Še pred kratkim tekmeci, zdaj soigralci: “Naj se že začne”

Hokej 26. Apr 202317:30 0 komentarjev
slovenska hokejska reprezentanca Urbas Jeglič Gregorc
Foto: Uroš Skaza

Na prihajajočem svetovnem prvenstvu elitne divizije, kjer slovensko reprezentanco prva tekma čaka 13. maja proti Švici, bo eden ključnih obrambnih členov med risi Blaž Gregorc. Pred 33-letnikom je že 11. svetovno prvenstvo.

Ob pomanjkanju kakovostnih hokejistov na branilskih položajih je Blaž Gregorc zagotovo ime, ki izstopa. Eden najbolj standardnih igralcev v slovenski reprezentanci že z nestrpnostjo pogleduje proti majskemu izzivu, ko se bo z risi prvič po šestih letih znova predstavil med elito.

“Komaj čakamo, da bo konec pripravljalnih tekem in se končno začne. V drugem delu bo malo bolj naporno zaradi potovanj, do zdaj smo bili bolj kot ne doma. Komaj čakamo, da odpotujemo v Latvijo,” je po dveh tekmah proti Italiji v domači blejski dvorani razlagal Gregorc.

Ko plošček teče, ni težav

Na zadnji je imel priložnost igrati z ’nemškim’ trojčkom Jan Urbas-Miha-Verlič-Žiga Jeglič, skupaj so minuli petek zahodnim sosedom zabili tri gole od štirih. “Z njimi je res fino igrati. Zelo sem vesel, da smo skupaj v napadu. Je malo lažje vse skupaj, ker plošček teče. Zelo velik plus za celo reprezentanco, da so tukaj. Oni že nekaj let igrajo skupaj, tako da se ni težko prilagoditi,” je še dodal.

Blaž Gregorc
Foto: Uroš Skaza

V tej sezoni je tudi sicer sam igral v Nemčiji. Panterjem iz Augsburga se je pridružil lani v končnici, kamor se je preselil iz Linza. Delodajalce pa je prepričal in ostal član tega kluba v sicer nogometnem mestu še eno tekmovalno leto.

“Najprej je nogomet, potem dolgo časa nič, potem pa po mojem mnenju že hokej. Ampak so navijači drugačni kot v Sloveniji. Navijajo bolj s srcem za klub in mesto. Nemci imajo drugačen pristop do športa kot pri nas,” je pojasnil. Nasploh je na zahodu Bavarske užival: “Liga je super, mesto je odlično. Ravno prav veliko, po velikosti podobno Ljubljani. Ljudje so neverjetni, tudi ko nam ni šlo, je bila dvorana in razprodana. Same dobre stvari lahko povem, razen hokejski vidik je bil malce slabši.”

Blaž Gregorc
Blaž Gregorc v dresu Augsburger Panther. Foto: Profimedia

Šele po novem letu ujel formo

Z ekipo sicer ni izpolnil cilja – uvrstitev v končnico. A se je tudi z nekaj sreče izognil izpadu v drugo nemško ligo. Če bi v DEL2 zmagala ena od treh ekip z licenco: Kassel, Krefeld ali Dresdner, bi se Augsburg preselil v nižje tekmovanje. “Čeprav apetiti niso bili visoki, je bilo ob predzadnjem mestu vseeno prisotno razočaranje.”

Gregorc je imel tudi sam kar nekaj smole. Na začetku sezone si je poškodoval ramo, zaradi česar je manjkal tri tedne. Nato je bil okužen s koronavirusom, kmalu pa si je strgal še vez v gležnju. Zares je začel igrati šele januarja. Ob koncu je prišel v dobro formo in bo pomemben član Kopitarjeve zasedbe. Za naslednjo sezono še ne ve, kako bo, klica Olimpije pa ni dobil. “Vedno je fino biti doma, a zaenkrat bi bil raje v tujini,” je dejal ob omembi zmajev.

Pariška izziva

Gregorca skupaj s slovensko reprezentanco v četrtem tednu priprav čakata dve prijateljski tekmi s Francijo. Zasedba se je po ponedeljkovih in torkovih treningih na domačih tleh danes odpravila na Dunaj in poletela proti Parizu, kjer bodo jutri trenirali, v petek (20.00) in soboto (16.30) pa prekrižali palice z galskimi petelini.

“Več bomo na letalu in avtobusu. Morda se bomo bolj spočili, saj treningov ne bo toliko, a bomo utrujeni zaradi potovanj. Tako je, tudi na prvenstvu bo težak urnik. Čaka nas veliko tekem v zelo kratkem času, zato se moramo navaditi, da bomo kdaj igrali malce utrujeni,” je pripomnil Gregorc.

Prijateljske tekme pred SP:

6. april 2023, Beljak: Avstrija – Slovenija 3:5

13. april 2023, Maribor:Slovenija – Poljska 3:2 po kazenskih strelih 

14. april 2023, Maribor:Poljska – Slovenija 4:2 po kazenskih strelih 

20. april 2023, Bled:Slovenija – Italija 4:2

21. april 2023, Bled:Slovenija – Italija 4:1 

28. april 2023, Pariz: Francija – Slovenija

29. april 2023, Pariz: Slovenija – Francija

3. maj 2023, Budimpešta: Madžarska – Slovenija

4. maj 2023, Budimpešta: Slovenija – Madžarska

9. maj 2023, Kobenhavn: Danska – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!