Slovenija vendarle z veslačem na OI, vprašanje le, kdo to bo

Drugi športi 21. Maj 202415:57 0 komentarjev
Nina Kostanjšek
Nina Kostanjšek. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska veslača Nina Kostanjšek in Isak Žvegelj se na olimpijskih kvalifikacijah v Luzernu nista neposredno uvrstila na olimpijske igre v Parizu. Z Veslaške zveze Slovenije so sporočili, da bo Slovenija vendarle imela eno kvoto na igrah, dokončna odločitev o tem, kdo bo šel v Pariz, bo znana 4. junija.

V Luzernu je bila neposredni uvrstitvi v Pariz najbližja Nina Kostanjšek, ki je v finalu skifistk zasedla tretje mesto, neposredno pa sta se na igre prebili dve tekmovalki. Ti sta s prepričljivo prednostjo bili Španka Virginia Diaz Rivas in Švicarka Aurelia-Maxima Katharina Janzen. Ostale tekmice pa je zobozdravnica v čolnu prehitela.

“Vedela sem, da bo konkurenca močna. A že prvo tekmo sem odpeljala dobro, prek polfinala pa prišla v finale. Morda mi danes ni šlo tako dobro kot na prvih dveh tekmah. Vesela sem vseeno. Zelo sem blizu uvrstitvi na igre, kar pa ni v mojih rokah, zato čakam na dokončno odločitev,” je po tekmi povedala Kostanjšek.

Isak Žvegelj je v finalu B zasedel tretje mesto, skupno pa deveto. “Tekmo sem izpeljal dobro, naredil pa, kar lahko. Bilo je zahtevno s četrtfinalom in polfinalom. Zdaj smo med državami, ki mesta na igrah še nimajo, in čakamo. Veselim se naslednjih tekem, pa kakršnikoli izzivi že bodo,” pa je po tekmi na Rdečem jezeru dodal Žvegelj.

Mednarodni olimpijski komite bo 4. junija dokončno razdelil kvote, Sloveniji bo pripadla ena. To pomeni, da bo prvič po OI 2012 na olimpijski progi drsel tudi slovenski čoln. Nazadnje sta slovenske barve branila Iztok Čop in Luka Špik.

1992 in 2024: Denis Žvegelj in Isak Ivan Žvegelj. Foto: Aleš Fevžer/VZS

Nina Kostanjšek bi tako lahko postala celo prva slovenska veslačica na OI, Izak Žvegelj pa bi lahko spisal novo poglavje družinske zgodbe. Njegov oče je namreč Denis Žvegelj, sicer tudi nekdanji predsednik Veslaške zveze Slovenije, predvsem pa olimpijec. Leta 1991 sta bila s Čopom še pod jugoslovansko zastavo srebrna na svetovnem prvenstvu, leto zatem pa sta v Barceloni samostojni Sloveniji priborila prvo olimpijsko odličje. Mlajši Žvegelj je bil rojen osem let po očetovem uspehu v Kataloniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!