Bolje bi bilo težko – Janja Garnbret perfektno odprla svetovno prvenstvo

Drugi športi 2. Avg 202316:15 0 komentarjev
Janja Garnbret
Foto: Profimedia

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je prepričljivo začela lov na olimpijsko normo na svetovnem prvenstvu v Bernu. Olimpijska prvakinja je v današnjih kvalifikacijah težavnosti kot edina osvojila vrhova obeh smeri ter se zanesljivo zavihtela v polfinale. V nedeljskem polfinalu bo nastopilo vseh pet Slovenk.

S šestimi posamičnimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v plezalni karavani si v Švici želi potrditi tudi olimpijski nastop v Parizu prihodnje leto. Finale v kombinirani olimpijski disciplini balvani in težavnost bo na sporedu konec prihodnjega tedna ob koncu prvenstva. Olimpijsko normo si bodo zagotovile nosilke kolajn v kombinaciji.

“Mislim, da sem naredila vse, kar je bilo v moji moči, da bi bila na SP najboljše pripravljena. Zdaj mislim, da je treba samo še uživati, tako kot znam, ter odplezati, se imeti ‘fajn’,” je bila dan pred nastopom samozavestna Janja Garnbret. In to ji v uvodu v prvenstvo uspelo v velikem slogu.

Po današnjih kvalifikacijah pa je le potrdila svojo odločenost: “Ne vem, če bi si lahko želela boljši začetek prvenstva. Na začetku prve smeri sem čutila nekaj živčnosti, ker svetovno prvenstvo je še zmeraj svetovno prvenstvo, druga smer pa je bila že veliko boljša, sem bila že bolj sproščena in sem res uživala. In če bo tako tudi v nadaljevanju, se nimam česa bati.”

Dodala je tudi, da so jo navdušili navijači: “Predvsem sem gledala uro, da vidim, koliko časa še imam za plezanje, seveda pa mi je pogled ušel tudi k publiki. Ko vidiš, koliko ljudi je bilo že na kvalifikacijah, sem imela občutek, kot da je že polfinale oziroma finale. Vsi so navijali, ploskali, tako da je bilo vzdušje res odlično.”

Športne plezalke se na prvenstvu najprej merijo v neolimpijski posamični disciplini težavnosti, v kateri Garnbret lovi še tretji naslov svetovne prvakinje. Korošica, ki pred dvema letoma na SP v Moskvi po osvojenem naslovu olimpijske prvakinje ni nastopila, je bila v kvalifikacijah znova razred zase. V prvi smeri se je zavihtela na vrh, nato pa je brezhibno predstavo ponovila še v drugi smeri. Po jutrišnjih balvanskih kvalifikacijah se bo v lov na prvo kolajno podala v soboto, drugo priložnost pa bo imela še v nedeljo.

Na startu kvalifikacij je bilo pet Slovenk. Vita Lukan, ki se je pred odhodom na SP v Brianconu veselila krstne zmage v svetovnem pokalu, je poskrbela za deveti dosežek (38, 30+).

Polfinale si je s 17. mestom zagotovila tudi Mia Krampl, svetovna podprvakinja v disciplini, ki je dosegla višini 41 in 28.

Sara Čopar je bila 21. (37+, 33+), polfinale je s 26. mestom ujela tudi Lucija Tarkuš (37, 30+). Čopar in Tarkuš na prvenstvu v Bernu nastopata zgolj v težavnosti.

Brez polfinala je presenetljivo na 27. mestu ostala Američanka Natalia Grossman, ki si je pred dvema letoma v Moskvi priplezala srebro v težavnosti.

Spored ženskega dela svetovnega prvenstva v Bernu:

2. avgust: kvalifikacije težavnost

3. avgust: kvalifikacije balvani

5. avgust: polfinale in finale balvani

6. avgust: polfinale in finale težavnost

9. avgust: polfinale kombinacija (balvani in težavnost)

11. avgust: finale kombinacija (balvani in težavnost)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!