Leto in pol po bližnjem srečanju s smrtjo na Kitajskem potrdil veliko vrnitev

Kolesarstvo 17. Okt 20239:28 0 komentarjev
Milan Vader
Foto: Profimedia

Za Milanom Vaderjem, kolesarjem Jumbo-Visme, je izjemno čustven teden. Na zadnji, šesti etapi dirke po Guangxiju na Kitajskem je v cilj prišel z glavnino in potrdil skupno zmago. Odločilni korak k njej je sicer naredil s slavjem na nedeljski kraljevski etapi.

Nizozemec Milan Vader je skupni zmagovalec dirke po Guangxiju na Kitajskem, ki sicer ne sodi v najvišji rang tekmovanja. Toda 27-letnik, v zadnjih dveh sezonah moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi, si jo bo zagotovo zapomnil za vedno.

Pa ne samo za to, ker je to njegova prva zmaga med profesionalci cestnega kolesarstva, pač pa predvsem zaradi načina, na katerega je prišel do zmage. Na lanski dirki po Baskiji je v peti etapi namreč na enem od spustov grdo padel in zgrmel po travnatem terenu v globino. Ob tem si je hrbtenico poškodoval na kar enajstih mestih, zlomil osem reber ter ramo, ključnico, očesno jamo in ličnico. Hude poškodbe so utrpela tudi njegova pljuča ter karotidna arterija, zaradi česar so se zdravniki upravičeno bali za njegovo življenje. 12 dni je preživel v umetni komi.

“Grdo sem padel in končal na intenzivni negi v Bilbau s številnimi zlomi v zgornjem delu telesa. Najbolj kritičen trenutek je bil, ker sem imel nekaj težav z žilami, zato so bili moji možgani nekaj časa brez kisika. Praktično vsega sem se moral naučiti od začetka. Tudi hoje. Zato sem še toliko bolj srečen, da sem jo odnesel brez posledic,” je manj kot mesec dni po nesreči zapisal na družbenih omrežjih.

Dvojno slavje čebel

Na kolo se je vrnil že lani septembra, da je prišel v formo, pa je pričakovano trajalo nekaj časa. Zelo solidno se je odrezal že na septembrski dirki po Slovaški, na Kitajskem pa je nekdanji gorski kolesar zablestel na najtežji etapi in prišel do skupne zmage. “To je zmaga iz srca. Po lanski nesreči zmagati … to je neverjeten občutek. To mi pomeni vse,” je dejal v nedeljo.

V zadnjih dveh dneh skupnega vodstva ni več izpustil iz rok in se je lahko danes veselil končne zmage. Da je bilo v taboru Jumbo-Visme, ki jo pred novo sezono zapušča Primož Roglič, zamenjal pa se bo tudi del imena moštva, še bolj veselo, pa je s sprintersko zmago v šesti etapi poskrbel Olav Kooij.

Results powered by FirstCycling.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!