Olimpijski prvak končal neverjetno serijo van der Poela

Kolesarstvo 14. Apr 202417:48 0 komentarjev
Thomas Pidcock
Foto: Profimedia

Britanski olimpijski prvak v gorskem kolesarstvu Thomas Pidcock je zmagovalec letošnje izvedbe kolesarske dirke Amstel Gold Race. Nizozemski favorit Mathieu van der Poel pa pred domačim občinstvom ni imel možnosti za uspeh.

Pidcock je danes po 253,6 km dirke od Maastrichta do Berg en Terblijta v sprintu vodilne četverice premagal švicarskega prvaka Marca Hirschija in Belgijca Tiesja Benoota. Brez stopničk je ostal Belgijec Mauri Vansevenant.

Po več napadih se je odločilna skupina za zmago oblikovala 13 kilometrov pred ciljem, ko je četverica ušla iz ubežne skupine in drobno razliko obdržala vse do ciljnega sprinta.

Nizozemski svetovni prvak van der Poel, ki je letos v velikem slogu dobil dirko po Flandriji in dirko Pariz – Roubaix, pa je tokrat v glavnini deloval brez moči in bil brez možnosti, da se vključi v končni razplet za zmago. Na koncu je bil 22.

V povsem drugačni luči se je pokazal Pidcock, ki je odgovarjal na vse napade v ospredju in tudi sam skrbel za tempo v končnici. S tem je 24-letni Britanec dokazal, da je lahko še kako nevaren na enodnevnih klasikah. To je dokazoval že lani z zmago na dirki Strade Bianche in na dirki Liege – Bastogne – Liege, kjer je osvojil drugo mesto, na dirki Amstel Gold pa bil tretji.

In prav v Liegeu bo vnovič prihodnji konec tedna napadal tudi van der Poel, saj je ta dirka ob dirki po Lombardiji eden od dveh kolesarskih spomenikov, na katerih v karieri še ni zmagal. Tam se bo Nizozemec za končni uspeh pomeril tudi s slovenskim asom Tadejem Pogačarjem, lanskim zmagovalcem dirke Amstel Gold Race, ki pa ga na letošnji izvedbi ni bilo na startu.

Tokrat je slovenske barve branil le Matevž Govekar, ki pa dirke ni končal.

V ženski konkurenci je dirko Amstel Gold dobila domača zvezdnica Marianne Vos. Trikratna svetovna prvakinja je po 157,6 km dirke ugnala rojakinjo Loreno Wiebes in na dirki zmagala drugič v karieri, prvič po letu 2021.

Results powered by FirstCycling.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!