Mejniki padajo eden za drugim, a Anže Kopitar jih nima časa proslavljati (VIDEO)

Hokej 7. Dec 202320:31 0 komentarjev

400. gol v najmočnejši ligi na svetu, vrh večne klubske lestvice po številu odigranih tekem in po številu asistenc. Le trije najpomembnejši mejniki, ki jih je v začetku sezone lige NHL v dresu Los Angeles Kings postavil Anže Kopitar. "Čas za dodatno veselje ob teh dosežkih pride čez nekaj let," je kapetan Kraljev povsem osredotočen na ledene ploskve.

15 zmag na 22 tekmah in tretje mesto na lestvici zahodne konference. Deset tekem v gosteh, vseh deset s slavjem franšize iz mesta angelov. To je trenutni izkupiček zasedbe Los Angeles Kings, velik del zaslug pa ima tudi kapetan Kraljev Anže Kopitar. Na 22 tekmah je prispeval 10 golov in 11 asistenc.

“Počutje je, glede na lestvico, zelo dobro. To je morda moj najboljši start v sezono v mojih 18 letih, odkar sem v Los Angelesu. Dejstvo je, da se stvari postavljajo na svoja mesta. Ekipa gre zagotovo v pravo smer. Morda smo tudi za tista vprašanja, ki smo jih imeli pred sezono našli odgovore oziroma se je izkazalo, da niti niso bile tako velike slabosti. Ekipa je samozavestna, kar je zelo dobro za vzdušje, to pa se kaže tudi na ledu,” je vtise po dveh mesecih tekoče sezone za svojo spletno stran strnil 36-letni Hrušičan.

Se mu ob sijajnih predstavah soigralcev v misli vračajo spomini na pretekle uspehe – leta 2012 in 2014 je z LA-jem postal prvak lige NHL? “Ko je dobro počutje v ekipi, ko je samozavest visoka, je vse veliko lažje. Tudi sama igra na ledu steče lažje. Se pa to dogaja, ker imamo močno ekipo, ker so vsi štirje napadi močni. Včasih kakšen napad morda nima najboljše dnevne forme in ostali trije napadi vrtijo tisti krog naprej. Če pogledamo, nimamo nekih posameznikov z nekimi ekstremnimi številkami. Vsak igralec, 20, kar nas je, prispeva k ekipnemu uspehu,” pojasnjuje najboljši slovenski hokejist vseh časov.

LA Kings so z desetimi zaporednimi zmagami v gosteh izenačili rekord lige na začetku sezone. Niz bodo skušali nadaljevati v noči na petek na gostovanju v Montrealu. Slabše jim gre v domači dvorani, kjer so na 12 tekmah slavili petkrat. “Včasih tako nanese. Zdaj smo odigrali nekaj več kot 20 tekem, še 60 jih je pred nami. Mogoče se bo pa to čez kakšen teden, dva ali mesec to obrnilo. Tudi doma se počutimo zelo dobro. Odigrali smo nekaj dobrih tekem, a na žalost nismo zmagali. Upam, da se bo iz tega gostovanja to preneslo tudi na našo ledeno ploskev in da se bodo tudi tam nizale zmage,” prevelika pomena tej statistiki ne pripisuje Kopitar.

Na ledu o tem ne razmišlja

Slovenski zvezdnik se je v začetku te sezone zapisal v zgodovino svojega kluba in tudi lige NHL. V začetku novembra je dosegel že 400. gol v najmočnejši ligi na svetu, na vrhu klubskih lestvic pa je vodstvo prevzel v kategoriji največ odigranih tekem (1297 in še raste), nazadnje pa še v kategoriji z največ podajami (758).

Tudi to pa zaenkrat doživlja povsem vsakdanje. “Ena sezona, enaka kot 17 prejšnjih. Ekipa je v zelo dobrem položaju, kar je najbolj pomembno. Vmes je res nekaj osebnih rekordov, ki sem jih podrl, ampak to mislim, da bo vse skupaj prišlo za mano, ko se bom enkrat imel čas usesti in pomisliti, kaj se odvija. Podpora ekipe, prijateljev in družine pa je najbolj pomembna. Zelo sem vesel teh dosežkov, normalno. Čas za mogoče malo dodatnega veselja pa pride čez nekaj let.”

Če je bilo pred rekordno tekmo v dresu Los Angelesa kar čustveno, za kar so poskrbeli klubski sodelavci, ki so v ceremonijo pred tekmo brez Anžetove vednosti dodali njegovega sina Jakoba, pa ob vstopu na ledeno ploskev na vse to pozabi. “Dejstvo je, da v bistvu o tem niti nimam preveč časa razmišljati. Vsaka tekma je poglavje zase, vsaka podaja, vsak strel, vsak sodniški met je poglavje zase. Potrebno se je koncentrirati na to. Mogoče je včasih malce težje, ko se to dogaja, a kot sem rekel že prej – čas, da se bomo na to spominjali bo čez nekaj let, ko bom v pokoju, ko ne bo potrebno razmišljati o sami tekmi, o sami igri.”

Po tragični smrti Adama Johnsona v Veliki Britaniji je veliko govora o vratni zaščiti hokejistov. Mednarodna hokejska zveza je ta teden obelodanila, da bo zaščita obvezna na članskih tekmah pod njihovim okriljem. Tudi Kopitar ni dolgo okleval in si jo je nadel že na enem treningu kmalu po žalostnih novicah z Otoka.

“Nesreča, ki si je nihče v najslabših mislih ne zamisli, da bi se lahko zgodila. Po tistem je bilo na voljo nekaj takšnih majic, ki naj bi pomagale ob tovrstnih dogodkih. V tistem trenutku sem se odločil, da bom poizkusil. Če bi bilo pri zaščiti za ovratnik malce nelagodnosti, bi se že navadil, a od prvega treninga naprej sploh nisem čutil, da imam to majico oblečeno. Niti dvakrat nisem pomislil, da tega ne bi več nosil. Tudi Jakob je bil zelo zadovoljen, ker zdaj oba nosiva to zaščito. Če sem lahko malo bolj zaščiten in da ni nelagodno, je to, da to nosim, zelo lahka odločitev.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!