Mikaela Shiffrin bo v Franciji lovila le štiri kolajne

Alpsko smučanje 4. Feb 202320:43
Foto: Guliverimage

Ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Meribelu bržčas ne bo nastopila na smuku, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je povedala na današnji novinarski konferenci. Prvenstvo se bo sicer s slovesnim odprtjem začelo v nedeljo, tekmovalni del pa v ponedeljek z žensko alpsko kombinacijo.

Sedemindvajsetletna Američanka je v tej sezoni svetovnega pokala razred zase in je na pragu absolutnega rekorda po številu zmag. Tega za zdaj še drži sloviti Šved Ingemar Stenmark s 86 zmagami, Mikaela Shiffrin ima eno manj.

Na svetovnem prvenstvu, ki bo trajalo do 19. februarja, tega izkupička jasno ne bo mogla izboljšati, se bo pa borila za oplemenitenje bere 11 kolajn, ki jih je doslej osvojila na SP.

Po vsej verjetnosti pa ne bo nastopila na smuku, ki bo na sporedu prihodnjo soboto, 11. februarja. “Načrtujem nastope v kombinaciji, superveleslalomu ter veleslalomu in slalomu,” je dejala novinarjem v Franciji.

“To se sicer lahko spremeni med prvenstvom, a takšen je v tem trenutku načrt,” je potrdila štirikratna svetovna prvakinja v slalomu. Po enkrat je bila najboljša še v superveleslalomu in alpski kombinaciji. V tej disciplini bo v ponedeljek branila naslov.

“Kar se tiče svetovnih prvenstev, sem že nekako izpolnila svoje cilje glede kolajn. Glavni cilj na SP je vedno smučanje na zlato, tukaj mi ni treba braniti rezultatov svetovnega pokala,” je dodala.

Lani se ni izšlo po njenih načrtih

“Tukaj lahko grem na strmine pripravljena na boj, da tvegam in sem čim bolj hitra. Na koncu dneva pa potem lahko le upam, da bo to zadostovalo za kolajno. Posebnih pričakovanj pa nimam,” je, kot jo citira AFP, dejala Američanka.

Čeprav ima z velikih tekmovanj Shiffrin 14 kolajn, od tega tri z olimpijskih iger, pa so lanske v Pekingu zanjo minile katastrofalno. “Počutila sem se, kot da bi bila del šale. To je ostalo v moji glavi. Vedno bo tako in gre za veliko razočaranje,” je priznala.

Razočarana Mikaela Shiffrin.

“V karieri imaš vzpone in padce. Tako pač je. Tudi tukaj sem pripravljena dati vse od sebe in s tekmovališč oditi brez kolajne. To se lahko zgodi, tudi odstopim lahko na vsaki preizkušnji. Ne pričakujem pa ne enega ne drugega,” je še slikovito dodala najuspešnejša smučarka v zgodovini.

Za konec je dejala, da je ni strah pritiska in pričakovanj navijačev. “Vem, kakšne so moje zmožnosti, in tega se ne bojim,” je še zaključila smučarka, ki je s šestimi zlatimi medaljami na večni lestvici SP na četrtem mestu. Pred njo so le Nemka Christl Cranz (12), Francozinja Mariell Goitschel (7) in Švedinja Anja Pärson (7).

Ženske bodo na SP tekmovale v Meribelu, medtem ko se bodo moški merili v Courchevelu. Skupaj bodo organizatorji podelili 13 kompletov kolajn.

Komentari

Vaš komentar