Armstrong prepričan, da o zmagovalcu Toura 2024 ne bo odločila trasa

Kolesarstvo 28. Okt 202312:49 0 komentarjev
Primož RPrimož Roglič Tadej Pogačaroglič
Foto: Profimedia

O trasi dirke po Franciji 2024, ki bo, če ne bo poškodb in presenečenj, ponudila četveroboj Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča, Jonasa Vingegaarda in Remca Evenepoela za rumeno majico, je bilo prelitega že ogromno črnila. Številni so prepričani, da gre za eno najtežjih tras v zgodovini Toura, ogromno prahu dviguje 9. etapa, ki bo karavano peljala po makedamu v okolici Troyesa. Zdaj je svoje mnenje povedal še Lance Armstrong.

Sedemkratni zaporedni zmagovalec Toura (1999-2005), ki so mu bili pozneje vsi uspehi zaradi priznanja dopinških prekrškov odvzeti, je v svojem podcastu The Move na Youtubu debatiral o trenutno najbolj pereči tematiki v svetu svetovnega kolesarstva. Trasi dirke po Franciji 2024.

Lance Armstrong je najprej opozoril, da je dandanes kolesarstvo tako drugačno kot v njegovih časih, da je nemogoče pripravljati analize in predvidevanja, kaj se bo zgodilo. “Vse skupaj se je res zelo spremenilo. Ne poznamo več zares tega športa, načina dirkanja, starosti kolesarjev … Vse to je novo kolesarstvo. Ne pogovarjamo se več o tem, da ni več enega res dolgega kronometra. Enostavno je drugače, moramo se navaditi,” je dejal danes 52-letni Američan.

“Ne glede na vse pa v 99,9 odstotka primerih vedno najboljši kolesar na dirki osvoji Tour. Ne glede na traso,” je dodal.

Lance Armstrong
Foto: Guliverimage

Pestro že od začetka

V podcastu sta mu delala nekdanja sodelavca pri ekipi US Postal. Nekdanji moštveni kolega George Hincapie je opazil, da že prvi teden kolesarji ne bodo veliko tekmovali po ravnem. “Najmočnejši kolesar bo moral biti v pripravljenosti že vse od prve etape. Pa vse do zaključka. Ni ravnega kilometra, veliko vzponov in spustov na ozkih cestah, kar je zelo stresno za prvi teden Toura. Največji favoriti bodo morali biti v formi že vse od uvoda v Freincah,” je prepričan.

Mnenju obeh pa se je pridružil tudi Johan Bruyneel, nekdanji športni direktor US Postala. “Ni pomembno, kakšna je trasa. Na koncu vedno najmočnejši kolesar zmaga. Dvakrat Alpe, enkrat Pireneji. Že v četrti etapi bomo prišli v izjemno visoke gore – na Galibier. Tako bo v resnem boju za skupni seštevek ostalo med 10 in 15 kolesarji. Še nikoli nisem videl Toura, ki bi šel dvakrat v Alpe, to bo res nekaj unikatnega. Zaključka ne bo v Parizu, kar pomeni, da lahko pričakujemo ognjemet vse do konca,” je zatrdil Belgijec.

“Evenepoel ne more ogroziti trojice Pogačar-Roglič-Vingegaard”

Bruyneel se je v podcastu dotaknil napovedanega četveroboja. Čeprav je Belgijec, pa v tem boju ne vidi svojega rojaka Remca Evenepoela. “Trojica Pogačar, Roglič in Vingegaard je ves čas zdrava, zelo redko ima smolo. Kdo jim lahko prepreči naskok na zmagovalne stopničke? Ne vidim nikogar, niti Remca ne. Želi voziti na ardenskih klasikah, sem in tja zmaga na kakšni enodnevni dirki. To bo njegov prvi Tour. Ja, zmagal je že na Vuelti, a dirka po Franciji je nekaj povsem drugega. Ne verjamem, da bo lahko tekmoval za oder v Nici. Enostavno se mora naučiti nekaj trikov na Touru, razlika je ogromna. Če bodo Pogačar, Roglič in Vingegaard v pravi formi in brez nesreč, jih ne more zares ogroziti,” je bil oster.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!