Če nimaš povedati nič pametnega, je bolje, da molčiš

Nogomet 17. Okt 20237:00 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Kako že pravijo? Če nimaš povedati nič pametnega, potem je bolje, da molčiš. Zdi se, da je to načelo, ki bi se ga morali držati vodilni možje ljubljanske Olimpije, ko so včeraj predstavnike sedme sile zbrali na novinarski konferenci. Namesto težko pričakovanega razkritja imena novega glavnega trenerja zmajev, smo namreč dobili mešanico kaotičnih izjav in polresnic. Pod črto pa smo ugotovili, da odločevalci v zmajevem gnezdu trenutno očitno ne vedo, v katero smer kaže njihov kompas pri načrtovanju prihodnosti aktualnih državnih prvakov.

Felix Magath bo novi trener NK Olimpija Ljubljana. To je bil stavek, za katerega je bil večji del nogometne javnosti prepričan, da ga bosta na včerajšnji novinarski konferenci v svet poslala direktor kluba Igor Barišić in športni direktor Goran Boromisa. A ga nista.

Vprašanje, zakaj, ostaja neodgovorjeno. Zadeva je še posebej nenavadna, ker so to novico po naših informacijah že včeraj iz ust vodstva kluba izvedeli nogometaši Olimpije, ki se bodo sicer do nadaljnjega na prihajajoče izzive pripravljali pod taktirko mladinskega trenerja Boštjana Mikliča. Ti treningi seveda ne bodo in ne morejo biti enakovredni tistim, ki jih vodi glavni trener, kar pod vprašaj postavlja pripravo na derbi ljubljanske kotline, ko se bodo zmaji prihajajoči konec tedna udarili z Domžalami.

Namesto imena glavnega trenerja smo tako na novinarski konferenci dobili informacijo o tem, da Olimpija izbira med tremi kandidati. Poleg Magatha je med njimi potrjeno tudi Miroslav Klose, a če je kdo mislil, da je Olimpija ti dve imeni izbrala zaradi detajlne analize njunega dela, bogatega življenjepisa pomembnih imen nemškega nogometa ali poglobljenega razmisleka, kako bi se njuni filozofiji skladali z zasedbo ljubljanskega prvoligaša, se je očitno zmotil.

Felix Magath. Foto: Profimedia

Igor Barišić je namreč morda celo preveč odkrito priznal, da je njegova žena prijateljica žene Miroslava Kloseja, s katerim se je dobil na večerji in se pogovarjal o Olimpiji, Felix Magath pa je očitno pripraven kandidat predvsem zato, ker je pač sosed Adama Deliusa. Torej so odločile ‘veze in poznanstva’. Vsekakor sta se za Olimpijo zdela bolj primerna s strani Gorana Boromise izpostavljena trenerja Igor Bišćan in Gonzala Garcia, ki pa ju trenutno zanimajo drugačni izzivi, kot je vodenje evropske Olimpije.

Na novinarski konferenci smo med drugim slišali tudi, da je finančno stanje Olimpije najboljše v zgodovini. Vpogleda v to nimamo, smo pa hitro dobili odgovor na Barišićevo nadaljnjo trditev, da so Ljubljančani na Fifi dobili spor z Albertom Riero. Spomnimo, Španec je zaradi neizpolnjenih finančnih obveznosti svojo pravico iskal pri Evropski nogometni zvezi, ki je Ljubljančane zaradi finančne nediscipline tako ali tako že marca vzela pod drobnogled. Po naših informacijah v primeru Riera proti Olimpiji razsodbe še ni, tako da ta zadeva ostaja odprta.

Direktor Olimpije Igor Barišić. Foto: Aleš Fevžer

Kaj smo še slišali na novinarski konferenci? Javno kritiko nogometašev, ki so po mnenju vodstva kluba v veliki meri odgovorni za to, da je moral Joao Henriques zapustiti zmajevo gnezdo. V njej je bilo izpostavljeno tudi, da je Olimpija trenutno organizacijsko najmanj v rangu kluba iz Bundeslige in da imajo igralci naravnost fantastične pogoje za treninge, vrhunske namestitve v tujini in najudobnejše načine potovanja. Da pa je prvo moštvo zmajev na evropsko potovanje v Baku letelo z redno linijo in prestopalo v Carigradu, ker je bil direktni čarterski let pač predrag, tega na tej konferenci nismo slišali.

Pod potegnjeno črto bi bilo torej bolje, če Olimpija v tem reprezentančnem premoru ne bi zamenjala trenerja. Resda se je Henriques počasi soočal z vse bolj glasnimi kritikami navijačev, a dokler v tako specifičnem obdobju sezone, sredi evropske jeseni, ko te v naslednjih nekaj tednih čaka kar sedem tekem v nizu, nimaš pred vhodnimi vrati kluba novega trenerja, potem pač pustiš starega, da opravlja svoje delo. In s tem bi se v zmajevem gnezdu izognili tudi organizaciji včerajšnje novinarske konference, za katero bi bilo z vidika zunanje podobe kluba resnično bolje, da je ne bi bilo.

Joao Henriques
Ni še odgovora na vprašanje, kdo bo nasledil Joaa Henriquesa. Foto: Aleš Fevžer

Ko se torej oziramo v prihodnost Olimpije, imamo za zdaj zgolj napoved, da bo novi trener znan do četrtka oziroma najkasneje do petka. Nato pa bo najprej vodil tekmo z Domžalami, potem pa ekipo odpeljal proti Ferskim otokom, kjer zmaje čakajo vse prej kot gostoljubni nogometaši Klaksvika. Ena od največjih senzacij evropske sezone 2023/2024 bo za slovenske prvake, ki so za nameček za daljši čas ostali brez Matevža Vidovška, vse prej kot enostaven zalogaj.

Na gostovanje je bila v organizaciji kluba prihodnji teden povabljena tudi ekipa Sportkluba. Zaradi zgoraj opisanega opozarjanja na kaos, v katerega znova drsi ljubljanski prvoligaš, bomo verjetno ostali brez vabila. Ampak na to, da nam v zmajevem gnezdu prekličejo vabilo na njihove aktivnosti, dogodke in tekme, smo se v trenutni eri Olimpije tako ali tako že privadili.

Nastavljanje ogledala je ena izmed osnovnih nalog novinarstva, a kaj ko se v tem ogledalu pri Olimpiji navadno ne gledajo ravno radi.

Komentar avtorja ne odraža nujno mnenja celotnega uredništva.