Odsotnost Anamarije Lampič kot odskočna deska za mlade

Smučarski teki 21. Feb 20237:00 0 komentarjev
Anamarija Lampič
Foto: Guliverimage

Slovenska javnost bo na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, ki se bo danes začelo s slavnostno otvoritvijo v Kranjski Gori, največ pričakovala od obeh skakalnih taborov. Svoje načrte pa imajo tudi v tekaškem delu reprezentance, pa čeprav v ekipi ni nekdanje prve slovenske zvezdnice tega športa Anamarije Lampič. Kaj to pomeni za smučarski tek na šampionatu v Planici, je za Sportklub pojasnila vodja panoge na Smučarski zvezi Slovenije Vesna Fabjan.

Smučarski tek je na svetovnih prvenstvih v nordijskih disciplinah do zdaj zbral pet kolajn. Pod dve se je “podpisala” prva prava zvezdnica tega športa iz Slovenije Petra Majdič, ki je leta 2007 v Saporu osvojila srebrno kolajno, štiri leta pozneje v Oslu pa še bronasto. Nato je štafetno palico prevzela Anamarija Lampič in v različnih kombinacijah osvojila tri kolajne. Najprej leta 2019 v Seefeldu v navezi s Katjo Višnar srebrno odličje v ekipnem sprintu, pred dvema letoma v Oberstdorfu pa je bila še dvakrat bronasta. Najprej v posamični preizkušnji, nato še v ekipni skupaj z Evo Urevc.

Toda 27-letnica iz Valburge pri Medvodah snežink iz Nemčije ne bo branila na domačem svetovnem prvenstvu. Po koncu lanske sezone se je namreč preselila v biatlonske vrste, kjer je že prestala krst na svetovnem prvenstvu v Oberhofu. Posamično je najvišje končala na 51. mestu, s štafeto je osvojila 12. mesto. Kljub temu, da si je na ramena nadela puško, pa je ves čas puščala odprte možnosti, da se začasno vrne v smučarski tek in nastopi pred domačimi navijači pod Poncami.

Ta vrata je dokončno zaprla pred dvema tednoma, ko je prek Instagrama sporočila, da se vendarle povsem posveča biatlonu in da se bo morala smučarsko-tekaška reprezentanca znajti brez nje. Zakaj je trajalo tako dolgo, da je vendarle sprejela odločitev, kako je to vplivalo na tekaški del nordijske družine ter kakšna so pričakovanja mlade, a številčne ekipe v Planici, je za Sportklub pojasnila vodja panoge za smučarski tek na Smučarski zvezi Slovenije Vesna Fabjan.

Slovenska reprezentanca v smučarskem teku bo na SP štela 14 članov. Med dekleti bodo slovenske barve zastopale Eva Urevc, Anja Mandeljc, Neža Žerjav, Anita Klemenčič, Klara Mali, Nika Ljubič in Lucija Medja, med fanti pa Miha Šimenc, Vili Črv, Miha Ličef, Anže Gros, Jošt Mulej, Boštjan Korošec in Izidor Karničar.

Vesna Fabjan
Foto: Profimedia

Bliža se domače svetovno prvenstvo, kako ste zadovoljni s stanjem v ekipi?

Zdaj se končno začenja zares. Dolgo smo čakali na to prvenstvo. Od dneva, ko je Planica dobila zaupano organizacijo, je bilo v naših mislih, kako se čim bolje pripraviti. Izredna čast bi bila tudi nam bivšim tekmovalcem, če bi lahko tekmovali na domačem prvenstvu. To je poseben dogodek. Verjamem, da so tekmovalci, ki so zdaj v ekipi, to vzeli kot največji športni dogodek v njihovi karieri, da bodo lahko na domačih tleh prikazali največ. Verjamem, da so dobro pripravljeni. Rezultati v sezoni kažejo veliko napredek, tudi na razdalji. Veseli dejstvo, da smo lahko konkurenčni praktično v vseh disciplinah.

Ko govoriva o napredku na razdalji, je prva asociacija zagotovo Eva Urevc. Kaj se je spremenilo?

Res je presenetila. Vedeli smo že od prej, da je mašina. Da ima ’motor’ oziroma predispozicije. Praktično čez noč smo oziroma ste jo postavili za številko ena slovenskega teka in veseli dejstvo, da je to vlogo upravičila in se z njo spopadla na nivoju, tako kot smo pričakovali. Je vzor ostalim, če pa je to poplačano z rezultati, še toliko bolje. Veseli smo, da se ji je odprlo tudi rezultatsko in da je dokazala, da je mašina. Hkrati morda malce manjka v sprinterskih preizkušnjah, a verjamem, da do konca sezone pride tudi to. Upam, da že v Planici.

Eva Urevc
Foto: Profimedia

Tudi za vas bo to SP nekaj posebnega, prvič boste v tej vlogi. Za povrh pa še doma. Ga težko pričakujete?

Verjetno bo lažje, ker ne bom čutila nervoze pred tekmami. Po drugi strani pa bom imela tudi v novi vlogi druge zadolžitve, druge naloge. Najpomembnejši so tekmovalci, da jim zagotovimo najboljše pogoje. Da bo vse potekalo mirno in da bodo osredotočeni na svoje delo. Ostalo pa upajmo, da bo štimalo. Se veselim tudi tega dela.

Vesna Fabjan je kot tekačica nastopila na šestih svetovnih prvenstvih. Prvič je bila del elite v Oberstdorfu 2005, zadnjič pa v Lahtiju 2017. Največji uspeh je dosegla 2011 v Oslu, ko je v finalu sprinta zasedla četrto mesto, v boju za bron jo je ugnala reprezentančna kolegica Petra Majdič. Največji uspeh v svoji športni karieri je dosegla na olimpijskih igrah v Sočiju 2014, ko je v sprintu osvojila bronasto odličje. V svetovnem pokalu je petkrat stala na zmagovalnem odru, obe zmagi je dosegla v ruskem Ribinsku. Tekmovalno pot je končala spomladi 2020, od začetka letošnje sezone naprej pa je vodja panoge za smučarski tek pri SZS.

Vesna Fabjan
Vrhunec karieri: bron na OI 2014. Foto: Aleš Fevžer

Ne moreva mimo Anamarije Lampič. V začetku oktobra ste za Sportklub dejali, da bo odločitev znana v novembru, na koncu je šele pred dvema tednoma sama sporočila, da je v Planici ne bo. Kako se je razvijala zgodba?

Odločitev je bila povsem preprosta – da jo bo sprejela sama. Mi smo bili pripravljeni, imela je odprta vrata. Prevladala je izključno njena želja. Odločila se je, kot se je. Nimamo kaj. Ob njeni odsotnosti smo se odločili, da priložnost ponudimo tudi ostalim, mlajšim tekmovalcem.

Koliko ste bili vi osebno v stiku z njo?

Zelo malo.

Pa je smučarski zvezi to sporočila kaj prej ali ste tudi izvedeli iz objave na družbenih omrežjih? 

Govorilo se je eno in drugo. Odločitev je bila jasna oziroma predstavljena vsem naenkrat.

Eva Urevc Anamarija Lampič
Urevc in Lampič, bronasti na ekipnem sprintu pred dvema letoma v Oberstdorfu. Foto: Guliverimage

Kaj to pomeni za tekaško reprezentanco, vendarle manjka tekmovalka, ki je na zadnjih dveh SP osvojila tri kolajne?

Strinjam se, da v ekipi nimamo neke zvezdnice. A mogoče imamo bodočo zvezdnico med sedmimi dekleti ali zvezdnika med sedmimi fanti, ki so trenutno tukaj. Zato si želim, da je domače prvenstvo zanje odskočna deska tudi v razvoju za nadaljevanje karier. In lahko je tudi to tisti jeziček na tehtnici, da se pri posamezniku naredi še določen preklop.

Trenutno nimamo serijske zmagovalke ali zmagovalka, a verjamem, da eden izmed izbranih za Planico to v prihodnosti lahko postane.

Kako ste zadovoljni s trenerjem Ola Vignom Hattestadom?

Zagotovo je kot trener in človek ter izkušen tekmovalec, ki je v karieri preživel marsikaj, lahko on tisti, ki bo te tekmovalce popeljal še višje. Tega si vsi želimo, tudi tekmovalci so z njegovim delom zelo zadovoljni. Tudi mi. Želimo si, da se ta trend nadaljuje, da gredo rezultati še navzgor. Vendarle je to prva, spoznavna sezona praktično za vse, razen za Miho. Zdaj se bodo dodobra spoznali in z naslednjim letom z višje ravni startali naprej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!