Rjoju Kobajaši na novo spisal zgodovino

Smučarski skoki 6. Jan 202419:48 0 komentarjev
Rjoju Kobajaši
Foto: Profimedia

Rjoju Kobajaši je še drugič v treh letih osvojil novoletno turnejo, skupno pa ima v svoji zbirki že tri zlate orle. Japonec se lahko pohvali tudi z odličji s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger.

Leto 2019, 2022 in sedaj še 2024. Tri skupne zmage na novoletni turneji in vsaka izmed njih edinstvena. Rjoju Kobajaši je s prvo skupno zmago prekinil dolg post brez japonskega slavja na tem prestižnem tekmovanju. In to mu je uspelo na zares edinstven način — s pokrom zmag.

Tri leta kasneje je bil na pragu ponovitve izjemnega uspeha, toda na zadnji postojanki v Bischofshofnu je zmagal Avstrijec Daniel Huber.

Leta 2024 pa je postal šele deveti končni zmagovalec turneje, ki mu ni uspelo slaviti na posamični tekmi. Je pa zato Japonec zbral kar štiri druga mesta.

Zmagovalci turneje brez posamične zmage:

1954/55: Hemmo Silvennoinen (Finska)
1955/56: Nikolaj Kamenskij (Sovjetska zveza)
1969/70: Horst Queck (Nemčija)
1970/71: Jiri Raška (Češka)
1971/72: Infolf Mork (Norveška)
1986/87: Ernst Vettori (Avstrija)
1988/89: RIsto Laakkonen (Finska)
1998/99: Janne Ahonen (Finska)
2023/24: Rjoju Kobajaši (Japonska)

Avstrijsko-nemško brada vse daljša

Nova japonsko slavje pa pomeni, da se bližamo desetletju, ko je nazadnje slavil skakalec iz Avstrije ali Nemčije. To je nazadnje uspelo Stefanu Kraftu leta 2015, avstrijsko vladavino med leti 2009 in 2015 pa je prekinil prav Peter Prevc.

Nemški navijači pa na zmago svojega tekmovalca čakajo že vse od leta 2002, ko je, tako kot 17 let kasneje, s štirimi zmagami slavil Sven Hannawald.

Janne Ahonen je edini skakalec, ki je zmagal petkrat, in sicer v letih 1999, 2003, 2005, 2006 in 2008. Jens Weißflog je bil prvi smučarski skakalec, ki je dosegel štiri skupne zmage, saj je na turneji zmagal v letih 1984, 1985, 1991 in 1996. Sledijo Helmut Recknagel, Bjørn Wirkola, Kamil Stoch in po novem tudi Rjoju Kobajaši, ki so slavili trikrat. Wirkola je zmagal v treh zaporednih letih (1967-1969), kar je še vedno rekord.

Četrta zmaga Finca Ahonena v sezoni 2005/06 je bila tudi prva in edina, ko si je turnirsko zmago delil z Jakubom Jando.

Weißflog in Wirkola sta oba zmagala na desetih tekmah novoletne turneje. Ahonen in Gregor Schlierenzauer sta naslednja z devetimi zmagami, sledi jima Kobajaši z osmimi.

V sezoni 2000/01, 49. izvedbi tekmovanja, je Adam Malysz s 104,4 točke premagal drugouvrščenega Ahonena. To je največja razlika v zmagah v zgodovini tekmovanja. Tega leta je zmagal tudi na vseh štirih kvalifikacijah. Naslednje leto je Sven Hannawald postal prvi, ki je v eni sezoni zmagal na vseh štirih tekmah. V sezoni 2017/18 je Stoch ponovil Hannawaldov dosežek, že leto kasneje pa je Kobajaši postal tretji, ki je zmagal na vseh štirih postojankah

Z zlatimi črkami zapisan v zgodovino

Danes 27-letni skakalec, rojen v Hachimantaiju v japonski prefekturi Iwate, je v sezoni 2018/19 nizal zares neverjetne predstave in še vedno velja za eno izmed najboljših sezon v zgodovini smučarskih skokov.

Po slabem začetku je nato nabral kar 13 zmag svetovnega pokala, vključno s štirimi na vseh postajah novoletne turneje. Ob tem je bil še trikrat drugi in petkrat tretji, poleg zlatega orla in velikega kristalnega globusa (kot prvi Japonec) pa je pobral še malega za skupni seštevek v smučarskih poletih. Nekoliko je razočaral le na nordijskem svetovnem prvenstvu, kjer je s 14. (mala) in četrtim mestom (velika skakalnica) ostal brez posamične kolajne. Je pa z Japonsko na ekipni tekmi osvojil bron. Na koncu sezone je zbral kar 2085 točk svetovnega pokala, s čimer je zaostal le za mejnikom Petra Prevca (2303) iz sezone 2015/16.

Največ zaslug za uspehe Kobajašija ima Noriaki Kasai (levo). Foto: Guliverimage

Odkril ga je legendarni Kasai

Svojo športno pot je začel že pri treh letih, ko ga je najbolj zanimalo alpsko smučanje. Čez nekaj let je sledil bratu Džunširu (tudi že zmagovalcu v svetovnem pokalu) na skakalnice. Leta 2015 je maturiral na srednji šoli Morioka Central, pomladi istega leta pa se pridružil skakalnemu klubu Tsuchiya Home, kjer je kot 18-letnik zaradi moderne tehnike padel v oči legendi japonskih in svetovnih skokov, ki ne potrebuje dodatnega predstavljanja, Noriakiju Kasaiju.

“Takrat se je moje življenje povsem spremenilo. Poleg smučanja in skokov je trener Noriaki na treninge vključil tudi druge športe, kot sta odbojka in tenis. Ne glede na disciplino sem si v vseh želel zmagati brez bližnjic. Moja osebnost se je spremenila, nisem več toleriral izgubljanja. Kasai me je naučil uživati v zmagah. Prav to me je popeljalo do odličnih rezultatov na tekmah svetovnega pokala.”

Prvi pomemben mejnik je dočakal v zimi, ko je debitiral na tekmi svetovnega pokala. 24. januarja 2016 je v poljskih Zakopanah takoj opozoril nase, saj je ob krstu med najboljšimi zasedel sedmo mesto.

V sezoni 2018/19 je v svetovnem pokalu pobral vse možne lovorike. Foto: Guliverimage

Postal je standardni član japonske reprezentance, a v prihodnji sezoni ni osvojil točk na nobeni od tekem. Še najvišje je bil na uvodu v Ruki, ko je končal kot 33. Sledilo je še eno leto učenja, ko se je enkrat uvrstil v deseterico na posamični tekmi. Nato pa je mladenič, ki ga zelo zanimata moda in avtomobilizem, doživel veliko eksplozijo.

Danes se lahko pohvali z dvema velikima kristalnima globusoma, tremi zlatimi orli, zlato kolajno z olimpijskih iger v Pekingu in kar tridesetimi zmagami v svetovnem pokalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!