Srečanje direktorjev Jumbo-Visme in Appla naganja strah v kosti

Kolesarstvo 27. Sep 202317:24 1 komentar
Tim Cook, foto: Profimedia

Kolesarsko moštvo Jumbo-Visma nadaljuje iskanje glavnega pokrovitelja za prihodnje sezone. Po nedavnem srečanju direktorja ekipe Richarda Plugga in izvršnega direktorja Apple Tima Cooka so se po spletu kot požar razširile govorice, da bi lahko bilo po tržni kapitalizaciji največje podjetje na svetu naslednji partner najboljše ekipe zadnjih let.

Pred dnevi je kot bomba odjeknila novica, ki je zatresla profesionalno kolesarstvo – Kolesarski ekipi Jumbo-Visma in Soudal Quick-Step naj bi bili v dogovorih o združitvi pod eno streho. Vest je kot strela z jasnega presenetila celo trenutne člane nizozemskega moštva, ki je letos pobralo vso smetano. Tri grandtoure so namreč osvojili trije različni kolesarji, ki pa vsi prihajajo iz vrst Jumbo-Visme: Primož Roglič je dobil Giro, Jonas Vingegaard Tour in Sepp Kuss Vuelto.

Možnost, da bi Visma, ki po letošnji sezoni ostaja brez generalnega pokrovitelja – podjetja Jumbo – v ekipo dodala še izjemno talentiranega Remca Evenepoela, je prestrašila številne, a bi se posledično ponudila tudi možnost, da bodo nekateri od najboljših z združitvijo vendarle primorani poiskati novo kolesarsko sredino. V prvi vrsti najverjetneje prav slovenski zvezdnik.

Da se o druževanju najmočnejšega moštva zadnjih let sploh pogovarjamo, je sprožil Jumbo, ki je po spremembi vodstva spremenil tudi poslovno usmeritev, vsaj na področju marketinga, in s koncem leta 2023 napovedal slovo. Ker njihov prispevek v največji meri polni proračun ekipe, se je generalni direktor Richard Plugge podal v lov za okrepitvijo. Šef moštva Soudal Quick-Step Patrick Lefevere je medtem sicer zanikal, da je projekt združitve tik pred uresničitvijo.

Richard Plugge
Richard Plugge. Foto: Profimedia

Kaj pomeni srečanje Cooka in Plugga?

Pomisleke pri iskanju združitve je izrazil celo član Ineosa Geraint Thomas, ki se čudi, da ima najboljše moštvo težave pri iskanju pokroviteljev. Morda teh težav vendarle ni, saj je medtem na Nizozemskem odjeknila nova bombastična novica.

Prvi mož Jumbo-Visme se je namreč sestal z izvršnim direktorjem Appla Timom Cookom, kar je delil tudi na družbenem omrežju in tako seveda sprožil nov val govoric. “Danes sva se z Riejanno Markus sestala s CEO-jem Appla in ljubiteljem kolesarstva Timom Cookom,” je zapisal na Twitterju.

Srečanje je potekalo v okviru Cookove evropske turneje, ki je vključevala postanke v Belgiji, na Nizozemskem in v Španiji, kjer si je v nedeljo ogledal nedeljski nogometni derbi med Real Madridom in Atleticom, je poročal Velo. Cook se je prav tako oglasil na Twitterju in izrazil navdušenje nad kolesarstvom: “Kot vseživljenjskemu ljubitelju kolesarjenja mi je bilo v čast spoznati Riejanno Markus in Richarda Plugga iz Jumbo-Visme ter z njima proslaviti najljubši nizozemski šport.”

Apple pomagal pri novačenju Messija

Plugge je sicer med dirko po Španiji že namignil, da so se v iskanju pokrovitelja obrnili tudi v Severno Ameriko, medtem ko na drugi strani Apple zadnja leta vse več vlaga tudi v šport. Nenazadnje so bili del ponudbe Lionelu Messiju, ki je Argentinca pripeljala v ligo MLS.

“Imamo dober načrt. Želimo napredovati in biti še večji ter še močnejši,” je plugge dejal za Velo in razkril, da je njihova strategija postavljena vse do leta 2030, medtem ko je glede ZDA, od koder prihaja aktualni prvak Vuelte Kuss, dodal. “Severnoameriški trg je zelo zainteresiran. Če bi se nam kakšen pokrovitelj rad pridružil, je dobrodošel.”

Cook nova VR očala promovira tudi kot morebiten pripomoček za kolesarje. foto: Profimedia

Velja še dodati, da Cook promovira tudi nova očala za virtualno resničnost (VR), tudi v povezavi s kolesarstvom. V intervjuju za nizozemski časnik AD je izvršni direktor podjetja Apple Inc. dejal, da bi lahko kolesarji VR očala uporabljali med treningom in navijači za ogled dirke po Franciji.

“Še vedno je nemogoče natančno napovedati, kako bo vse to delovalo. Razvijalci so šele prejeli očala za ustvarjanje programske opreme, a kolesarji jih bodo kmalu uporabljali. Dirko pa boš lahko spremljal s perspektive kolesarja. To bo zelo čustvena izkušnja, kjer bomo opazili, kako drugače je videti nekaj v 3D kot na ravnem 2D zaslonu,” je dejal Cook, ki več kot očitno resno pogleduje proti svetu kolesarstva.

Morda kmalu tudi že kot generalni pokrovitelj najboljšega moštva zadnjih let? Konkurenca ob zanimanju podjetja z največjo tržno kapitalizacijo na svetu (2,82 bilijona evrov) zagotovo trepeta.