Težave Faka na strelišču Slovence stale vrhunske uvrstitve (VIDEO)

Biatlon 10. Dec 202315:55 > 15:58 1 komentar
Jakov Fak
Foto: profimedia

Norvežani Sturla Holm Lagreid, Tarjei in Johannes Thingnes Boe ter Vetle Sjaastad Christiansen so zmagovalci biatlonske štafetne tekme za svetovni pokal v Hochfilznu. Slovenci so po ponesrečenem nastopu Jakova Faka, ki si je na streljanju leže pridelal kar pet kazenskih krogov, nepričakovano vendarle osvojili deveto mesto.

Na vrhu je bil vrstni red pričakovan. V prvih dveh predajah so se za prvo mesto borili Francozi in Norvežani, v tretji pa je razliko naredil Johannes Thingnes Boe in Christiansen je zmago le še potrdil.

Nemci, ki so morali v prvi predaji v kazenski krog, so se v tretji vrnili med najboljše, Švedi pa so po nastopu Oskarja Brandta popolnoma izgubili stik z vrhom in vprašanje o zmagovalnem odru je bilo rešeno, pa čeprav je Italijan Lukas Hofer močno ogrožal tretje mesto Benedikta Dolla. Odločitev o končnem vrstnem redu je med njima padla na zadnjem streljanju.

Slovenci so le malenkost zaostali za pričakovanji, na koncu pa se je izkazalo, da bi bila štafeta ob idealnem razpletu uvrščena vsaj okrog petega mesta, če ne celo v boju za bron. Sprva je kazalo zelo dobro, saj je Miha Dovžan z enim popravkom na strelišču Jakovu Faku predal kot četrti.

Kaj se je nato zgodilo na strelišču, bodo pokazale analize. Fak je zgrešil vseh pet strelov, porabil tudi rezervne tri naboje in moral kar petkrat v kazenski krog. Prvi sum je bila okvara na orožju, morda na nastrelitvi, saj je v stoječem položaju nato po hitri predstavi z dvema popravama vendarle zadel tarče. Slovenija pa je zdrsnila na 17. mesto.

“Nimam odgovora, to se mi še v življenju ni zgodilo. Nisem videl, kje je napaka. Naredil sem tudi korekcijo, ko je bil veter malo drugačen. Tudi s korekcijo ni padla nobena tarča,” je povedal Fak.

Sledil je še padec Lovra Planka v tretji predaji, a je najmlajši v slovenski vrsti to nadoknadil z brezhibnim streljanjem in dobrim tekom ter Antonu Vidmarju predal kot 14.. Ta je šel kljub popravi na strelskem postanku stoje v zadnji krog kot 10. in s hitrim tekom ugnal še Romuna.

Hochfilzen, štafeta:

1. Norveška 1:15:38,5 (0+5)
2. Francija + 28,7 (0+6)
3. Nemčija 1:06,9 (1+9)
4. Italija 1:24,1 (0+11)
5. Ukrajina 2:24,2 (0+3)
6. Švedska 2:36,4 (2+14)
7. Švica 4:01,6 (0+12)
8. Avstrija 4:23,5 (3+10)
9. Slovenija 4:42,1 (5+10)
10. Romunija 4:46,9 (0+6)

Tudi Norvežanke razred zase

Norvežanke Juni Arnekleiv, Marit Skogan, Karoline Knotten in Ingrid Landmark Tandrevold so zmagovalke biatlonske štafetne tekme za svetovni pokal v avstrijskem Hochfilznu. Slovenke Lena Repinc, Polona in Živa Klemenčič ter Anamarija Lampič so osvojile deveto mesto.

Prva med Slovenkami je šla na progo 20-letna Lena Repinc in presegla vsa pričakovanja. Po strelski ničli je z odlično pripravljenimi smučmi svoje opravila tudi na progi in predala kot šesta, vsega 18 sekund za favoriziranimi postavami Švedske, Norveške in Nemčije, 10 za Italijankami in praktično skupaj z Avstrijo.

Polona Klemenčič je imela vnovič težave na strelišču, na srečo pa na vsakem od postankov uspešno porabila vse tri rezervne naboje. Zaostanek za Italijo je narasel na 1:40 minute, Slovenija pa je bila sedma.

Živa Klemenčič je porabila tri dodatne naboje in vse do predaje Anamariji Lampič držala stik s Čehinjo Marketo Davidovo in Ukrajinko Irino Petrenko. Predala je na osmem mestu, kar je bilo lepo izhodišče, da ekipa uresniči napovedi in izboljša lansko osmo mesto s tega prizorišča.

Anamarija Lampič pa je uvrstitev še enkrat več pokvarila s slabim streljanjem. Po drugem postanku je morala v kazenski krog, v smučini pa je do cilja pridobila eno mesto.

V ospredju so bile z Dorotheo Wierer in Liso Vittozzi po pričakovanjih zelo močne Italijanke, ki pa nimajo četverice tekmovalk na vrhunskem nivoju. Zato je bilo v boju za zmago pričakovati obračun Norvežank, Švedinj in Francozinj. A Francozinje so si predčasno pristreljale kazenski krog in velik zaostanek, zato sta o prvem mestu odločala dvoboja med Knotten in Tandrevold ter švedskima sestrama Hanno in Elviro Öberg. Norvežanki sta bili močnejši.

Pred božično-novoletnimi prazniki biatlonce prihodnji teden čaka še gostovanje v švicarskem Lenzerheideju, kjer se bodo zvrstili sprint, zasledovanje in prvič v sezoni tudi tekmi s skupinskim startom.

Izidi:

1. Norveška 1:07:39,0 (0+6)
(Juni Arnekleiv, Marit Skogan, Karoline Knotten in Ingrid Landmark Tandrevold)
2. Švedska + 31,6 (0+10)
3. Francija 1:01,5 (1+8)
4. Italija 1:14,7 (0+5)
5. Nemčija 1:22,9 (0+7)
6. Avstrija 2:20,1 (0+10)
7. Švica 2:31,2 (0+10)
8. Češka 2:40,8 (2+12)
9. Slovenija 2:53,0 (1+14)
(Lena Repinc, Polona Klemenčič, Živa Klemenčič, Anamarija Lampič)
10. Ukrajina 3:06,4 (0+10)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje