Zelena luč za Kosovo, ki ga v svetovni pokal pelje Slovenec

Smučarski skoki 31. Okt 202311:19 5 komentarjev
Foto: Guliverimages

Družina smučarskih skokov ima uradno novo članico. Mednarodna smučarska zveza je namreč prižgala zeleno luč za prestop avstrijske skakalke Sophie Sorschag, ki bo od letošnje sezone naprej zastopala barve Kosova. 26-letnica sicer že nekaj časa trenira pod novo zastavo, nad njo pa bdi slovenska stroka, na čelu z nekdanjim skakalcem Juretom Radljem.

Kosovo si že nekaj časa želi postati del svetovnega pokala v smučarskih skokih. Zdaj pa je mednarodna smučarska zveza prižgala zeleno luč, da se to tudi uresniči.

Sophie Sorschag, ki je leta 2021 z avstrijsko reprezentanco osvojila naslov svetovne prvakinje na ekipni tekmi, je že letos januarja pridobila potni list Kosova. Čeprav naj bi imela tudi ponudbe Bolgarije, Estonije in Švedske, je na koncu izbrala reprezentanco, kjer jo vodi Slovenec Jure Radelj. Gre za nekdanjega slovenskega smučarskega skakalca, ki je barve naše države zastopal v 90-ih letih in na prelomu tisočletja.

Sophie Sorschag. Foto: Guliverimage

“Za nami je dolgih deset mesecev čakanja. Vse, kar smo lahko storili, je spoštovanje FIS-ovih pravil in priprava ustrezne dokumentacije. Lahko se jim samo zahvalim, ker so nam prižgali zeleno luč. Želimo si čim prej nastopiti v svetovnem pokalu, a po tako dolgem premoru bo to še trajalo nekaj časa. Sophia bo v tem delu sveta postala simbol smučarskih skokov, v načrtu imamo tudi izgradnjo skakalnic za mlade generacije,” je za poljske medije dobro novico za kosovske smučarske skoke pokomentiral Radelj.

Zimska sezona smučark skakalk se bo začela 2. decembra v Lillehamerju na Norveškem.

Sophie Sorschag je sicer v preteklosti Avstrijo zastopala tudi na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer pa je bila na posamični tekmi diskvalificirana zaradi neustrezne opreme. Tabor naših severnih sosedov je zapustila po lanskem sporu s smučarsko zvezo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje