Oglasil se je glavni ’krivec’ za Rogličevo slovo: “Zapolnili bomo praznino”

Primož Roglič
Foto: Guliverimage

Odločitev Primoža Rogliča, da po koncu sezone zapusti Jumbo-Vismo (in se preseli k Bori-Hansgrohe, uradna potrditev je le še vprašanje časa), je presenetila mnoge kolesarske strokovnjake in navijače, ne pa še vedno aktualnega šefa Zasavca Grischo Niermanna. Športni direktor Nizozemcev razume Slovenčeve razloge za slovo.

Lov na zmago na dirki po Franciji, kot prva in edina violina svojega moštva. Želja in cilj, ki je Jumbo-Visma Primožu Rogliču v letu 2024 ne bi mogla izpolniti. Logično, rumeno-črni imajo v svojih vrstah dvakratnega prvaka Toura Jonasa Vingegaarda, ki bo julija prihodnje leto napadal še tretjo zaporedno rumeno majico.

Zato je odločitev 33-letnega Zasavca, da po koncu sezone zapusti nizozemsko moštvo, pri katerem je pred osmimi leti vstopil v svetovno serijo kolesarstva, povsem logična. Tudi športnemu direktorju Jumbo-Visme Grischi Niermannu.

“Primožu smo veliko dolžni, za našo ekipo je dosegel veliko zmag. Škoda, da odhaja, a zanj je to dobra odločitev. Njegove sanje so zmagati na dirki po Franciji in pri tem mu lahko želimo le veliko sreče. Zapušča nas v dobrih odnosih, moštvo pa se je že sprijaznilo z njegovim odhodom,” je za nizozemski In de Leiderstrui dejal Niermann.

Griescha Niermann. Foto: Guliverimage

Zdaj je že uradno znano, da bo aktualni prvak Gira v naslednjih dveh sezonah član nemške Bore-Hansgrohe. Slovenec bo zadnjič v rumeno-črnih barvah tekmoval v soboto na dirki po Lombardiji, s katero se bo končala kolesarska sezona na najvišjem nivoju.

“Primožev odhod je zagotovo škoda, a imamo veliko odličnih in mladih kolesarjev, tako da bomo lahko zapolnili to praznino,” je še dodal Niermann in se dotaknil tudi vse bližje združitve ekipe s Soudal Quick-Stepom. “V tem trenutku se dogaja veliko stvari, super bi bilo, če bi bilo jasnih več stvari. A prepričan sem, da bomo tudi naslednje leto imeli zelo močno ekipo z dobrimi sponzorji.”

Plugge ni vedel, kako hudo je

Po naših informacijah naj bi bil sicer prav Niermann eden od glavnih krivcev za Rogličevo slovo. Ta je bil kot glavni športni direktor prisoten ob obeh skupnih zmagah Jonasa Vingegaarda na Touru, Danca pa naj bi favoriziral tudi na letošnji Vuelti, kjer je na koncu , tudi po moštvenih ukazih, sicer zmagal Sepp Kuss. Da je šla situacija tako daleč, da si Roglič želi zapustiti ekipo, je generalni direktor Richard Plugge ’čebel’ po informacijah Sportkluba izvedel pred zadnjo etapo dirke po Španiji. Svojo jezo je “stresel” na Niermanna in drugega športnega direktorja moštva Merijna Zeemana, a je bilo za preprečevanje Slovenčevega odhoda že prepozno.

Richard Plugge
Richard Plugge. Foto: Profimedia

Biološka ura vse glasnejša

Da je Rogličev odhod iz Jumbo-Visme pravilna odločitev, je za Eurosport dejal tudi nekdanji nemški kolesar Jens Voigt. “Primož sliši tiktakati biološko uro. Pri Jumbo bo mlajši, in v tem trenutku verjetno tudi močnejši Jonas Vingegaard vedno kapetan. Pri Bori, če te informacije držijo, pa bo imel zagotovljeno mesto kapetana, posledično pa bo lahko napadel svoje življenjske sanje – zmago na dirki po Franciji. V trenutni situaciji je takšna odločitev za Rogliča edina smiselna.” Dodal je, da je takšna poteza dobra tudi za Boro-Hansgrohe. “On je kolesar, ki ti zagotavlja stopničke, ne glede na dirko. Veliko zmaguje. In takšnega tekmovalca v tej ekipi trenutno ni.”