Do zmage še petič zapored Granerud, Lanišek 4.

Drugi športi 20. Dec 202021:54 > 21:56
REUTERS/Arnd Wiegmann
REUTERS/Arnd Wiegmann

Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud je zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala pred začetkom tradicionalne novoletne turneje štirih skakalnic. To je za Norvežana že peta zaporedna zmaga. Najboljši Slovenec to zimo Anže Lanišek, ki je bil na sobotni tekmi tretji, je danes končal tik za stopničkami.

Zadnja preizkušnja svetovnega pokala pred 69. novoletno turnejo je prinesla sedem slovenskih nastopov v prvi seriji druge tekme v Engelbergu. Po prvi seriji je bil znova odličen Anže Lanišek, ki je skočil 132 metrov, s 151,0 točkami pa je zasedal 6. mesto, nedaleč od samega vrha. Vodil je Poljak Piotr Zyla s 132.5 metri in 156,0 točkami pred Japoncem Jukijom Satom, ki je skočil 135.5 metrov in je zbral 154,5 točk, tretji je bil Norvežan Halvor Egner Granerud s 141.5 metri in 153,1 točkami.

Zelo dober je bil tokrat Cene Prevc, ki je s 127 metri in 139,7 točkami dolgo vodil, po prvi seriji pa je bil na 11. mestu. Nedaleč za njim je bil s 122 metri in 131,4 točkami Domen Prevc, preostalim pa se tokrat žal ni uspelo prebiti v finalno serijo. Peter Prevc je končal na 33. mestu s 117.5 metri in 120,3 točkami, Bor Pavlovčič je skočil 120.5 metrov in je zbral 119,4 točk na 35. mestu, Rok Justin je s 115.5 metri in 114,1 točkami končal na 40. mestu, Tilen Bartol pa je ob pribitku kar 36,1 točk zaradi slabega vetra zasedel 43. mesto, pristal pa je pri 109.5 metrih in je zbral 110,1 točk.

Lanišek v finalu pridobil dve mesti

V finalni seriji je zelo dober skok v zahtevnih razmerah znova prikazal Domen, ki je s 128 metri skočil na trenutno drugo mesto, z 271,1 točkami pa je svojo drugo tekmo v letošnjem svetovnem pokalu končal na 17. mestu. Prav nič slabši ni bil v finalu Cene, ki ga je odneslo do 128 metrov, z 282,6 točkami pa je prišel do odličnega 10. mesta na današnji tekmi. Tudi naš tretji finalist, Lanišek, ni razočaral. 131 metrov in skupno 295,6 točk je bilo dovolj za novo vrhunsko uvrstitev. Sprva je zasedal drugo mesto, a do konca serije sta ga prehitela le še dva tekmovalca. Norvežan Granerud, ki je s 135.5 metri in s skupno 305,4 točkami prišel že do pete zaporedne zmage, kar ni uspelo še nobenemu Norvežanu, ter Zyla s 127.5 metri in 296,2 točkami. Poljak je bil tretji, drugi pa Nemec Markus Eisenbichler s 303,7 točkami.

Po tekmi se je pod masko znova lahko smejalo Lanišku, saj so tudi bolečine v hrbtu vedno manjše: “Še en vrhunski rezultat, četrto mesto, žal sem za malo zgrešil stopničke, a nič za to! Nimaš kaj, tak je šport, igra desetink. Naslednjič se bomo potrudili, da bomo boljši. Engelberg zapuščam z zelo dobrim občutkom, tudi bolečine so že povsem na minimumu, tako da se že veselim novih preizkušenj.”

Cene Prevc je med svetovnim prvenstvom v poletih pridno opravljal vlogo predskakalca in si tudi zavoljo dobrih poletov prislužil nastop v Švici: “Poleti so bili res dober vložek, a ti skoki so predvsem posledica celoletnega treninga. Vesel sem, da mi je danes uspelo in lahko grem z dvignjeno glavo dalje,” je povedal po prvih letošnjih točkah.

Glavni trener, Robert Hrgota, je po današnji tekmi takole povzel vseskupaj: “Za nami je še en vrhunski dan. Čestitke Anžetu za odlično četrto mesto z manjšimi kiksi, z bolečinami v hrbtu, a še vedno visoko, kar pomeni, da je v zelo dobri formi. Cene tudi odličen, deseti, pokazal je, da v petek to ni bila sreča in da je dobro pripravljen. Tudi Domen se je malo zbudil. Vemo, da je sposoben še veliko več, a je to vzpodbudno za naprej. Peter in Tilen žal danes res nista imela možnosti, vremenski pogoji jima res niso bili naklonjeni. Ostali fantje pa preslabo oz. prekratko za finale. Škoda Bora, včeraj odličen, danes pa se ni izšlo. Fantje so dobro pripravljeni in jaz se mirno veselim novoletne turneje.”

Svetovni pokal se bo torej nadaljeval z novoletno turnejo, ki se začne 28. decembra v Oberstdorfu, naši pa se bodo še pred tem, v sredo, v Planici z začetkom ob 17. uri pomerili za naslov državnega prvaka.

Vir: SZS

Komentari

Vaš komentar