Po slovesu Petra Prevca še bolj željni dokazovanja

Smučarski skoki 27. Maj 202413:55 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski smučarski skakalci so se po naporni zimi in zasluženem počitku že začeli intenzivno pripravljati na prihodnjo sezono. Po več kot 15 letih vanjo vstopajo brez najbolj izkušenega člana Petra Prevca, ki je marca v Planici zaključil kariero.

Motivirano, predvsem pa umirjeno, so slovenski smučarski skakalci letos vstopili v priprave na novo sezono. S treningi za fizično pripravo so začeli v začetku maja, pretekli teden pa že obiskali Švedsko, kjer so trenirali v vetrovniku. Vadba v njem je v zadnjih letih pri slovenskih orlih postala že ustaljena praksa, a letos se je glavni trener Robert Hrgota prvič odločil, da ga obiščejo že na uvodu priprav.

“Letos smo se odločili, da vetrovnik obiščemo že v predsezoni in v miru preizkusimo določeno opremo. Če bo potrebno, bomo znova tja odšli tudi septembra oziroma oktobra. Tam smo bili štiri dni, od tega smo dva polna preživeli v vetrovniku. To je tudi edini vetrovnik v Evropi, ki je pod določenim kotom in je prilagojen skakalcem,” je razkril Hrgota, ki je imel s svojimi varovanci tudi nekaj smole, saj je bil petkov prvotni let za domovino odpovedan, zato so se v Slovenijo vrnili z večurno zamudo.

Priprave začeli bolj umirjeno kot lani

Anže Lanišek, Timi Zajc, Domen Prevc, Lovro Kos, Žiga Jelar in Žak Mogel so sicer danes še trenirali na stadionu v Kranju, že v torek pa se bodo odpravili proti Planici in se prvič po zaključku minule sezone znova preizkusili na letalnici. “Najprej gremo na manjšo napravo, kjer nas čakajo prvi skakalni treningi, konec tedna pa bomo trenirali še v Kranju,” je dejal Hrgota in pohvalil pripravljenost svojih skakalcev.

Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

“Najbolj pomembna stvar je, da je njihova teža vsa približno tam, kjer mora biti, ostalo se da veliko lažje nadzorovati. Pokazali so, da so profesionalci in da na prve treninge pridejo spočiti ter pripravljeni za delo,” je poudaril Velenjčan, zadovoljen, da skakalce za razliko od lanskega poletja tokrat ne čaka nastop na evropskih igrah, pa tudi, da se pri Mednarodni smučarski zvezi tokrat niso odločili za korenite spremembe pravil in opreme.

“Pred začetkom sezone smo vsi čakali, koliko bo znova sprememb, a jih na srečo ni bilo. Tudi zato smo priprave začeli bolj umirjeno kot lani, predvsem pa smo stvari, ki smo jih lani počeli drugače, letos nadgradili oziroma popravili. Stvari, za katere smo ugotovili, da so morda manjkale, smo dodali, a jedro priprav ostaja podobno. Bomo pa morda na skakalnici bolj pozorni glede določenih osnov, saj ti te dajo največ,” je razkril glavni trener slovenskih orlov.

Spremembe ocenjuje kot pozitivne

Nemara še največja sprememba bo v prihajajoči zimi omejitev števila tekmovalnih dresov, ki jih bodo skakalci smeli uporabljati med sezono. Poleg tega se je podkomite in komite za smučarske skoke odločil, da bodo odslej tekmovalni kombinezoni opremljeni tudi z računalniškimi čipi oziroma senzorji.

Domen Prevc, Anže Lanišek
Anže Lanišek (levo) in Domen Prevc; Foto: Aleš Fevžer

“Stvari, ki so jih spremenili, ocenjujem kot pozitivne. Vsaj na papirju. Kar bo v praksi, je druga zgodba. Upam, da bo tako, kot piše. Pravila so dobro zastavljena, zdi se mi, da želijo iti v pravo smer. Tu imam v mislih predvsem omejitev števila dresov na tekmovalni vikend, saj so nekatere reprezentance menjale veliko dresov. Zdaj se bo to dalo nadzorovati. Govori se o 10 oziroma 15 dresih na sezono, vendar pa številke še niso dorekli,” se je razgovoril Hrgota.

Brez Petra Prevca, a z novim pomočnikom

Ko je govora o spremembah v sami reprezentanci, nemara še največjo novost predstavlja prihod novega pomočnika Mirana Zupančiča. Nekdanji smučarski skakalec je v preteklosti deloval na Kitajskem, zadnji dve leti pa bil pomočnik v finski skakalni vrsti.

“Všeč mi je, da je že imel stik s svetovnim pokalom in je vedel, kam je prišel. Tudi njegova želja je bila, da je doma in sodeluje z domačo reprezentanco. Sem zelo vesel, da ga imamo. Čeprav šele začenja, verjamem, da se bo dobro vključil, saj ga tako jaz kot fantje poznamo že od prej,” je povedal 35-letnik, za konec pa se dotaknil tudi dejstva, da ekipa prvič po več kot 15 letih sezono začenja brez najuspešnejšega smučarskega skakalca in svežega upokojenca Petra Prevca.

Peter Prevc
Foto: Uroš Kokol

“Mislim, da so fantje zdaj še bolj željni dokazovanja. Zavedajo se, da so prišli na vrsto in da popeljejo naš voz naprej. Zdaj morajo dokazati, da ne potrebujejo nekoga, da drži roko nad njimi in da so tudi oni sposobni vleči in voditi ekipo,” je še pristavil Hrgota.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!