Super Bowl LVII: Vse mora biti popolno, tudi travica (VIDEO)

Stadion State Farm v Arizoni; FOTO: Guliverimage

Stadion Statefarm bo v nedeljo postil spektakel sezone lige NFL. Za največji športni dogodek je treba poskrbeti iz vsakega vidika in pri ligi NFL ničesar ne nameravaju prepustiti naključju — to še posebej velja za igralno površino. Nick Pappas, direktor divizije za igrišča meni, da bo igralna površina v nedeljo popolna.

“V ta projekt smo vložili izjemno veliko truda. Travo smo začeli saditi maja 2021, potem pa je bila sredi januarja pripeljana sem na stadion. Okoli dva dni je trajalo, da smo jo presadili in sedaj jo praktično vsak dan le negujemo in pripravljamo na nedeljo,” je deal Pappas.

Gre za pravo travo, ne umetno. Gojijo jo na lokalni farmi v predmestju Phoenixa, imenovanem Scottsdale, kar je po Pappasovem mnenju pomembno.

“Vsakič, ko lahko delamo z lokalnimi podjetji, je to dobro. To je veilka zmaga za vse udeležence,” poudarja Pappas in dodaja: “Ob tem je naša skrb predvsem zagotovilo, da lahko trava raste v klimatskih razmerah, kot jih imajo tukaj v Arizoni. Veliko pomeni tudi bližina stadiona. Ko travo enkrat zvaljaš in požanješ, je pomembno, kako hitro jo preneseš sem in položiš na tla. Da jo čimprej razgrneš in zaliješ, pognojiš in tako dalje.”

Sprehod po prizorišču letošnjega spektakla:

Veliko vlogo pri načrtovanju in skrbi za kvaliteto podlage so Pappas in njegova ekipa vložili tudi v misel, da na igrišču v nedeljo ne bodo le igralci. Med polčasom bo potekal t. i. Halftime Show, kar za igralno površino pomeni dodatno obremenitev.

Ničesar ne prepuščajo naključju

“Pogovori o Halftime Showu se začnejo mesece pred Super Bowlom. Vključujejo obliko odra, njegovo težo, kako bodo izgledal in podobno. Ko smo enkrat tukaj in imamo nameščeno travo, se mora seveda nastop še nekajkrat vaditi, zato z vsemi ekipami, ki se v dneh pred tekmo znajdejo na igrišču, tesno sodelujemo. Igralno površino moramo zaščititi čim bolje,” meni Pappas in dodaja: “V zadnjih dneh pred tekmo bo še kar nekaj generalk, zato bomo pozorno nadzorovali igrišče.”

Pappas obenem zagotavlja, da ne pričakujejo slabše kakovosti igralne površine v drugem polčasu kot v prvem. “Ravno zato se tako podrobno posvečamo pripravam igrišča pred Super Bowlom in vsem analizam, da se kaj takega ne zgodi. Uporabljamo veliko previdnostnih ukrepov, da bo igrišče v popolnem stanju tudi v drugem delu,” je dodal.

Sveža trava na stadionu v Arizoni; FOTO: USA TODAY via Guliverimage

Posebnost igrišča in State Farm Stadiuma je posebna plošča, s katero lahko igrišče vsak dan premaknejo na prosto. “Tako trava dobi potrebno sonce, zrak. Pred večerom jo lahko nato ponovno premaknemo pod pokriti del stadiona in s tem zavarujemo pred zunanjimi vplivi,” pojasnjuje Pappas. Gre za približno 436 ton težko ploščo, debelo približno en meter. Zaradi debeline in solidnosti terena le-ta omogoča hitro tranzicijo trave in pripravljenost za igranje.

Dolg proces oskrbovanja igralne površine, da bo le-ta v nedeljo popolna, se je zaključil v četrtek. “Takrat smo igrišče zadnjič premaknili na prosto, da dobi zadnje sončne žarke. Po tem gre le še za oskrbovanje manjših delov, da bo podlaga v nedeljo primerna spektaklu,” je zaključil Pappas.