Jesenice še tretjič v finalu v prednosti, v četrtek po naslov

Alpska liga 18. Apr 202321:18 0 komentarjev
HDD Sij Acroni Jesenice
Foto: HDD Sij Acroni Jesenice

Hokejisti Jesenic so na peti tekmi finala alpske lige še tretjič premagali Cortino (4:1) in znova povedli v seriji. Železarji bodo imeli že v četrtek v smučarskem središču Cortina d'Ampezzo zaključni plošček, da prvič postanejo prvaki alpske lige. Če jim to ne bo uspelo, bo odločilna sedma tekma v soboto v Podmežakli.

Peta tekma finala alpske lige, peta zmaga domačega moštva. Jesenice so bile v Podmežakli še tretjič v finalni seriji boljše od tekmecev iz Cortine in so le še zmago oddaljene od končnega slavja. Prvo priložnost za to bodo imele v četrtek v Italiji, kjer so na dveh tekmah do zdaj kraljevali domačini. Če rdečim oklepnikom ne bo uspelo premagati uroka tamkajšnjega Stadia Olimpica, bo odločilna sedma tekma v soboto, znova na Gorenjskem.

Na kazenski klopi gostov zmanjkalo prostora

Jeseničani so v tekmo vstopili odlično. Kot da bi jezo, da so v soboto v Cortini d’Ampezzo še drugič zapravili v prednost v seriji, želeli pretopiti v zadetke. In na prvega res ni bilo treba čakati dolgo, že po 65 sekundah je prvič v zrak skočilo 1470 navijačev (največ v končnici) v Podmežakli, ko je mrežo gostov načel Joonas Larinmää. Domači se tudi po vodstvu niso ustavljali, še naprej so vršili velik pritisk v napadalni tretjini, posledično pa so si priigrali tudi veliko strelov (v prvem delu razmerje 16:6). Enega je v sedmi minuti v gol spremenil Eric Pance in podvojil prednost železarjev. Visoka prednost je pod dodaten pritisk spravila Italijane, ki so še nekoliko bolj kot v celotni seriji provocirali vrsto Gabra Glaviča, tako da so že v prvih dvajsetih minutah dvakrat zapele pesti. A sodniki so grobost Cortine dosledno kaznovali, kar je v izteku prve tretjine pripeljalo do redko videnega prizora: na klopi za kaznovane goste je naenkrat sedelo kar pet hokejistov!

Cortina začela igrati šele po tretjem golu

Drugi del je minil v veliko umirjenem tempu, gostje pa so si v tej tretjini privoščili zgolj dve izključitvi. Drugo so domači v 34. minuti uspešno izkoristili, po dolgi akciji je z leve strani streljal Žan Jezovšek in še povišal prednost.  Po tretjem tresenju mreže za hrbtom Marca de Filippa pa so tudi gostje začutili, da morajo nekaj spremeniti, če želijo še upati na uspeh. Hitro so železarje stisnili v obrambno tretjino in pritisk uspešno kronali v 36. minuti, ko je Anttija Karjalainena premagal Giacomo Lacedelli. Po strelu Gabrieleja Parinija je uspešno podstavil palico in zadel pod prečko ter postavil izid po 40 minutah.

Antti Karjalainen
Antti Karjalainen. Foto: Aleš Fevžer

Svetina potrdil slavje

Cortina je tudi zadnjo tretjino začela agresivneje od tekmecev in oblegala vrata železarjev, a v preveliki želji so tudi gostje delali napake in nova izključitev (skupno na tekmi kar 20 kazenskih minut) je to prekinila. Priložnosti so imeli na drugi strani tudi rdeči in eno takšnih je po krasnem ekipnem protinapadu s še lepšim zaključkom v 49. minuti izkoristil Erik Svetina. Po tem zadetku dvoma o zmagovalcu ni bilo več, Gorenjci pa so visoko prednost (gostje niso poskušali niti z igro brez vratarja) brez večjih težav zadržali vse do zadnje sirene.

Z novo domačo zmago Jesenice ohranjajo niz nepremagljivosti v domači dvorani, še tretjič pa so povedli v zmagah v finalni seriji. Šesta tekma, na kateri si že lahko zagotovijo prvi naslov v alpski ligi, bo v Italiji v četrtek. Če se bo veselila Cortina, pa bo odločitev o zmagovalcu znana na sedmi tekmi v soboto v Podmežakli.

Jesenice – Cortina 4:1 (2:0, 1:1, 1:0) /3:2/

1:0 Larinmää (Jezovšek, Bohinc, 2.), 2:0 Pance (Blomberg, Urukalo, 7.), 3:0 Jezovšek (Jenko, Larinmää, 34.), 3:1 Lacedelli (Parini, Zanatta, 36.), 4:1 Svetina (Pance, Polcs, 49.)

Finale alpske lige, spored:

1. tekma: sobota, 8. april: Jesenice – Cortina 4:2 /1:0/

2. tekma: torek, 11. april: Cortina – Jesenice 4:1 /1:1/

3. tekma: četrtek, 13. april: Jesenice – Cortina 4:2 /2:1/

4. tekma: sobota, 15. april: Cortina – Jesenice 2:1 /2:2/

5. tekma: torek, 18. april: Jesenice – Cortina 4:1 /3:2/

6. tekma: četrtek, 20. april: Cortina – Jesenice

morebitna 7. tekma: sobota, 22. april: Jesenice – Cortina

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!