Aktualni olimpijski in svetovni prvak, a vozovnice za Pariz še nima

Drugi športi 6. Dec 202314:14 0 komentarjev

Za slovenskim slalomistom na divjih vodah Benjaminom Savškom je nova odlična sezona. Vrhunec je 36-letnik, še vedno aktualni olimpijski prvak, postavil konec septembra. V Augsburgu je drugič v karieri postal še svetovni prvak in napovedal, da bo velik favorit za slovenska odličja tudi prihodnje leto v Parizu, čeprav si olimpijske vozovnice v Francijo še ni zagotovil.

Če je leta 2012 začel z zbiranjem odličij z velikih tekmovanj, jih je konec letošnjega septembra, torej enajst let pozneje zaenkrat končal. Benjamin Savšek je v Londonu postal svetovni prvak in ponovil uspeh iz Pauja pred šestimi leti. Skupno ima zdaj v zbirki kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev ter olimpijskih iger že 12 medalj (vključno z ekipnimi), številko pa bo skušal prihodnje leto še obogatiti.

Konec marca bo praznoval 37. rojstni dan, kmalu zatem pa se bo v novo sezono podal kar na domači progi v Tacnu, ki bo gostil evropsko prvenstvo (od 15. do 19. maja). Tam si bo skušal v boju s preostalimi slovenskimi tekmovalci, v prvi vrsti Luko Božičem, zagotoviti pot na olimpijske igre v Parizu. V francoskem glavnem mestu bo imel po spremembi kvot (tudi svetovni prvak ni direktno uvrščen na OI) namreč pravico nastopa zgolj en slovenski tekmovalec.

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek (levo) na dobrodelni prireditvi OKS v družbi Andreja Hauptmana. Foto: Aleš Fevžer

Kako se pripravlja na novo sezono, koliko že razmišlja o morebitnem četrtem nastopu na igrah pod petimi krogi, kakšna je pariška proga in koliko so na njegov trening vplivale avgustovske poplave, ki so prizadejale tacenški center, je razkril v kratkem pogovoru za Sportklub.


Za vami je odlična sezona, krona pa seveda zmaga na svetovnem prvenstvu.

Sezono sem zaključil zelo lepo, z zlato kolajno na svetovnem prvenstvu. Fokus je bil na tem prvenstvu, saj je bila to glavna tekma sezone. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Parizu, na progi, kjer bodo prihodnje leto olimpijske igre, bi si želel boljšega končnega rezultata. V kvalifikacijah in polfinalih sem kazal super vožnje, v finalu pa se mi je malce zalomilo (zasedel je 9. mesto, op. p.) Toda pomembno je, da sem to progo lahko preizkusil. Svoje misli in fokus že usmerjam na tekme v naslednji sezoni, ki bodo prav tako pomembno. Seveda si želim še četrtega nastopa na OI.

Benjamin Savšek
Foto: Profimedia

Kakšna je proga v Parizu, sploh če jo primerjate s tisto iz Tokia, kjer ste postali olimpijski prvak?

Proga je podobna tokijski. Ni pa tako divja, kot bi si sam želel. Tehnično postavitev vratc se da narediti tako, da je lahko zahtevna. Takšna meni ustreza. Občutki z nje so zaenkrat dobri.

Kako lažje oziroma težje vam bo, ker boste (če boste) šli tja kot aktualni prvak?

Ne vem, če bo kaj težje. Res je seveda, da si moram to mesto še priboriti v internih kvalifikacijah. Kvoto za Slovenijo sem priveslal že na svetovnem prvenstvu, vozovnico zase pa si moram izboriti še med domačimi tekmovalci. Skušal bom odmisliti naslov svetovnega prvaka. Zavedam se, da sem sposoben narediti vrhunski rezultat, to bom skušal dokazati. Ne vem, pa če je prednost, da grem tja kot aktualni svetovni prvak.

Kaj pa branjenje zlata? Je to pritisk ali vam bo vendarle lažje, ker imate že kolajno?

Mogoče malce pritiska bo, saj si bolj pred očmi javnosti in si med favoriti za medaljo. Po tej plati bo težje. Po drugi strani pa je razbremenitev, saj imaš en velik uspeh že za sabo in okrog vratu v karieri. Če pa mi uspe kaj takšnega še ponoviti, bo pa to sanjsko.

Benjamin Savšek
Savšek po zmagi v Tokiu. Foto: Profimedia

Olimpijske igre bodo po 12 letih spet v Evropi, potem jih vsaj 12 let spet ne bo na stari celini. Je za vas to kakšna razlika, če so igre tukaj v bližini?

Mogoče mi bližina bolj ustreza, saj lahko več treningov opravim na olimpijski progi. Pričakujem, da bodo igre v Parizu en velik dogodek tako, kot so bile vsake. Lepo je imeti igre spet v Evropi, tudi za naše gledalce bo lažje, da jih bodo obiskali.

Kakšno je trenutno stanje, kje ste s pripravami?

Že imam treninge doma, čez zimo pa se odpravljamo v tople kraje, kjer so pogoji na divjih vodah boljši.

Kam?

V Združene arabske emirate. Tam je kajakaški center, kjer se da čez zimo opraviti dobre treninge, saj je doma enostavno premrzlo, da bi lahko kvalitetno treniral. Spomladi se nam začne sezona doma – z evropskim prvenstvom na domači progi v Tacnu. Tam bodo potekale interne kvalifikacije za izbor tekmovalca za olimpijske igre.

Tacensko progo so v avgustu razdejale obsežne poplave. Koliko je to vplivalo na vaše treninge?

Nekaj je bilo, precej treningov sem moral prilagoditi. V Tacnu ni več tako dobrih pogojev, kot so bili. Večinoma treniram na mirni vodi. Trenerji se trudijo, da bi vsaj osnovne pogoje, torej vratca, postavili nazaj, da bi lahko spet začeli trenirati tudi na divji vodi. Vse skupaj je vplivalo na izpad treningov, ampak sem jih prilagodil z veslanjem na mirni vodi in piljenjem kondicije.

Benjamin Savšek
Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!