona med moškimi dvojicami izpred osmih let, Horia Tecau.

Iz kleti do zgornjih nadstropij

Kraševec je dekleta prevzel leta 2017, ko je bila Slovenija v II. evro-afriški skupini.

Kaja Juvan v boju za slovensko reprezentanco novembra proti Kitajski; FOTO: Aleš Fevžer

Danes ga le še en čaroben vikend loči od same smetane svetovnega tenisa.

S predsednikom strokovnega sveta pri Teniški zvezi Slovenije (TZS) Markom Porom sta takrat zastavila načrt, da se v reprezentanci vse vrti okoli Zidanšek in Juvan, hkrati pa so najboljšima dekletoma v pomoč mlajše igralke.

Poleg Pie Lovrič in trenutno najboljše slovenske mladinke, Ele Nale Milič, bo kot del spremljevalne ekipe v Kopru tudi  Živa Falkner. Glede na to, kakšno formo nekatere Slovenke kažejo v zadnjem času, ima “Kraši” z izbiro, komu zaupati nominacijo za nastop, zares sladke skrbi.

Vrat reprezentance kapetan ne zapira nikomur, tako da bi lahko Slovenijo v bodoče pod njegovo taktirko recimo zastopale Dalila Jakupović, Veronika Erjavec, Nika Radišić … “S strokovnim svetom smo projekt zastavili tako, da mladinke, ki so bile uvrščene med 100 najboljših na mladinski svetovni lestvici, podpiramo še tri leta. V to kvoto sodita Pia in Živa, zdaj smo v zadnjem letu omenjene dobe,” pojasnjuje Kraševec.

Slovenska ženska reprezentanca; FOTO: Aleš Fevžer

Kaja se bo ekipi pridružila dan ali dva kasneje, torej predvidoma v sredo, Tamara pa je prispela včeraj zvečer in bo s procesom treningov v Kopru začela jutri. “Prišla je sočasno z Romunkami, saj jih je srečala na letalu iz Rima v Trst,” razkriva Kraševec.

Ščipanje vozovnic šele v nedeljo?

Tekme v koprskem ŠC Bonifika si bo možno ogledati brezplačno, organizator (TZS) na dogodku pričakuje okoli 1000 gledalcev. V petek bosta na sporedu dve tekmi posameznic, tekom sobote sta predvideni dve tekmi posameznic in – če bo potrebno – še odločilna tekma dvojic.

Čeprav je igranje med pari specifično in je veliko odvisno od uigranosti, Kraševec ne nameravam komplicirati: “Prioriteta sta tako ali tako Kaja in Tamara. Menim, da od izbranih deklet še zmeraj lahko odigrata najbolje.”

Zidanšek in Juvan; Foto: Guliverimage

Za konec tedna vremenoslovci ne napovedujejo najboljšega vremena, tako da se utegne teniški vikend v Slovenski Istri zavleči. Kdo ve, morda kani zmagovalke ter s tem vozovnice na zaključni turnir dvanajsterice “luknjati” šele nedelja.

Favoriti? “Zame smo!” je še zmeraj optimističen Kraševec.

Mineva točno dvajset let…

…od največjega slovenskega uspeha v (takrat še) Pokalu Federacij, leta 2003. Ženska reprezentanca je takrat v postavi Katarina Srebornik, Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan v gosteh s 3-2 porazila Argentino in se prebila med osem najboljših ekip na svetu. Četrtfinale je prinesel poletni obračun v Portorožu z Rusijo, za katero sta takrat igrali zvezdnici Jelena Dementjeva in Anastazija Miskina, poraz (0-5) je bil neizbežen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!