Nov podvig velikega slovenskega upa, ki očitno misli zelo resno

Atletika 28. Maj 202418:21 0 komentarjev
Ian Matic Guček
FOTO: Grega Valančič.

Komaj 20-letni Matic Ian Guček je na atletskem mitingu zlate serije v Ostravi še drugič letos popravil državni rekord v teku na 400 metrov z ovirami.

Matic Ian Guček je na zelo uglednem mitingu v Ostravi 400 metrov z ovirami pretekel v času 48,37 in še za skoraj tri desetinke sekunde izboljšal že tako sijajen državni rekord, ki mu je v prvem nastopu sezone uspel na prvem mitingu nove sezone Mednarodne atletske lige v Kranju.

Komaj 20-letni veliki up slovenske atletike je na Češkem zaostal le za Italijanom Alessandro Sibilio, ki je tekel še 12 stotink hitreje (48,25).

Guček je s tem odličnim rezultatom še bolj odločno napovedal kandidaturo za medaljo na prihajajočem evropskem prvenstvu, ki bo od 7. do 12. junija v Rimu, veliko pa si lahko obeta tudi od nastopa na olimpijskih igrah. Nastop v Parizu si je kot eden od petih slovenskih atletov in atletinj že zagotovil.

Nekdanji mladinski svetovni prvak je trenutno na tretjem mestu najboljših rezultatov v teku na 400 metrov z ovirami v Evropi, na svetu pa je na devetem mestu.

Nov dokaz, da lahko meri višje

“Na evropskem prvenstvu v Rimu bom v krogu kandidatov za visoka mesta, tega se zavedam, do tega prvenstva je le še deset dni. Obenem sem dokazal, da lahko tečem z najboljšimi na svetu. Za kakšen pomemben dosežek bom moral teči pod 48 sekundami, kar je glede na moj današnji tek tudi dosegljiv dosežek. Za seboj imam serijo dobrih nastopov v zadnjem obdobju. To je plod odličnega dela s trenerjem Mirom Kocuvanom starejšim, skupaj sva v zadnjem času dognala, kaj je zame in za moje telo najboljše, zato tudi dobro sodelujeva,” je povedal Guček.

“Seveda so se dosežki med igrami v ruskimi prestolnici in sedaj zelo izboljšali. Pred to sezono sem želel le, da izpolnim normo za OI, to je bil glavni cilj. Sedaj pa vem, da lahko merim veliko višje. Obenem me veseli, da tečem sproščeno in se zabavam. Res se veselim nadaljevanja sezone.”

Tekma v Ostravi pa se ni odvijala v idealnih razmerah. “Že ogrevanje je potekalo v dežju in zelo močnem vetru. Ko smo prišli na stadion se je neurje umirilo in so bili nato kar dobri pogoji na tek. Ampak tega nisem najbolje izvedel. Pravzaprav sem imel kar nekaj napak. Prvo oviro sem zadel tako s peto kot kolenom. Na zadnji sem skoraj padel. Očitno se rekordni teki zgodijo tudi v ne preveč popolnih tekih,” je izjemen nastop opisal Guček.

Šutej odpovedala nastop

Na startni listi je bila od slovenskih predstavnikov poleg Gučka tudi Tina Šutej v skoku s palico, vendar ni odpotovala na Češko.

“Zbolela je za koronavirusom. V Marakešu je imela na diamantni ligi težave s prebavo, menim, da je zbolela že tam. Tega je že dober teden dni in je sedaj že boljše, a ne more trenirati zaradi visoke temperature,” je pojasnil trener slovenske rekorderke v skoku s palico Milan Kranjc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!